Суд відправив на новий розгляд справу проти НТКУ за незаконну трансляцію КВН

Суд відправив на новий розгляд справу проти НТКУ за незаконну трансляцію КВН

13 Вересня 2013
8310
13 Вересня 2013
18:21

Суд відправив на новий розгляд справу проти НТКУ за незаконну трансляцію КВН

8310
Суд відправив на новий розгляд справу проти НТКУ за незаконну трансляцію КВН
Суд відправив на новий розгляд справу проти НТКУ за незаконну трансляцію КВН

Вищий господарський суд відправив на новий розгляд справу про виплату Національною телекомпанією України (НТКУ) компенсації у розмірі 31,13 млн грн. за порушення майнових прав інтелектуальної власності при трансляції в ефірі каналу Перший національний програм «КВН-2008» на користь Дочірнього підприємства «Науково-виробниче об'єднання «Поверхность». Про це свідчить постанова суду від 4 вересня, пише сайт «Наші гроші».

 

Як свідчать матеріали справи, у 2007 році ЗАТ «ТТО АМиК», засноване Олександром Масляковим, передало НВО «Поверхность» право на здійснення телевізійної зйомки і створення аудіоверсії одинадцяти концертів «КВН-2008. Открытая украинская лига», що проводилися у Києві протягом 2008 року.

 

Згодом у ході моніторингу телепростору було виявлено, що Перший канал транслював ці програми КВН: протягом 2008-2009 років зафіксовано 23 факти такого порушення. При цьому жодних договорів між НТКУ із НВО «Поверхность» протягом цього періоду не укладалося.

 

Як розповіли і об'єднанні, відеокасети із записом програм вони передали представникам НТКУ під час проведення переговорів щодо укладення договору на трансляцію концертів КВН, а телеканал самовільно використав їх.

 

Ця справа розглядається судами з 2009 року. Так, протягом 2009-2010 років суди перших двох інстанцій стягнули з НТКУ 21,42 млн грн, але Вищий господарський суд відправив справу на новий розгляд через нез'ясованість низки питань.

 

У 2011 році господарський суд знову ухвалив рішення про стягнення з НТКУ 21,42 млн грн компенсації. У травні 2013 року апеляційний суд зменшив цю суму до 13,88 млн грн - розмір компенсації було зменшено з урахуванням висновків судової економічної експертизи та експертизи об'єктів інтелектуальної власності. На початку вересня Вищий господарський суд ці рішення скасував і знову відправив справу на новий розгляд до господарського суду Києва.

 

Вищий господарський суд вважає, що суди попередніх інстанцій виконали не всі вказівки, які містилися у постанові ВГСУ 2010 року. Зокрема, потрібно було встановити, чи використовувала НТКУ у кожному з 23 випадків під час трансляції матеріали, що належали саме НВО «Поверхность».

 

На початку 2013 року власником ДП НВО «Поверхность» стало ТОВ «Кемві».

 

З лютого 2008 року по березень 2010 року президентом НТКУ був Василь Ілащук.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8310
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
uiop
3881 дн. тому
Похазяйнували Васятка и КОбля.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду