Справу про фільм «Адов ад» щодо обвинувачених у «дніпропетровських терактах» розгляне Вищий спецсуд

Справу про фільм «Адов ад» щодо обвинувачених у «дніпропетровських терактах» розгляне Вищий спецсуд

30 Липня 2013
6239

Справу про фільм «Адов ад» щодо обвинувачених у «дніпропетровських терактах» розгляне Вищий спецсуд

6239
Суд розгляне касацію по справі щодо показу фільму в ефірі Першого національного
Справу про фільм «Адов ад» щодо обвинувачених у «дніпропетровських терактах» розгляне Вищий спецсуд
Справу про фільм «Адов ад» щодо обвинувачених у «дніпропетровських терактах» розгляне Вищий спецсуд

Вищий спеціальний суд з розгляду цивільних і кримінальних справ взяв у провадження касаційну скаргу обвинуваченого в тероризмі мешканця Дніпропетровська Дмитра Реви на рішення Апеляційного суду Києва стосовно фільму «Адов ад» («Пекельне пекло»). Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на адвоката і сестру Реви Оксану Томчук.

 

За даними адвоката, Вищий спецсуд вирішив, що є «необхідність перевірки матеріалів цивільної справи, є всі підстави для відкриття касаційного провадження». «Цей позов спрямований не лише на захист інтересів Дмитра, а й на  боротьбу з таким ганебним явищем, як замовна псевдожурналістика, яка обслуговує брудні ігри владних структур», - заявила пані Томчук.

 

Як відомо, 2 квітня цього року Шевченківський райсуд Києва задовольнив позов Дмитра Реви до Першого національного телеканалу і компанії V-TV, визнавши недостовірною інформацію щодо нього, а саме те, що нібито він є «терористом» і «бомбістом».

 

Суд також зобов'язав Перший національний надати ефірний час для спростування інформації. Однак 4 липня Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції.

 

18 жовтня 2012 року в ефірі Першого національного телеканалу вперше вийшов фільм «Адов ад», який був присвячений серії вибухів у Дніпропетровську. Автори фільму стверджували, що обвинувачені в справі - винні, і що двоє з них працювали в штабі депутата-бютівця, вели листування щодо антитерористичних заходів із керівництвом Дніпровської ГЕС і Запорізькій АЕС.

 

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генпрокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Оксана Томчук адвокат підозрюваного у справі «дніпропетровських терористів» Дмитра Реви, 22 жовтня 2012 року подала позов через показ фільму «Адов ад». «Ми вважаємо цей фільм елементом інформаційної війни, спробою створити Дмитру Реві образ злочинця, хоча на момент виходу в ефір ще навіть не було завершено досудове слідство (Генпрокуратура заявила про завершення розслідування справи тільки 24 жовтня. - ред.)», - заявила пані Томчук.

 

Крім того, адвокат Інна Михалевич, яка захищає інтереси одного з підозрюваних в організації вибухів у Дніпропетровську Льва Просвірніна, подала позов до Першого національного та телекомпанії-продакшну V-tv через показ фільму «Адов ад».

 

Фільм «Адов ад» створено телекомпанією V-TV, яка є виробником контрагітаційних роликів «Останнє попередження», на які скаржилися також ВО «Батьківщина» і партія УДАР. Ці ролики розміщувалися як передвиборна агітація на замовлення кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі № 220 Ганни Федорченко, яка балотується від Молодіжної партії України.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6239
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду