Команда не компромісів, а єдності?

15 Квітня 2005
963

Команда не компромісів, а єдності?

963
Принаймні, так характеризують новий склад Нацради з питань ТБ та РМ її члени.
Команда не компромісів, а єдності?
Останніми днями відбулося призначення усього складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Визначено також її керівників.

„Детектор медіа” звернулась до всіх членів новообраної Нацради із декількома запитаннями. Відповіді на них, на наш погляд, могли б дати читачу уявлення щодо місії, яку збирається взяти на себе цей орган після помаранчевої революції. Наскільки це нам разом з членами Нацради вдалося – судити читачам.

Сьогодні ми подаємо відповіді двох колег по Нацраді – Тетяни Лебедєвої, яка була і в попередньому складі, та Владислава Лясовського, який є новообраним членом. Інтерв’ю з іншими членами Нацради «ТК» опублікує найближчим часом.

Тетяна Лебедєва: „Треба зробити контролюючі функції Нацради не менш вагомими, ніж ліцензування і пере ліцензування”

- Які трансформації, на вашу думку, відбудуться в діяльності Нацради зараз, після обрання її нового складу?

- Зараз в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, як і в усьому суспільстві, час очікувань. Перші наші кроки дають можливість сподіватися на командну роботу, бо ми всі є однодумцями. Якщо роботу попереднього складу Нацради можна було охарактеризувати словом «компроміс», то початок роботи цього складу вже можна назвати «єдність». Серед нас є представники минулого складу, які мають досвід роботи, і прийшли нові члени із свіжими поглядами. Ми взяли курс на повну прозорість діяльності нашого органу, більшу методичність і послідовність. А головне - прагнемо дотримуватись духу і букви закону, і не допускати вільних його трактувань.

- Які найактуальніші питання потрібно розв’язувати Нацраді нині?

- Накопичено чимало проблем, серед яких - несистематизований розподіл частот. На часі „ревізія” по регіонах, особливо в прикордонних областях, де серед власників ТРК переважають іноземці. А з прийняттям нового Закону про Національну раду потрібно привести у повну з ним відповідність нормативні акти. Це, звичайно, рутинна робота, але якщо ми її добре виконаємо - працюватиметься продуктивніше. І це нам дасть змогу створити внутрішню концепцію діяльності Нацради. Треба зробити контролюючі функції Нацради не менш вагомими, ніж ліцензування і переліцензування. Основним принципом має бути – закон суворий, але він для всіх єдиний. Ніхто з телерадіомовників не може бути поставлений в умови, відмінні від інших. Якщо ми будемо діяти так, соромно не буде, адже за Нацрадою спостерігають багато очей.

- Як бути з тими помилками, яких припускалися колишні склади Нацради різних скликань?

- Помилки треба виправляти, але були і грубі порушення. Насамперед, треба відрізнити одне від іншого. Таким чином, новий склад буде застережений і від помилок, і від порушень, їх повторення буде унеможливлене. Важливо побудувати роботу таким чином, щоб ні у кого не виникало жодної можливості для зловживань.

- Який досвід попередніх складів Нацради варто використати?

- Дуже багато було позитивного, тим більше, що і зараз працюють люди, які були при „закладенні підвалин”, зокрема і Юрій Плаксюк, і Віталій Шевченко, і Віктор Понеділко також не є новачками. Тому їхній позитивний досвід, безсумнівно, буде корисним. Я не є прихильником руйнування всього „до основанья, а затем”.

- Якого ви очікуєте результату від парламентських слухань „Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні”, які відбулися 13 квітня? До речі, ви чомусь на них не виступили від імені Коаліції «Суспільне мовлення»…

- Так сталося, на жаль, за моїми особистими причинами. Я делегувала свій виступ члену Ради Коаліції Катерині Котенко, але й вона – вже з технічних причин – «не вписалася» у розклад слухань.

А результат слухань побачимо, коли у ВР буде поставлено на голосування відповідну постанову щодо суспільного мовлення в Україні. Зараз важко упередити події, але стало ясно, що вже всі визнали потребу створення суспільного мовлення. Проте я не сподіваюся, що це буде завтра, бо все це важче зробити, ніж здавалося на перший погляд.

- Як ви можете прокоментувати кадровий склад керівництва Нацради, який обрали днями? - За кандидатуру Віталія Шевченка як голови Нацради я голосувала і цілком його підтримую. А загалом, серед нас є практики - телевізійники і радійники, представники громадськості. На моє переконання, треба дати людям можливість проявити себе у роботі, а далі час покаже.

Владислав Лясовський: „У Нацраді створено робочу групу, яка має розібратися з помилками у минулій діяльності органу”

- Які трансформації, на вашу думку, відбудуться в діяльності Нацради зараз, після обрання її нового складу? - На мою думку, трансформації полягатимуть в тому , що Нацрада буде працювати так, як виписано в Законі. Це будуть чіткі прозорі легітимні рішення, які будуть зрозумілі усім організаціям, що вступають в процес співпраці з Національною радою. Бо те, що відбувалося раніше, викликало велику кількість запитань і судових справ. Саме для того, щоб уникнути подібних проблем, сьогодні і вимальовуються нові механізми діяльності Нацради - згідно з новою редакцією Закону про Нацраду, і згідно з тими взаєминами, які вже почали складатися між членами. Головні принципи: це принцип повної колегіальності, принцип демократичності, принцип прозорості усіх процесів. Вони, ці принципи, будуть основною засадою нашої роботи в майбутньому. В кожному випадку ми повинні будемо зібратися, висловитися, обговорити всі проблеми, проаналізувати, а потім вже робити якісь певні публічні заяви, які переростатимуть у якісь конкретні офіційні документи.

- Які найактуальніші питання потрібно розв’язувати Нацраді нині?

- Треба зробити все можливе, щоб вийти з правової кризи, в якій зараз перебуває Нацрада, тому що спрацював якийсь механізм, коли не Нацрада приймає рішення, а саме суд вказує Нацраді, що вона має робити. Треба зробити все можливе для того, щоб зняти цю правову кризу і виробити такі механізми, які б чітко визначали, яким чином працювати Нацраді і яким чином регламентувати діяльність телерадіопростору України. Національна рада має досягнути такого рівня авторитету, щоб ні в якої організації не виникало сумніву у тому, що це є чітке законне рішення, яке треба виконувати.

- Як бути з тими помилками, яких припускалися колишні склади Нацради різних скликань?

- Зараз у нас створено робочу групу , яка працює (14 квітня, по суті - наш перший спільний робочий день) і створить інформаційну базу, що дозволить прояснити ситуацію з тим, наскільки критично те, що відбувалося раніше, і яким чином ми можемо сприяти тому, щоб позбавитись „спадку” проблем, зробити все для того, щоб цього не повторилося надалі.

- Якого результату ви очікуєте від парламентських слухань про „Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні», що відбулися 13 квітня 2005 року?

- На мою думку, парламентські слухання у такому питанні мало чим можуть допомогти. Для цього потрібна політична воля і усвідомлення потрібності громадського телерадіомовлення. Також необхідні концепція, команда. А самі слухання не є остаточним моментом і не можуть ним бути.

- І все ж таки, головною проблемою, навколо якої розгорнулася дискусія у ВР, стало питання щодо того, чи маємо створювати суспільне мовлення на базі державного, чи вони мають співіснувати паралельно. Ваша думка?

- Я не схвалюю, не критикую ані тієї думки, а ні протилежної. Бо поки що чую тільки слова і бачу хаотичні, нечіткі, розрізнені кроки. А хотілося би вже, проаналізувавши обидві моделі ( і реформованого державного, і громадського телерадіомовлення ) від слів переходити до діла.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
963
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду