Жіноча тематика в «оголеному вигляді»

7 Березня 2013
18581

Жіноча тематика в «оголеному вигляді»

18581
Інститут масової інформації перевірив методом 3R-аналізу* стан гендерної рівності в українських ЗМІ
Жіноча тематика в «оголеному вигляді»

8 березня для України - день тюльпанів, привітань та солодких тістечок. Проте спосіб святкування жіночого дня в країні завжди відгонив спробою лише підкреслити нерівність, яка існує в соціальних взаєминах, та, як з'ясувалося, в інформаційному просторі.

 

Інститут масової інформації вирішив перевірити методом 3R-аналізу* стан гендерної рівності в українських ЗМІ. Для цього ми проаналізували наповнення одного випуску шести всеукраїнських видань: газет «Сегодня», «Комсомольська правда», «Факти» й тижневиків «Український тиждень», «Кореспондент», «Коментарі».

 

Спершу - склад редакційних колегій видань: головних редакторів, їхніх заступників, редакторів відділів. Тут кількість чоловіків та жінок виявилася приблизно рівною. Найменше жінок у керівництві газети «Комсомольська правда», найбільше - в журналі «Кореспондент».

 

Авторами публікацій у проаналізованих всеукраїнських ЗМІ є переважно жінки (54%), а от фотографами - чоловіки (56%). Цікаво, що більшість авторів у тижневиках виявилися представниками чоловічої статі, а у щоденних газетах - навпаки.

 

 

Результати аналізу контенту друкованих видань виявилися разючими, але досить очікуваними. Загалом ситуація з гендерною рівністю в публікаціях відображає загальну картину в Україні. Попри те, що жінок у нашій країні проживає більшість (56%), та й серед журналістів вони становлять левову частку, за представленням у медіа вони значно поступаються чоловікам.

 

 

Героями публікацій у 76% випадків є представники чоловічої статі, і лише 24% припадає на жінок, та й то здебільшого про них згадується в несерйозних публікаціях, світській хроніці тощо. Наприклад, «Комсомольська правда» показує найбільш справедливе співвідношення чоловіків та жінок у публікаціях - 32% на 68%, проте з «жіночих» матеріалів тут переважно плітки про сімейне життя співачок, описи суконь претенденток на «Оскар» і т. п.

 

Цікаво, що в тижневиках матеріалів про жінок навіть менше, аніж у щоденних газетах. Наприклад, в «Українському тижні» (№9 від 28.02.2013) була лише одна (!) жінка - герой публікації - в невеликій замітці про випуск нового альбому популярної співачки.

 

На ілюстраціях до публікацій жінки також значно поступаються чоловікам - 27% проти 73%, при цьому, знову ж таки, їхні фото ілюструють зазвичай світську хроніку, рубрики «Сім'я» чи «Здоров'я», або сльозливі історії про чудодійне одужання у щоденних газетах. У тижневиках перелік тем із «жіночими» фотографіями доповнюють ще теми культури та суспільства.

 

 

Показово, що щоденні газети «жіночу тематику» активно використовують, але в специфічний спосіб - публікуючи фото жінок у напівоголеному вигляді. Наприклад, у випуску «Комсомольської правди» за 1 березня було два фото оголених жінок.

 

 

Газета «Факти» взагалі тримає стандарт «жовтого видання», де останню сторінку майже кожного номеру «прикрашає» оголена жінка. Ось лише декілька прикладів:

 

 

Схожа ситуація з коментуванням публікацій. Коментарі експертів-чоловіків значно частіше залучають до матеріалів, аніж експертів-жінок: 80% проти 20%. Найменше вважають жіночу думку фаховою в газеті «Сегодня» - у всьому номері видання був лише один жіночий коментар про подорожчання продуктів харчування, на противагу 15 коментарям експертів-чоловіків. Краща ситуація у тижневиках - 24% матеріалів у «Кореспонденті» й 34% в «Українському тижні» коментували жінки.

 

 

На думку національної експертки з гендерних питань Марії Дмитрієвої, така велика різниця у представленні чоловіків та жінок в інформаційному просторі може відображати як упередженість керівництва ЗМІ, так і бути виявом внутрішньої зневаги самих журналісток. «Коли зростаєш у суспільстві, де все жіноче марковане як вторинне й нецікаве, і де нормою людини вважається чоловік, не дивно, що говорити з жінками та писати про жінок їм видається менш цікавим. І байдуже, чия саме упередженість - керівництва чи журналістів - стоїть на заваді повнішому залученню жіночого інтелектуального потенціалу, результат той самий: жахлива недопредставленість жінок в інформаційному просторі», - вважає Дмитрієва.

 

«Ситуація не зміниться, допоки самі жінки, - і від жінок в ЗМІ тут залежить дуже багато, - не намагатимуться тримати гендерний баланс, залучаючи жінок-політиків, чиновників, експертів до коментування, аби суспільство бачило та сприймало ситуацію в країні не лише очима чоловіків», - каже виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар.

 

Звісно, проблема полягає не лише у викривленій інформаційній політиці, вона значно глибша. За останнім дослідженням Міжнародної федерації журналістів, яка оцінювала різницю в оплаті праці журналістів у 16 країнах світу, в Україні зарплата журналістів-жінок на 33% менша від зарплати чоловіків. Причому подібна різниця, наприклад, у Росії становить лише 9%.

 

У цьому аналізі ми не ставили перед собою завдання зліпити «теорію змови» проти когось, натоміть прагнули вказати на реальну проблему, яка існує в Україні. Адже без вирішення гендерного питання, без запровадження квот у парламенті та інших механізмів захисту прав жінок, які становлять більшу частину населення країни, говорити про забезпечення прав людини, про антидискримінаційність - марно.

 

*3R-аналіз - Represenation (загальнонаціональні ЗМІ), Resources (персонал, редактори), Reality (що маємо в результаті)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Чулівська, ІМІ, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду