Ірина Ваннікова: „Конкуренцію можна витримати лише одним шляхом – і вдень, і вночі хворіти своєю роботою”.

30 Вересня 2005
2286
30 Вересня 2005
16:08

Ірина Ваннікова: „Конкуренцію можна витримати лише одним шляхом – і вдень, і вночі хворіти своєю роботою”.

2286
„ТК” продовжує серію інтерв’ю з відомими телеведучими. Ірина Ваннікова десять років була ведучою підсумкових ”Вікон” на каналі СТБ. З початку цього телевізійного сезону працює у денних випусках ТСН на „1+1”. Про причини свого переходу, про особливості роботи телеведучого вона розповідає „Телекритиці”.
Ірина Ваннікова: „Конкуренцію можна витримати лише одним шляхом – і вдень, і вночі хворіти своєю роботою”.
- У кого ви вчилися журналістській майстерності, кого вважаєте своїм вчителем?

- Моїм вчителем для мене назавжди залишиться покійний Олександр Кривенко. Він був першим головним редактором на „Вікнах”, першим, хто вчив нас чесним правилам гри в журналістиці. Взагалі, є кілька людей, завдяки яким я потрапила на телебачення. Це – Микола Княжицький (генеральний директор компанії “Медіа-Дім”), Ольга Кисла (виконавчий продюсер СТБ), Сергій Соловйов (головний оператор Ай-Сі-Ті-Ві). Ці люди свого часу дали мені, студентці Києв-Могилянки, шанс спробувати себе в новинах, підтримували й давали корисні поради. Я вдячна їм за це.

- Пані Ірино, ви вже не новачок на телебаченні, кілька років працюєте в інформаційній програмі, а чи встигаєте самі дивитися телевізор? Яким новинам віддаєте перевагу?

- По можливості я намагаюся дивитися і слухати випуски новин усіх телекомпаній і радіо. Очевидно, що це вимога професії. Зранку дивлюся "1+1" та 5 канал. Вони – найбільш оперативні й мобільні. Дорогою на роботу слухаю радіо. Удень, відповідно, працюю сама, мимохідь переглядаю Інтер для порівняння зі своїми випусками. Увечері моніторю по черзі всі канали. Активно переглядаю новини російських каналів – НТВ та РТР. Їхні новини дуже фахові, але часто вони подають подію у ракурсі, перпендикулярному українським новинам. Дивлюся закордонні новини – Євроньюз, Бі-Бі-Сі.

- Саме собою напрошується запитання: на якому з цих каналів вам хотілося б працювати? Але оскільки нещодавно ви змінили місце роботи, то відповідь, мабуть, на нього ви вже дали. Що стало причиною вашого переходу з СТБ, де ви були ведучою протягом тривалого часу, на "1+1"?

- Рішення піти з СТБ далося мені важко. Дуже важко. Десять років, відданих „Вікнам” - це ціле життя. 10 років – це взагалі символічна дата для мене. Наступні 10 років я вирішила почати новим етапом у своєму житті. На СТБ у мене були комфортні умови існування – повага, розуміння в колективі, мене цінував менеджмент телекомпанії. Насправді, у мене про ці десять років дуже теплі спогади. Проблема в іншому – мій внутрішній ресурс на СТБ вичерпався, мій час там минув. На каналі, де новини виходять двічі зранку і основний випуск - о 22 годині, я не маю простору для дії. Я не бачила своєї перспективи на цьому каналі далі. Мене, людину “новинну від народження”, установка керівництва СТБ “Новини – важлива для каналу історія, але не основна” не може влаштовувати. На СТБ новини затиснуті у вузькі рамки. Новини ж – це безперервний серіал. Новинний жанр передбачає присутність новин на каналі протягом цілого дня. Розумієте, новини будуються за принципами класичної драми. Ранок – це експозиція, день – зав’язка, розвиток дії, вечір – кульмінація, ніч – фінал. І якщо немає випусків денних або ж ранкових, новини, в принципі, втрачають сенс, тому що порушується структура “новинного серіалу”. Я дуже чітко відчуваю драматургічний розвиток новини, тому пішла на канал, де новини є одним з пріоритетів програмної політики, і де можу проявити себе сповна.

- На „1+1 ви з’явились вже не в звичних вечірніх новинах, а в денних, які мають нижчий рейтинг. Чи не ображає вас цей факт? Чи не є це кроком назад? Якими є перспективи кар’єрного росту на „1+1”?

- Про образи не може бути й мови. Це моє свідоме, продумане рішення. Зрозуміло, що у денному форматі задіяний далеко не увесь мій професійний потенціал. Ми говорили про це на зустрічах з генеральним продюсером „1+1” Ольгою Герасим’юк. Мова йшла, зокрема, про інші перспективні плани. На першому етапі моє завдання – посилити денний ефір. У керівництва компанії є бажання і конкретні плани змінювати, модернізувати ТСН. Так що роботи вистачить усім.

- Порівняйте, будь ласка, структури новинних редакцій, технічний бік новин на обох каналах.

- Щодо структури редакцій – кардинальних відмінностей немає. Розумієте, є класичні, перевірені часом схеми роботи новинних редакцій. За ними і працюємо. Щодо технічного боку – у "Вікнах" ньюз-рум працює у програмі під назвою “Фабрика новин”, на ТСН ми вивчаємо новітню програму “AUTO Q”. Одна відмінність є точно: на СТБ під час ефіру телесуфлер крутила спеціально навчена людина. На „1+1” суфлером керує сам ведучий. До телескрипту приєднана спеціальна педалька, яку ведучий натискає під час ефіру. Одразу мені було незручно. Складалося враження, що я керую автомобілем і читаю газету одночасно. Тепер уже звикла.

- Який варіант новин - з одним чи двома ведучими у студії - є оптимальним?

- Після появи “Страна и мир” на НТВ всі захоплюються парним веденням. До речі, ця програма тримає дуже високі рейтинги. Навіть, такого безумовного авторитета новин Михайла Осокіна перевели на нічні ефіри, бо формат “Страны и мира” бере хороші рейтинги. Звісно, є нюанси. Там справа не просто у парному конферансі, а стилістиці і подачі матеріалів. Там, якщо ви пам’ятаєте, дуже динамічна драматургія випуску. Часто незвична верстка, нові ракурси, здавалося б, добре знайомих персонажів і тем. У студії може бути хоч п’ять ведучих, або взагалі новини без ведучого. Є новини ноу-коментс, які дивляться багато людей. Справа не у кількості ведучих, а в якості новин.

- Чи є якісь вправи для ведучих новин, на зразок розспівування для співаків чи розминки для спортсменів?

- Аякже. Є спеціальна зарядка для розігрівання губних м’язів.

- Чи різняться підходи до розкрутки ведучих, збільшення їх популярності на різних каналах? Які саме заходи проводяться для збільшення рейтингу програми і її обличчя?

- У виразі “короля робить його оточення” - дуже велика частка правди. З іншого боку, екран – це як потужний рентген, “дабы глупость каждого была видна”. Якщо в ефірі сидить необтяжений думками персонаж, ви не будете дивитися телевізор. Тут і промо-заходи безсилі.

- А які зараз вимоги до ведучого новин?

- Ведучий новин – це людина освічена, компетентна в усіх сферах: і в політиці, і в культурі, і в останніх досягненнях високих технологій, і в архітектурі. Ведучий фільтрує потік новин, пропускає через себе всю інформацію. І саме від нього залежить, як виглядатиме новина. Ведучий – і актор, і журналіст в одній особі. У той момент, коли вмикається червоний сигнал “прямий ефір”, ведучий стає єдиним господарем свого випуску. Є ще один нюанс. Для багатьох глядачів ведучий новин - людина, яку звикли бачити щодня у себе вдома. Це як друг, родич, співрозмовник, і ні в якому разі не ментор. Я з дитинства пам’ятаю, як мій дідусь, вмикаючи телевізор, бачив там Тетяну Цимбал і казав: “О, Тетянка новини читає. Треба послухати”. Він сприймав її, як близьку родичку. І це правильно. Тетяна Василівна завжди була приязна, усміхнена, вона так дивилася в екран, ніби розповідала тільки для тебе. Вже через багато років Тетяна Василівна відкрила мені один психологічний прийом. Але – це професійний секрет.

- Зараз існує велика конкуренція серед ведучих новин - плідно працюють метри цього жанру, щорічно на кожному каналі з’являються нові цікаві, привабливі обличчя. Як вам вдається витримувати цю конкуренцію?

- Конкуренцію не тільки на телебаченні, a й в будь-якій іншій сфері можна витримати лише одним шляхом – і вдень, і вночі хворіти своєю роботою. Дивитися інші новини, думати, порівнювати, аналізувати, робити висновки, читати розумні книжки. Це – цілодобова розумова робота. Знаєте, мене в школі муштрувала вчителька математики. Вона казала мені: якщо тебе розбудять вночі, і ти з заплющеними очима напам’ять розкажеш формулу, ти знаєш алгебру на “5”. Так і в роботі. Тут іспит щодня.

- Чи змінилися обов’язки ведучого за час вашої роботи в новинах?

- Обов’язок ведучого – завжди бути готовим сісти і провести ефір. Навіть якщо тобі повідомляють про це за 15 хвилин. Навіть якщо немає підводок і підказчика. Професійна вимога до новинного ведучого – вміння орієнтуватися в будь-якій ситуації миттєво. Ситуації бувають різні – від сюжету “з коліс” до кішки, яку забули в студії і котра пригрілася у тебе в ногах. Тут паніка не має права на існування. Ведучий повинен працювати, як швейцарський годинник – спокійно і впевнено. Я прийшла на канал, де уперше в Україні в кадр посадили журналістів, а не дикторів. 10 років мої функції незмінні – це формування новин, пошук головної події дня, цікавих фактів, незвичного ракурсу на звичайні речі, а не читання текстів. Так це відбувається і по сьогоднішній день.

- Що є новиною сьогодні? Чи часто змінюються критерії її відбору?

- Новина - це, те, що цікаво в першу чергу людині. Новина йде від інтересів громадянина. Наприклад, Кабмін приймає рішення втричі підвищити пенсію. Тема цікава людям, але буде нефахово давати абстрактні цифри і засідання уряду. По-перше, як це показати? Набридлі плани Кабміну, стільці, портфелі, таблиці – нецікаво. Тут цікаво буде показати історію конкретно взятого пенсіонера – скажімо, його життя до і після підвищення, куди він витратить свої гроші, емоції цієї людини і т.д. До речі, у британських новинах (я їх намагаюся дивитися регулярно) я майже не бачила політиків. Всі події – через призму сприйняття їх людьми.

- Якими мають бути новини, щоб їм довіряли люди?

- Як мінімум “чесними”, і як максимум – “головними”. Якщо серйозно, в новинах постійно виникають питання, на які немає готових відповідей. Тому, на сьогоднішній день є проблеми, над вирішенням котрих б’ються працівники усіх новинних служб світу. Скажімо, висвітлення терактів. Зараз в суспільстві точаться серйозні дискусії, яким чином регламентувати діяльність журналістів під час надзвичайних подій. Чи обмежувати доступ журналістів до місця інциденту, чи дати їм свободу у висвітленні спецоперацій, чи має право влада контролювати та керувати потоками інформації в таких ситуаціях. Одна з основних проблема для преси полягає в тому, що вона не зможе висвітлювати драматичні події, якщо не буде чітко уявляти, яких заходів має намір вжити влада для рішення проблеми. Постає питання: як координувати дії влади та преси під час теракту. Насправді ці питання потребують серйозного осмислення, розуміння та обговорення.

Читайте також:

Володимир Ар'єв: «У програмі «Закрита зона» розслідування робляться у стилі “хардкор”

Владимир Арьев: «Говорить правду — это кайф»

Вахтанг Кіпіані: „Я особисто не бачу жодних причин для закриття «Подвійного доказу», крім цензурних».

Савик Шустер: «Взаимодействуя с властью, не давать этой власти делать все, что ей вздумается»

Евгения Ткаченко: «Наше телевидение - социально ответственное»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2286
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду