Розпочався збір підписів на захист українських журналістів

22 Березня 2013
6969
22 Березня 2013
20:25

Розпочався збір підписів на захист українських журналістів

6969
Від Януковича вимагають гарантувати в Україні дотримання та практичну реалізацію чинного законодавства щодо професійної журналістської діяльності та роботи ЗМІ
Розпочався збір підписів на захист українських журналістів

22 березня під час урочистого відкриття Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA розпочався збір підписів під Маніфестом на захист українського журналіста. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа-профспілки.

 

Наводимо повний текст маніфесту:

 

Президентові України

Януковичу В.Ф.

Прем'єр-міністру України

Азарову М.Я.

Голові Верховної Ради України

Рибаку В.В.

Міністру внутрішніх справ України

Захарченку В.Ю.

Генеральному прокурору України

Пшонці В.П.

Голові Служби безпеки України

Якименку О.Г.

 

Маніфест

за дотримання в Україні прав людини

та законності щодо прав журналістів, засобів масової інформації,

забезпечення права на вільний доступ до інформації та свободу слова

 

Ми, члени Незалежної медіа-профспілки України, журналісти, правозахисники - учасники та гості Х Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, усвідомлюючи виняткову роль ЗМІ та професійної журналістики у збереженні демократичного ладу, дотриманні прав людини, реалізації принципів свободи слова, висловлювань та права на інформацію,

 

констатуємо потребу:

 

- у неухильному дотриманні в Україні професійних прав журналістів;

 

- у гарантуванні прав людини, задекларованих Конвенцією ООН про права людини та ратифікованих Україною;

 

- у реалізації принципів свободи слова, висловлювань та права на інформацію.

 

Лише за минулий, 2012 рік, кількість порушень прав журналістів, зафіксованих моніторинговою групою НМПУ, досягла 498 випадків.

 

Зокрема, кількість випадків застосування фізичної агресії щодо журналістів (побиття, залякування, незаконні затримання, обшуки, грабежі та знищення майна і професійного обладнання) зросла у шість разів за останні чотири роки (з 31 випадку в 2009 році до 180 випадків у 2012 році). Навіть на заходах міжнародного рівня (відкриття 64-го Всесвітнього газетного конгресу та 19-го Всесвітнього форуму редакторів) у присутності Президента України мало місце застосування грубої фізичної сили до журналістів.

 

Ми наголошуємо на перманентній бездіяльності та нехтуванні своїми професійними обов'язками з боку правоохоронних органів при розслідуваннях правопорушень і злочинів, вчинених проти журналістів чи ЗМІ, та на чіткій тенденції непов'язування таких злочинів із професійною журналістською діяльністю та відмовою порушувати кримінальні справи за статтею171 КПК. Правоохоронці, у переважній більшості випадків, лише імітують розслідування порушень прав журналістів.

 

Зважаючи на це, вимагаємо:

 

1) від Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України:

 

- гарантувати в Україні дотримання та практичну реалізацію чинного законодавства щодо професійної журналістської діяльності та роботи ЗМІ;

 

- власним прикладом демонструвати дотримання принципу верховенства права та законності у взаємостосунках із журналістами та ЗМІ.

 

2) від правоохоронних органів (Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України):

 

- застосування на практиці при порушенні досудових проваджень та розслідуваннях злочинів проти журналістів та ЗМІ статті 171 КПК в першу чергу;

 

- брати під особливий контроль всі виявлені випадки протиправних діянь та злочинів, вчинених проти журналістів та ЗМІ;

 

- чітко та неухильно дотримуватися норм чинного законодавства у взаємостосунках із журналістами та ЗМІ та при провадженні слідчих дій при розслідування порушень та злочинів, вчинених проти журналістів та ЗМІ;

 

- запровадити жорсткий контроль та проводити внутрішні розслідування щодо всіх виявлених випадків недбалості, бездіяльності, перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних структур щодо журналістів та ЗМІ;

 

- забезпечити на практиці оперативне виконання судових рішень щодо справ, пов'язаних зі ЗМІ, журналістами та їх професійною діяльністю.

 

 

Підписатися можна за допомогою сайту Change.org або поштою на profpres@gmail.com. Повний перелік підписів буде оприлюднено на сайті під Маніфестом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду