Російського фотографа, який знімав акцію Greenpeace, арештували на два місяці

Російського фотографа, який знімав акцію Greenpeace, арештували на два місяці

26 Вересня 2013
3986
26 Вересня 2013
19:15

Російського фотографа, який знімав акцію Greenpeace, арештували на два місяці

3986
У Greenpeace це вважають перешкоджанням професійній діяльності журналіста
Російського фотографа, який знімав акцію Greenpeace, арештували на два місяці
Російського фотографа, який знімав акцію Greenpeace, арештували на два місяці

Російського фотографа Дениса Синякова, який за редакційним завданням Lenta.ru знімав акцію Greenpeace у Печорському морі, арештували на два місяці - до 24 листопада. Відповідне рішення ухвалив 26 вересня Ленінський районний суд Мурманська. Як і екологів, журналіста підозрюють у піратстві, пише «Русская планета».

 

За версією слідства, фотограф «у складі організованої групи осіб намагався заволодіти платформою "Прирозломна", що належить держкорпорації "Газпром", і з погрозами зробив спробу висадитися на неї».

 

Слідчий мотивував клопотання про арешт фотографа тим, що він нібито може перешкодити розслідуванню справи і знищити докази, а також тим, що пан Синяков багаторазово перетинав кордон Росії і має паспорт з відкритою візою, але не зареєстрований у Мурманській області.

 

Кримінальну справу стосовно пана Синякова порушено за частиною 3 статті 227 Кримінального кодексу РФ («Піратство, вчинене організованою групою»). Максимальне покарання за цією статтею становить 15 років позбавлення волі.

 

Рішення про арешт фотожурналіста перебуває за рамками правового поля, вважає головний редактор Lenta.ru Галина Тимченко. «Денис Синяков не наш штатний фотограф, але він працював за завданням редакції. Конкретне редакційне завдання - відзняти акцію Greenpeace. Ми передали адвокату гарантійні листи, що він працював на нас. Надалі будемо теж допомагати. Найближчим часом зв'яжемося з адвокатом, будемо вирішувати, що робити далі», - розповіла пані Тимченко.

 

У самому Greenpeace арешт пана Синякова сприймають як перешкоджання журналістській діяльності. «Денис не є членом нашої організації, він журналіст, який виконував свою роботу», - повідомив юрист Greenpeace Михайло Крейндлін.

 

Водночас у «Greenpeace Россия» пояснили, що пан Синяков уклав угоду з їхнім головним офісом - Greenpeace International - на висвітлення акції біля платформи «Прирозломна», повідомляє «Газета.Ru».

 

Спілка журналістів Росії закликала Генеральну прокуратуру втрутитися і звільнити заарештованого фотокореспондента, заявив РІА «Новости» голова спілки Всеволод Богданов.

 

«Самій акції Greenpeace може даватися якесь правове тлумачення, як порушенню закону. Але оскільки він не порушував закону, а намагався висвітлити саму ситуацію, то необхідно зробити все можливе, щоб втрутилася Генеральна прокуратура і зуміла захистити цю людину. Ми закликаємо Генеральну прокуратуру втрутитися, я доручу комусь із секретарів написати туди звернення», - сказав пан Богданов.

 

За його словами, проблема статусу професії журналіста в Росії дуже серйозна - це виявляється і в кількості вбитих і побитих журналістів. «По всьому світу наші журналісти їздять з нашої міжнародної карткою і скрізь підкреслено шанобливе ставлення до них, крім, звичайно, гарячих точок. А в нас, на жаль, журналіста при виконанні обов'язків взяли і посадили на два місяці», - додав голова спілки.

 

Денис Синяков - відомий російський фотограф, у минулому - штатний фотокореспондент агентств France-Presse і Reuters. У числі найбільш відомих репортажів пана Синякова - зйомки масових заворушень в Андижані у 2005 році, лівано-ізраїльського конфлікту у 2006-му, заворушень турецьких курдів у 2007-му і серпневої війни в Південній Осетії у 2008-му.

 

Дениса Синякова разом з активістами Greenpeace і командою судна Arctic Sunrise (загалом 30 осіб з 18 країн) було затримано близько 19:00 19 вересня. Приблизно в цей час на борт судна висадилася група спецназу ФСБ. Проте слідство відраховує термін затримання з вечора 24 вересня, коли корабель було примусово відконвойовано до Мурманська, а всіх затриманих доставлено на допит до Слідчого комітету .

 

«Детектор медіа»

 

Фото - ria.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3986
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду