Про врадіївську міліцейську приватність

Про врадіївську міліцейську приватність

5 Липня 2013
8621

Про врадіївську міліцейську приватність

8621
Єдиний у Врадіївці готель із місцями по 75 гривень виявився забитим ущент. Фоторепортаж із Врадіїіки – як там працюють журналісти
Про врадіївську міліцейську приватність
Про врадіївську міліцейську приватність

Виявилося, що фотокореспондент LB.ua Макс Левін на свободі. Він не томився у міліцейських застінках, а інтенсивно працював під час мітингу у Врадіївці, знімаючи колоритних героїв і кипіння пристрастей. Непередодні на Facebook Макс написав, що він із групами «1+1» і ТВі дає пояснення у врадіївській міліції з приводу нібито втручання у приватне життя.

 

«Коли ми дізналися, що начальника врадіївської міліції Віталія Синицького  усунуто з посади, вирішили взяти в нього коментар, - розповідає Макс. - Ми з колегами розпитали в місцевих мешканців, де розташований його будинок. Прийшли туди і виявили, що на подвір'ї нікого немає. Ми погукали через хвіртку, ніхто не відгукнувся. На хвіртці не було дзвінка. Вона виявилася не замкненою. Ми зайшли у двір і погукали через двері будинку. Відчинила жінка. Виявилося, що вона дружина Синицького. Вона сказала, що його нема, а сама вона нічого не коментує».

 

За словами Макса, журналісти пішли до сусіда розпитувати його про Синицького. А через десять хвилин приїхала міліцейська бригада. Леві запитав: «Ви заарештовувати Синицького?». Відповідають: «Ні, ви порушували приватність життя. Нам зателефонував сусід Синицьких». Вони пішли до сусіда і з ним довго спілкувалися. Макс припустив, що вони чинили тиск на сусіда, вимагаючи, щоб він написав заяву. Але він, певне, відмовився.

 

Потім приїхала ще одна міліцейська група. «Так, наче ми грабіжники якісь», - сказав Левін. Міліція пішла до Синицької. Журналісти чекали, чим справа завершиться. Від Синицької вийшов міліціонер на прізвище Філенко і сказав, що заяву про втручання у приватне життя написала дружина Синицького. «Для чого вони брехали про сусіда - не знаю», - додав Макс. Міліціонер попросив журналістів підійти до райвідділу і написати пояснення.

 

«Я написав, - каже Макс, - що це моя робота - брати коментарі в людей, діяльність яких становить суспільний інтерес». Макс також написав, що вважає спроби притягти його до відповідальності за начебто втручання у приватне життя перешкоджанням законній професійній журналістській діяльності.

 

Фотокор LB.ua Макс Левін пояснив міліції, що вважає їхні дії перешкоджанням його професійній діяльності

 

Журналіст групи «1+1» Денис Данько та оператор Сергій Кіркіж відпочивали в товаристві якогось чоловіка, коли я їх знайшов. Сказали, що у Врадіївці працює аж чотири групи від їхнього телеканалу.

 

«Ми працюємо для програми "Гроші" і вона передбачає втручання у багато неприємних для "героїв" речей, тому ми звикли, що нам не дають працювати, для нас вимагання свідчити у міліції не дивина, - сказав Денис, - От би міліція приїздила так само швидко за викликами простих громадян».

 

Він розповів, що вони пішли до міліції для пояснень, але написали, що не хочуть свідчити проти себе - оскільки їм це дозволяє закон. Вони запевнили, що група ТВі написала таку саму заяву.

 

Група телеканалу «1+1» - журналіст Денис Данько й оператор Сергій Кіркіж - не захотіли свідчити проти себе у справі про втручання журналістів у приватне життя

 

Новопризначений начальник Врадіївського РВВС підполковник міліції Валерій Коба у спілкуванні з автором цих рядків на ґанку будинку міліції повідомив те, що й так відомо: «Справу затриманих внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань». На моє заперечення, що це суперечить не тільки закону, але й здоровому глузду, бо журналісти збирали суспільно важливу інформацію, він відповів, що поки що додати більше нічого не може.

 

Новопризначений начальник Врадіївського РВВС підполковник міліції Валерій Коба не зміг сказати нічого по суті справи про втручання журналістів у приватне життя

 

У Врадіївці, за моїми підрахунками, працювало з десяток телеканалів. А журналістів і тележурналістів узагалі не перелічити.

 

Кореспондент газети «Коммерсантъ» Артем Скоропадський засвітився ще й як Цицерон. Він полум'яно виступив на мітингу, який відбувся у четвер, із викриттям злочинів міліції. Закінчив свій виступи емоційним: «Слава Україні!».

 

Єдиний у Врадіївці готель із місцями по 75 гривень виявився забитим ущент. Макс Левін розповів, що вони з кількома колегами оселилися у місцевого мешканця за певну платню. «Вайфаю тут ніде немає, ні в готелі, ні в ресторані, - але наш господар має комп'ютер з інтернетом, тож він давав нам можливість скидувати свої матеріали з флешки».

 

Коли мітинг закінчився, спала напруга, то можна було спостерігати журналістів, котрі дозволили собі подрімати. Певне, їм снилися убойні репортажі з Врадіївки.

 

Журналіст телеканалу «1+1» Денис Данько записує першого заступника міністра внутрішніх справ Віктора Дубовика

 


До міліцейського начальства з Києва пропускали лише за розпорядженням заступника голови управління зв'язків з громадськістю МВС України Івана Бабаєва

 

Фотокор LB.ua Макс Левін за роботою

 

Журналісти намагаються пройти до Врадіївського райвідділу

 

Робота в натовпі

 

Телеканали на кожному кроці

 


Якщо машини нема, то можна і пішки

 

Останні інформаційні крихти після мітингу

 

Мітинг закінчився, але телеканал «Україна» вперто дозбирує інформацію

 

Мітинг закінчився. Журналістам сняться майбутні репортажі

 

Фото автора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду