Журналіст Горковенко не знав про відкриття кримінального провадження щодо перешкоджання його діяльності

Журналіст Горковенко не знав про відкриття кримінального провадження щодо перешкоджання його діяльності

17 Вересня 2013
6802
17 Вересня 2013
18:11

Журналіст Горковенко не знав про відкриття кримінального провадження щодо перешкоджання його діяльності

6802
Журналіст Горковенко не знав про відкриття кримінального провадження щодо перешкоджання його діяльності
Журналіст Горковенко не знав про відкриття кримінального провадження щодо перешкоджання його діяльності

Журналіст ICTV Володимир Горковенко дізнався про відкриття кримінального провадження щодо перешкоджання його професійній діяльності, що мало місце 18 травня під час акції «Вставай, Україно!», тільки 16 вересня. Про цей факт йому стало відомо напередодні засідання тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради, що розслідує обставини нападу на журналістів Ольгу Сніцарчук і Владислава Соделя, на яке його запросили через те, що кримінальне провадження щодо його особи внесене до єдиного реєстру.

 

«Запросили на засідання ТСК, котра розслідує факти нападу на представників засобів масової інформації. Депутати хочуть послухати мене як... «потерпілого». В такому процесуальному статусі перебуваю вперше. Виявляється, є кримінальне провадження щодо перешкоджання мені у здійсненні професійної діяльності, під час мітингу 18 травня. Одна жіночка забороняла мені знімати інших жіночок, аби ті нічого зайвого не ляпнули. Виникла довга суперечка. Відео нашої недружньої розмови ми виклали на сайті каналу ICTV. Наступного дня миколаївські інтернет-ресурси ідентифікували жіночку-антифашистку. Нею виявилася дружина екс-депутата Миколаївської облради», - повідомив пан Горковенко перед засіданням ТСК.

 

У коментарі «Детектор медіа» у день засідання ТСК Володимир Горковенко сказав, що особисто заяви про перешкоджання професійній діяльності не подавав. Про те, хто саме подав таку заяву, йому не відомо. «Можливо, мій випадок і показовий, але він буденний. Таке трапляється ледь не щодня. Фактично на кожному третьому масовому заході і під час кожної четвертої зустрічі з чиновниками», - зазначив журналіст ICTV.

 

Під час засідання ТСК, на якому були присутні тільки народні депутати від опозиції, Антон Столітній, заступник начальника головного управління - начальник управління нагляду за додержанням законів органами внітрішніх справ у кримінальних провадженнях Генпрокуратури, зазначив, що кримінальне провадження щодо Володимира Горковенка було відкрито за зверненням голови ТСК Віталія Яреми. За його словами, журналісту надсилали дві повістки на домашню адресу і одну на телеканал, але він поки що свідчень не дав.

 

Володимир Горковенко повідомив, що йому не було відомо про таке кримінальне провадження, а повісток він не отримував ні на домашню адресу, ні на робочу. Він готовий дати свідчення, хоча й вважає ситуацію, в яку потрапила їхня знімальна група 18 травня більш комічною, ніж трагічною: «Думаю, що є більш вагомі факти перешкоджання журналістській діяльності, які б мала розслідувати міліція».

 

Члени ТСК не погодилися з журналістом стосовно того, що цей випадок не вартий уваги. На їхню думку, журналісти просто вже стали звикати до такого «буденного» перешкоджання, яке не можна допускати.

 

Під час засідання ТСК був заслуханий також звіт представників Генпрокуратури щодо восьми фактів перешкоджань журналістів і нападів на працівників ЗМІ, в тому числі - й стосовно нападу на знімальну групу «Шустер Life. Адреналін» у Львові.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду