Комунальним ЗМІ краще бути залежними від ринку, ніж від влади – перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко

4 Квітня 2013
5920

Комунальним ЗМІ краще бути залежними від ринку, ніж від влади – перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко

5920
Тому під час реформування друкованих державних і комунальних ЗМІ потрібно говорити й про соціальну відповідальність медіабізнесу
Комунальним ЗМІ краще бути залежними від ринку, ніж від влади – перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко

Реформування для ЗМІ - це насамперед звільнення від політичної залежності від місцевих чиновників. Про це зазначив перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко в ефірі радіо «Ера FM» 3 квітня.

 

На переконання Сергія Томіленка, на сьогодні ключовим викликом для державних і комунальних ЗМІ є їхній статус залежності від органів влади, фактично - від рівня політичної культури керівників на місцях. «Ми бачимо, що, на жаль, рівень цієї культури є низьким, і за останні 10-15 років місцеве керівництво все більше дозволяє собі ігнорувати законодавство і права журналістів. Дуже багато прецедентів, коли чиновники розглядають ЗМІ як своїх підручних. Тому навіть залежність від власника не є настільки вбивчою для ЗМІ, як повна підпорядкованість владі», - сказав пан Томіленко.

 

На його думку, краще залежність від ринку, від власників, аудиторії та читачів, ніж залежність від чиновників. «Звичайно, тут потрібно говорити і про соціальну відповідальність медіа-бізнесу, котрий не повинен досягати прибутків ціною якості інформації», - зазначив перший секретар НСЖУ.

 

Сергій Томіленко переконаний, що найкращий час для реформування ЗМІ був кілька років тому, у 2005-2008 роках, коли було більше демократичних ініціатив, і влада не настільки цинічно розглядала майнові питання щодо редакцій.

 

«Дійсно, зараз одразу після доручення Президента стосовно прискорення реформування почалися розмови. І наближені до місцевих керівників особи цікавляться в який спосіб заволодіти редакціями. Ризики є, але позитиву від реформування більше, ніж негативу. Національна спілка журналістів готова консультувати і допомагати редакціям, боротися з будь-якими проявами тиску. Але потрібна і позиція самих редакцій. Бо є прецеденти, коли дуже лояльні до влади редактори підписують будь-які зміни до статутних документів, задовольняють будь-які забаганки влади», - зауважує Сергій Томіленко.

 

У радіопрограмі, присвяченій  законопроекту про реформування комунальних ЗМІ також взяв участь юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів не розглядав законопроект «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» на своєму засіданні 3 квітня, як зазначалося раніше.

 

Як писала «Детектор медіа», 21 березня Президент України Віктор Янукович дав доручення прем'єр-міністру Миколі Азарову підготувати проект закону про роздержавлення друкованих засобів масової інформації.

 

Нагадаємо, у парламенті 21 березня зареєстровано законопроект № 2600 «Про реформування друкованих засобів масової інформації», який прописує механізми реформування друкованих ЗМІ, що засновані органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. Проект поданий народними депутатами Миколою Томенком, Рустамом Рауповим, Миколою Княжицьким, Ігорем Мірошниченком, Степаном Курпілем та Миколою Баграєвим.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5920
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
anton1508
4050 дн. тому
В некоторых регионах Украины средства массовой информации давно уже вышли из под "крыла" государства и работают сами на себя.Просто с данной реформой спешить не стоит,пусть эксперты более детально разберут данный законопроект
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду