Редактор «Української кривди» Лєв Лєщенко: «У нас працюють волонтери, вони отримують гроші в редакціях, а на нас працюють за ідею»

Редактор «Української кривди» Лєв Лєщенко: «У нас працюють волонтери, вони отримують гроші в редакціях, а на нас працюють за ідею»

30 Серпня 2013
11950

Редактор «Української кривди» Лєв Лєщенко: «У нас працюють волонтери, вони отримують гроші в редакціях, а на нас працюють за ідею»

11950
«Українська кривда» стверджує, що має 30 агентів у різних ЗМІ, та обіцяє оприлюднити досьє на кожне медіа та кожного журналіста. За непідтвердженою інформацією, сайтом займається відомий піарник Роман Костриця. Він це заперечує
Редактор «Української кривди» Лєв Лєщенко: «У нас працюють волонтери, вони отримують гроші в редакціях, а на нас працюють за ідею»
Редактор «Української кривди» Лєв Лєщенко: «У нас працюють волонтери, вони отримують гроші в редакціях, а на нас працюють за ідею»

Два тижні тому в інтернеті з'явився сайт «антиджинсових» новин «Українська кривда», зовнішній вигляд якого дуже схожий на дизайн інтернет-видання «Українська правда». Сайт заявляє, що він створений «простими» людьми для викриття замовних матеріалів в українських ЗМІ. Контент «Української кривди» здебільшого включає повідомлення, які стосуються ЗМІ, піару та політичних технологій.

 

Головний редактор «Української правди» Олена Притула у коментарі «Детектор медіа» зауважила, що сайт-клон не вартий коментарів і є ще одним підтвердженням того, що «УП» добре працює.

 

На новоствореному сайті не вказано імен ініціаторів проекту та головного редактора видання. Джерела «Детектор медіа» повідомляють, що пряме відношення до ресурсу має в.о головного редактора газети «Вечірній Київ» Роман Костриця, який, за даними «Forbes Украина», нібито займається піаром першого віце-прем'єра Сергія Арбузова. У коментарі «Детектор медіа» пан Костриця заперечив свою причетність до проекту.

 

Сьогодні «Детектор медіа» отримала електронною поштою відповіді редакції «Української кривди» на інформаційний запит з приводу інвесторів проекту, людей, які створюють контент, і звинувачення «Української правди» в джинсі. На запитання «Детектор медіа» відповідає головний редактор «Української кривди», який називає себе Лєв Лєщєнко.

 

- Скільки людей працює над проектом?

- Перш за все, скажу, що в нас немає редакції в класичному розумінні цього слова. Редакція - то для справжніх демократично-буржуйських ЗМІ. А ми - партизани, які ведуть свою війну. Проти кого - чітко написано в розділі сайту «Про нас». Нам набридли журналісти, які з менторським тоном розповідають про «стандарти», а самі регулярно беруть кеш у політиків. Тут треба або ділитися, або не триндіти на всю країну про свою чесність.

 

Людей, котрих дістали ці подвійні стандарти, дуже багато. Вони працюють в багатьох українських ЗМІ. Усі вони - наші агенти. Яка їх кількість? На сьогодні наша агентурна мережа - біля 30 осіб, із кожним днем вона буде збільшуватися. До речі, хочете - приєднуйтесь - розкажете нам про джинсу на «Детектор медіа» :).

 

- Чому ви приховуєте імена «активістів», які працюють над «Українською кривдою»?

- Тому що найбільш демократичні у світі редактори та найтолєрантніші (не вплутувати сюди Олега Ляшка) власники тоді зроблять цим людям «ай-яй-яй». Можуть звільнити, дати по голові тощо... Воно нам треба? Ми ж партизани, а не дебіли.

 

Головне, що у всіх нас є спільна мета - ми хочемо зробити чистішою українську журналістику. Ви ж самі чудово знаєте, що багатьом журналістам набридло, що їх сприймають, як обслуговуючий персонал. Вони перетворилися на копіпастерів, людей, які просто переробляють прес-релізи. Й, до речі, основна вина у цьому - медіаменеджерів, які дуже часто просто заробляють гроші за спиною власників ЗМІ. Як наслідок - українська журналістика помирає. Ми хочемо привести її до тями.

 

- Хто інвестор проекту?

- Як відповів би на це питання зірка української журналістики Мустафа Найєм: «А хто інвестор сонця, яке встає кожного дня?»... Чи це б сказав якийсь китайський філософ, а може Григорій Сковорода чи Вова Пєтров - не важливо... Суть же однакова.

 

А якщо серйозно, то я запитую у вас - у що інвестувати? У нас працюють волонтери, вони отримують гроші в редакціях, а на нас працюють за ідею. Ми ж не «Громадське телебачення» - нам не потрібно створювати ілюзію всенародного збору бабок, аби потім легалізувати кеш від якогось папіка.

 

Сайт, як у нас, вам зробить будь-який студент-програміст за 300 баксів. Мінімальні затрати на просування, а Facebook організує вам заходи. Головне - писати правду. Й писати цікаво.

 

- У розділі «Про нас» ви стверджуєте, що «Українська правда» на словах очолює боротьбу з джинсою, а на ділі - штампує «заказуху». Чим підтверджується ця теза?

- Зрозумійте головне - ми не боремося з «УП». Для нас «УП» - це лише один з багатьох сайтів-джинсовиків, хіба що він має більшу популярність та дутий авторитет. Я б радив їм трохи зменшити власну самооцінку та, принаймні, краще вичитувати тексти.

 

А докази... Почитайте матеріали нашого сайту - вам не вистачає доказів? Добре, тоді трохи почекайте - дуже скоро на «Кривді» з'явиться детальне досьє на кожен телеканал, газету, сайт... Досьє на кожного журналіста, піарника, посередника і медіа-менеджера. Повірте, цікавих матеріалів буде багато. І публікація «джинсових прайсів» - це лише дрібничка з того, що ми знаємо. Як казав пірат Джон Сільвер із «Острова скарбів», «і тоді живі будуть заздрити мерцям».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11950
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Розслідування
3881 дн. тому
Всі всіх знають. Не треба "Телекритиці" робити вигляд, що вона нічого не знає. Лігачова в курсі. :-) Показово, що Алена Притула просить це просто ігнорувати - її Лещенко і Найем годуються з того самого корита у Льовочкіна :-) 99% що "Українську кривду" придумав і зробив провокатор Вова Петров, але наповнює її платна агентура Піховшека, який веде архіви на кожного журналіста і тепер хоче злити це перед виборами. Платна агентура Піховшека, це Олег Величко (екс-Новий і Інтер, тепер Луцьк), Володимир Павлюк (Новий, Інтер, і тепер СТБ), Максим Равреба (екс Інтер), Володимир Горковенко (екс ICTV), по стилю видно що і Лаврентій Малазонія і Людмила Добровольська (екс 1+1, тепер Україна). По стилю про свідомитів видно, що там і Володимир Скачко та ще один тип з "Киевского телеграфа" - вони не агентура Піховшека, але за компанію мочити свідомітів їм за щастя. Є й інші добровольці, яких видно по стилю (Кужеєв? Самохвалов?). Тому ця банда ідіотів справді може бути аж 30 осіб.
Г.Б.
3883 дн. тому
Якщо Піховшек узявся за цю роботу, можна його привітати. Можливо нащадки його згадуватимуть добрим словом, бо те, що він нині традиційно висирає за 30 срібляників, вмить забувається другого дня.
вагоновожатий
3885 дн. тому
Подейкують, це Піховшек.
Yurko_Hmel
3885 дн. тому
Я сподіваюсь про Кострицю ви несерьозно, ця людина не здатна на таке, він же тупий обмежений алкаш. Як він в "Вечірці" ще тримається незрозуміло взагалі.
Львоед
3885 дн. тому
попахивает мерзким к.б. Но он ленивая скотина. "На каждого" досье - слишком много работы
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду