Луканов заявив у Брюсселі про погіршення ситуації з правами журналістів в Україні

Луканов заявив у Брюсселі про погіршення ситуації з правами журналістів в Україні

30 Вересня 2013
3212
30 Вересня 2013
14:58

Луканов заявив у Брюсселі про погіршення ситуації з правами журналістів в Україні

3212
Луканов заявив у Брюсселі про погіршення ситуації з правами журналістів в Україні
Луканов заявив у Брюсселі про погіршення ситуації з правами журналістів в Україні

30 вересня голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов на прес-конференції в Брюсселі розповів про погіршення ситуації з дотриманням прав журналістів в Україні. На його думку, в Україні журналістів сприймають як рабів.

 

Пан Луканов навів останню ситуацію в інформаційному агентстві УНІАН, де редакторів сайту, які заявляли про цензуру, було переміщено до новоствореного відділу на околиці Києва. Менеджмент УНІАНу тоді пояснив свої дії «оптимізацією бізнес-процесів».

 

Пан Луканов спростував заяви менеджменту УНІАН, що члена медіа-профспілки, кореспондента агентства в Брюсселі Сергія Воропаєва хотіли перевести на посаду шеф-кореспондента з питань країн СНД і Митного союзу. На прес-конференції він передав пану Воропаєву перепустку, виписану на його ім`я, до новоствореного відділу на вулиці Магнітогорській.

 

Марк Грубер, директор Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) сказав, що Європейська і Міжнародна федерації журналістів стежать за ситуацією і робили заяви на захист журналістів УНІАН.

 

Далі Юрій Луканов нагадав, що 16 вересня відзначалася 13 річниця із дня смерті Георгія Гонгадзе. Журналісти по всій країні проводили акції пам`яті загиблих колег. За даними українських медійних організацій, порушень прав журналістів за останні роки стало значно більше, а правоохоронні органи імітують розслідування, оскільки відмовляються порушувати кримінальні справи за статтею 171 Кримінального кодексу «Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста».

 

На прес-конференці було показано відео, на якому людина, схожа на директора київського парку «Перемога» Віктора Толстонога, б`є фотожурналіста Віталія Лазебника під час виконання ним службових обов`язків. Зі слів пана Луканова, хоча це сталося приблизно півтора роки тому і нападник добре ідентифікований, але він не покараний досі.

 

Юрій Луканов розповів і про одне досягнення в захисті прав журналістів: покарання за 171-ю статтею Кримінального кодексу нападників на журналістів Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя. «Але це виняток, який підтверджує правило», - підкреслив він.

 

На думку пана Луканова, власники ЗМІ зацікавлені в тому, щоб жити дружно з владою, і тому вони встановлюють цензуру у своїх ЗМІ, щоб не дратувати президента, який контролює всі гілки влади.

 

Голова НМПУ навів численні випадки, коли регіональна влада просто або знищує неугодні засоби масової інформації, або незаконними методами ставить їх під свій контроль. «Два роки тому в Харкові було закрито три непідконтрольні владі канали. Цього року в Кременчуці суд ухвалив рішення про передачу в комунальну власність приватного телеканалу із двадцятирічним стажем "Візит". Ясна річ, що суди в нас де факто підпорядковані владі. Є спроби у місті Чернівці закрити телеканал ТВА. У Керчі місцева рада в сумнівний спосіб скасувала угоду про оренду земельної ділянки, де знаходиться ретранслятор ТРК "Бриз". Це може призвести до припинення мовлення каналу», - розповів пан Луканов.

 

«Зараз Україна рухається до Європи. Янукович веде туди Україну через обставини, тиск з Росії і небажання їй підпорядковуватися. Ми прихильники євроінтеграції, ми не хочемо, щоб цей процес був зірваний. Але Європа має знати, що Янукович прагне контролювати медіа, не допустити свободи слова. І лише через тиск зсередини журналістського середовища також і тиск з боку міжнародних структур триматиме його в певних рамках», - резюмував Юрій Луканов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду