Ігор Куляс: "В очах у людей з'явилася надія і бажання працювати, вони розправили плечі"

16 Травня 2005
1228

Ігор Куляс: "В очах у людей з'явилася надія і бажання працювати, вони розправили плечі"

1228
Автор методики, новинний тренер МГО "Інтерньюз-Україна" – про деталі тестування журналістів на НТКУ в ексклюзивному інтерв’ю "Телекритиці".
Ігор Куляс: "В очах у людей з'явилася надія і бажання працювати, вони розправили плечі"
Сьогодні, 16 травня, як вже повідомляла «ТК», розпочалося тестування журналістів редакції новин НТКУ.

Протягом 14-15 травня відбулася презентація проекту та інтенсивний тренінг для тих журналістів компанії, які виявили бажання детально ознайомитися з умовами тестування. Їх провели тренери-експерти Міжнародної Громадської Організації "Інтерньюз-Україна" Ігор Куляс та Олександр Макаренко у присутності незалежних експертів, яким відводиться роль "третейських суддів".

Під час презентації між представниками керівництва НТКУ – президентом компанії Тарасом Стецьківим, віце-президентом Андрієм Шевченком, директором ТВО «Новини» Василем Самохваловим, представниками трьох профспілок, які працюють у компанії та журналістами новинної редакції були погоджені критерії, за якими проходитиме тестування. Були також з’ясовані всі питання щодо юридичних наслідків тестування.

Більш детально про тестування працівників Першого національного - безпрецедентну подію в інформаційному просторі країни - «Детектор медіа» розмовляє з Ігорем Кулясом, автором методики, новинним тренером, екс-шеф редактором Нового каналу.

- Ігоре, як пройшла презентація тестування – на твою думку? Які враження у тебе – як у головного експерта і новинного тренера?


- Мої враження – надзвичайно позитивні. Я побачив велику кількість людей, які можуть і хочуть працювати, і які готові боротися за найвищі цілі. Перша ціль, поставлена новим керівництвом НТКУ - у стислі строки увійти до трійки телеканалів-лідерів на ринку. Переконаний, що цієї цілі колектив досягне і поставить перед собою ще більш амбітні цілі.

Презентація тестування і одноденний тренінг зі стандартів новинної журналістики, за словами багатьох журналістів, переконали їх у тому, що їхнє майбутнє – у їхніх руках.

- Як відомо, тестуванню передував досить гучний скандал. Чи вдалося, на твою думку, розсіяти всі непорозуміння з журналістами? Якою була в цьому роль профспілок?

- Я переконаний, що цей скандал був інспірований з нічого. Як привід була використана недобросовісна інтерпретація цілком коректного висловлювання Андрія Шевченка (в інтерв’ю «Газете по-киевски». – «ТК») Дехто з журналістів просто показав зразкове вміння "чорнопіарників". Цей скандал чинили окремі люди, які мають свої корисливі інтереси, і які не бажають жодних змін для Першого національного. Мені надзвичайно шкода одного: що задля цього було використано профспілковий бренд. Я нагадаю, що сам свого часу був одним з "батьків"-засновників першої сучасної журналістської профспілки і доклав до цього дуже багато зусиль. Але в ці дні я з болем побачив, як профспілка може грати абсолютно реакційну для розвитку професії та захисту журналістів роль. Якщо замислитися, ті люди, які повірили риториці організаторів цього скандалу, і не прийшли на презентацію тестування та на тренінг, завдяки деяким профспілковим босам були позбавлені дуже важливих речей. По-перше, вони так і не змогли довідатися про суть і способи тестування, по-друге, втратили можливість швидко отримати нові навички і знання, яких їм бракуватиме у майбутній роботі. Це моя особиста оцінка ситуації, яку я знаю дуже добре.

З іншого боку, дві з трьох профспілок, що діють нині на Першому національному, цілком підтримали захід, і більшість ньюзруму все ж таки показали своє бажання працювати і вчитися.

- Наскільки журналісти, які прийшли на презентацію тестування, виявилися готовими до сприйняття критеріїв, за якими будуть оцінювати їхню роботу?

- Гадаю, ми не відкривали для них якихось великих таємниць. З усім цим вони всі мали справу у своїй попередній роботі. Наше завдання було – лише систематизувати ці вимоги. Кожний - з запропонованих нами - критеріїв якості ми розбирали і пояснювали доти, доки у журналістів не залишалося жодного запитання. Переконаний, що всі, хто був на презентації і особливо і на презентації, і на тренінгу, сьогодні повністю розуміють суть кожного критерія і стандарту.

- Наскільки неупередженими є ви, експерти-тренери, які будуть оцінювати роботу журналістів НТКУ?

- По-перше, ми не маємо жодного грошового чи майнового інтересу. Ми не працюємо на НТКУ, не маємо акцій НТКУ. Для нас з Олександром Макаренком – це вже 16-та українська компанія, якій ми, тренери "Інтерньюз-Україна", допомагаємо поліпшити свою роботу. Зверніть увагу на те, що за 2,5 роки нашої роботи з українськими компаніями в публічній площині не було жодного негативу, навпаки, всі ці компанії продовжують замовляти нам консультації, тренінги, звертаються і по іншу допомогу. І нам надзвичайно цікаво працювати з ними усіма, це наші добрі друзі і партнери. Тепер ми збагатилися і партнерством з Першим національним.

Ми не є упередженими ще й із тієї причини, що майже ні з ким зі співробітників новинної служби Першого національного до позавчорашнього дня не були особисто знайомі.

Сама система тестування є настільки прозорою і контрольованою з боку самих співробітників компанії, що практично виключає будь-які упереджені оцінки.

Ну, і найголовніше, - для нас, співробітників МГО "Інтерньюз-Україна", найважливішою цінністю є наша професійна репутація і репутація нашої організації. Тому будь-яка наша упередженість у такій справі, сама розумієш, була б ляпасом самим собі. Я розумію, що хтось може назвати цю позицію пафосною, але я особисто таку свою життєву позицію висловлював завжди і завжди підтверджував.

- Розкажи про основні критерії тестування – адже деякі з них, як відомо, ви вважаєте обов’язковими для володіння, деякі – так би мовити, «уточнюючими». З чого, перш за все, ви виходили?

- Критеріїв так багато (33 для оцінки сюжетів і 13 – для оцінки випусків у цілому), оскільки оцінити необхідно всі численні складові якості сюжетів та випусків. Я не буду розписувати їх детально, тим більше, що це є частиною нашої оригінальної методики діагностування телекомпаній, але там є все, що описує справді якісний продукт. Основними ми вважаємо саме ті критерії якості, які описують дотримання стандартів новинної журналістики: відмова від оцінок та коментарів, чітке зазначення джерел фактажної інформації і джерел суб'єктивної думки, дотримання балансу думок, повнота інформації, простота її подачі, точність і достовірність.

Ми прекрасно розуміємо, що людина, наприклад, може не вміти робити геніальні стендапи, або творчо використовувати інтершум. Це – не біда. Цього можна навчитися і ми завжди раді допомогти у цьому. Але дотримання стандартів є усвідомленим вибором. Досі всі попередні керівники НТКУ і служби новин таких вимог своїм співробітникам не пред'являли, сьогодні цей час настав. До речі, щойно мені Андрій Шевченко сказав, що вже завтра, у вівторок, будуть підписані і оприлюднені і засади редакційної політики, і угода про взаєморозуміння між НТКУ і Кабміном, як засновником компанії, в якій ключовим є пункт про невтручання виконавчої влади в роботу редакцій.

В основу редакційного кодексу покладено той документ, який розробляв я з допомогою кращих фахівців, що об'єдналися свого часу в Коаліцію "Суспільне мовлення". Отже, критерії атестації повністю співпадають з тими редакційними вимогами, які вже з завтрашнього дня стануть внутрішнім законом для кожного співробітника НТКУ.

- Яку мету ставили перед вами керівники НТКУ? Зрозуміло, що для них результати тестування будуть вагомим чинником в оцінці того, хто саме з журналістів, які працюють на НТКУ, зможуть залишитися у новій команді новин. В той же час, ніяких юридичних наслідків тестування не має. Чи немає тут протиріччя?

- Протиріччя, певно, виникає тоді, коли змішують докупи непов'язані речі і відключають формальну логіку. Ми вже це декларували не одного разу на різних рівнях і продовжуємо декларувати: тестування і реорганізація служби новин НТКУ – це окремі речі, які не мають одна до одної прямого відношення. Вони, звісно, пов'язані логікою процесу, але тестування не є і не може бути підставою для будь-яких звільнень! Така позиція була з самого початку чітко артикульована і узгоджена між МГО "Інтерньюз-Україна", ОБСЄ, який є донором цього проекту, керівництвом НТКУ і всіми трьома профспілками.

Якби було навпаки, ми б точно і однозначно не бралися за цю роботу. За законом, задля скорочення штату слід проводити атестацію персоналу, а це окрема велика історія, яка, до речі, повністю може контролюватися тими ж профспілками. Про можливі терміни, способи атестації і про те, хто її проводитиме, поки що мова не йде. Керівництво НТКУ лише заявляє про свій цілком логічний намір у майбутньому проводити реорганізацію компанії, яка, звісно, включатиме і скорочення надмірно роздутих штатів (надмірно, - це навіть не те слово!).

Нинішнє тестування є лише діагностикою стану служби новин. І, до речі, лише частиною необхідної діагностики. Для того, щоб лікувати хворого, треба поставити точний діагноз. Ось це зараз і робиться, адже навряд чи хто мені зможе заперечити, що НТКУ поки що нездужає.

Схожу діагностику, як я казав, ми проводили вже на 15-ти українських компаніях. І, вибач, жодну людину за результатами нашої діагностики там не було звільнено, навпаки, компанії спонукали своїх людей вчитися професії.

Навіщо це тестування? Не для того, щоб виявити слабких, а для того, щоб виявити точно сильних. Людей, на яких вже найближчим часом керівництво зможе цілком спиратися у досягненні амбітних цілей. Людей, які вже незабаром, працюючи в нових умовах і за новими стандартами, зможуть робити набагато кращий продукт, ніж робили до цього через політичні причини і через нездарність своїх попередніх керівників.

Інші, ті, хто за результатами тестування покажуть слабкий результат, матимуть всі змоги до того, щоб вчитися і долучитися до кращих. На конкурентній основі, а як же! Керівники НТКУ висловлюють твердий намір продовжувати інтенсивне навчання для всіх бажаючих. Ми готові і вважаємо за честь для себе допомогти компанії і людям у цьому. Зокрема, МГО "Інтерньюз-Україна" вже у червні – липні планує взяти на тренінги і на школу редакторів перспективних журналістів з Першого національного. Все це – вповні відповідає місії нашої організації.

З іншого боку, і це важливо розуміти і профспілкам, і всім співробітникам служби новин НТКУ, результати тестування для кожного з них можуть стати гарним засобом у разі, якщо, не приведи Господь, керівники в майбутньому захочуть когось волюнтаристськи звільнити. Вдало пройдене тестування стане тоді для журналіста прекрасним аргументом для захисту в такій ситуації!

- Яку роль гратимуть незалежні експерти в цьому тестуванні?

- Незалежні експерти насправді відіграють дуже важливу роль третейських суддів на той випадок, якщо виникнуть суперечливі ситуації. Після проведення моніторингу випусків (це триватиме тиждень – з понеділка 16 травня до неділі 22 травня включно), працівники служби новин матимуть можливість опротестувати будь-яку оцінку своєї роботи, з якою вони не погоджуватимуться. Саме у цей момент ключову роль гратимуть експерти, за якими і буде останнє слово після вислуховування всіх аргументів. Вважаю дуже важливим те, що в експертній раді, крім досвідчених журналістів-телевізійників Кирила Лукеренка та Олега Панюти, є головний телекритик країни Наталія Лігачова і профспілковий лідер Сергій Гузь. Мені здається, що дотримано всі можливі інтереси.

- В чому сам ти бачиш унікальність цього проекту? Які він може мати наслідки для всієї телевізійної новинної журналістики України?

- Унікальність у тому, що ніхто ніколи не проводив подібного тестування на Першому національному каналі. Унікальність у тому, що наша методика (як, утім, практично всі наші методики) є унікальною. Унікальність у тому, що чи не вперше вдалося знайти достатнє порозуміння між владою, керівництвом державної телекомпанії та профспілками.

Наслідки будуть різними.

По-перше, гадаю, досить швидко новини Першого національного стануть змінюватися на краще. По-друге, всьому телевізійному товариству буде показано відмінний приклад того, що знання і дотримання стандартів професії є кращим захистом проти зовнішнього тиску, зокрема тиску з боку влади. І для мене особисто є дуже важливим, що цей приклад показуватиме Перший національний – поки що державний канал, але, сподіваюся, в перспективі – канал громадського телебачення. Ну і дуже важливий наслідок для людей, які працюють на НТКУ, вони, нарешті, зможуть гідно оцінити свої сили. Досі в колективі панувала зневіра в усе. І це можна зрозуміти. Скільки керівників обіцяли їм зміни на краще, а нічого не змінювалося. Моє особисте вчорашнє відчуття: в очах у людей з'явилася надія і бажання працювати, вони розправили плечі.

- Якою була попередня ваша оцінка рівня журналістів НТКУ - з того, що ви бачили в ефірі? В чому головна причина низьких рейтингів їх новин – в менеджерському непрофесіоналізмі, низькому рівні підготовки самих журналістів, в тому, що до цього перед менеджерами та журналістами ставили зовсім інші цілі, ніж робота за критеріями професійності? Або в чомусь іншому?

- Оцінка якості попереднього рівня, звісно, була низькою. І це було очевидно. Хоча, навіть в тих умовах періодично траплялися яскраві і цікаві сюжети. Гадаю, вони робилися переважно на ентузіазмі окремих журналістів і були лише епізодами в суцільному сірому тлі. Безумовно, менеджмент досі був критично непрофесійний. Це я можу точно сказати, оскільки спеціально вчора з'ясовував для себе, яким чином відбувається планування і хто за що відповідає в ньюзрумі. Діє просто завідомо неефективна схема, у якій маса "сірих" зон, у яких відповідальність або не лежить ні на кому, або на кількох людях водночас. Крім того, сама кількість функціональних посад, за моєю оцінкою, приблизно в 2 рази більша, ніж потрібно для нормальної роботи. Багато журналістів і справді мали низький рівень підготовки, але питання – хто їх і для цього вчив? Ну і головне, звісно, це статус "кишенькової" компанії режиму Кучми, а отже – виробництво не новин, а низькоякісного пропагандистського продукту.

Сьогодні я бачу всі можливості до того, щоб швидко змінити ситуацію, робота над цим вже почалася. Вірю, буде час, коли Перший національний стане справді першим!

Читайте також:

МГО "Інтерньюз-Україна" та НТКУ проведуть тестування журналістів Першого національного

Служба новин, яку треба лише розбудити

Чому Нова профспілка проти? Вона - за!

Тестування служби новин НТКУ завершилося
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду