Роман Вінтонів: Майкл Щур має повернутися

10 Січня 2013
64978

Роман Вінтонів: Майкл Щур має повернутися

64978
Тележурналіст широкого профілю – про новий досвід на ток-шоу «Говорить Україна», місію кореспондента «УТ-Торонто», а також творчість і доброчинність в умовах сучасних медіа
Роман Вінтонів: Майкл Щур має повернутися

Майстер провокативних запитань, Роман Вінтонів - співрозмовник стриманий. Складається враження, що всю свою енергію журналіст вкладає у власні справи. А може, просто вже стомився давати ексклюзивні інтерв'ю щодо кожного інформаційного приводу: то про звільнення з інтерівського НІСу, то щодо призначення шеф-редактором інформаційної служби львівського ZIK, то після рішення звільнитися з цієї посади.

 

На ниві тележурналістики Роман і впізнаваний, і передбачуваний. Для «Сніданку з 1+1» він тролив народних депутатів у костюмі зайця. Згодом запустив на YouTube проект «Чим живеш, Україно?» свого alter ego - Майкла Щура, ведучого «УТ-Торонто». З великою цікавістю, за його словами, Роман Вінтонів працює і в продакшні The Show Time над виробництвом проекту «Говорить Україна», де в рамках ток-шоу допомагає людям іти до своєї мети, а телеканалу «Україна» - здобувати показники :)

 

Ми зустрілися з Романом Вінтонівим, аби поставити йому запитання не лише про телевиробництво і комедійний тележанр, а й про варіанти розвитку живої людини в тісних форматах українських медіа.

 

 

«Говорить Україна»: «То ми питаємо, як у них справи, то вони в нас»

 

- Романе, на ток-шоу «Говорить Україна» ви прийшли із солідним досвідом роботи в тележурналістиці. Чим вам цікава участь у цьому проекті?

- У якийсь момент хотілося робити щось нове. І ток-шоу - спроба працювати над тим, чим я ніколи не займався. Ні в чому подібному я не працював.

 

- На якій посаді почали здобувати новий досвід?

- Старший редактор в одній із редакторських груп ток-шоу «Говорить Україна». До моїх обов'язків входять пошуки життєвих людських історій, виклад їх у сценаріях, робота з героями, зйомки й репортажі на місцях подій... Власне, все те, чим я займався у новинній журналістиці, лише помножене на сто: рівень складності трохи вищий, бо матеріали мають якось вписуватися в загальну драматургію програми.

 

 

 

- Все-таки дуже цікаво, хто у вас там «говорить»? :) Ставила це питання ведучому ток-шоу Олексію Суханову, і він сказав: «Говорит Украина». Насправді, за ким у вас останнє слово в цьому проекті? Хто саме найголовніший?

- Найголовніший - глядач. Глядачі самі звертаються до нас. А далі все просто - редакторська група пропонує історію керівнику, він дає добро на її реалізацію. Або не дає. А вже коли програма виходить в ефір, ми бачимо, як глядачі оцінили нашу роботу.

 

- На українських каналах зараз у дії ціла лінійка соціальних ток-шоу: на «Інтері», Першому національному, а тепер уже й на СТБ. Якою ви бачите нішу «Говорить Україна»? І чи враховуєте позиції конкурентів, працюючи над темою випуску?

- Звісно. У каналу є конкретна аудиторія, на параметри якої орієнтуємося. Ми розуміємо інтереси наших глядачів.

 

- У ваших редакційних параметрах чітко помітні дві складові - скандальна й актуальна. Можливо, ви мене доповните?

- Доповню. Можливо, ви зробили такий висновок подивившись не всі програми. Наприклад, програма про родину Павличенків - вона скандальна чи актуальна?

 

- Вона соціальна. Але її теж можна подати на певному рівні - як фільм «про живу людину Богдана Ступку».

- Та все ж - це скандальна чи соціальна це тема? Важко сказати. Або історія про жінку, якій чиновники не дозволили всиновити дитину з синдромом Дауна - вона скандальна чи актуальна? Звісно, є й інші людські історії, які можна віднести до «складових», які ви назвали - про жиголо або про порноакторку, яка виїхала з України і попросила політичного притулку за кордоном.

 

- Ну, про таке й на «Інтері» розповідають. Які саме соціальні аспекти є знахідкою телеканалу «Україна»?

- Ми працюємо в такому конкурентному середовищі - окрім ток-шоу «Інтера» та СТБ доводиться брати до уваги і «Шустер life. Адреналін», із якими частково перетинаємося за темами. І в таких умовах щойно якась із програм знаходить цікаву історію, як її відразу ж підхоплюють інші. Казати про якийсь ексклюзив важко, тому що ми дуже відкриті один до одного: всі бачать, що роблять конкуренти.

 

- Як зазначив Олексій Суханов, місія програми - допомагати людям. Кому саме вдалося допомогти вам?

- Медсестрі з Криму, яка хотіла всиновити дитину із синдромом Дауна. На той час вона мала дорослу доньку-студентку і дорослого сина, який уже мешкає окремо. Зробити це їй не дозволяли місцеві соціальні служби. Після того, як ми підняли у програмі тему про те, що робити з дітьми із синдромом Дауна - виховувати в дитбудинку чи дозволити виховувати таким людям, як ця медсестра, ситуація швидко вирішилася. Після ток-шоу за це питання взялися служби вищого рівня, ніж місцеві, і цій жінці дозволили всиновити хвору дитину.

 

За кадром лишається те, яку кількість людей програма зводить докупи. Після кожного випуску в гримерці активно спілкуються учасники ток-шоу - сидять, телефонами обмінюються, дають координати для направлення звернень, призначають зустрічі...

 

- Частина команди ток-шоу з Росії. Як вам працюється з цими колегами? Якою мовою говорите на летючках?

- Кому якою мовою зручно, той такою і спілкується. Росіяни входять до складу знімальної групи: режисер, оператор-постановник, наприклад. Ми працюємо з ними тісно вже на знімальному майданчику, коли приносимо їм сценарій. Також консультуємося з ними при потребі - це ж усе таки командна робота.

 

- З якими героями вам працювати найцікавіше? І який підхід у вас до людей?

- Зараз я не можу відповісти на це питання, тому що за кожною людиною стоїть життєва історія. У когось трагічна, у когось комічна. Але це все живі люди, й тому на це питання важко відповісти. Підхід до людей завжди персональний - із деким продовжуємо спілкуватися після виходу програми. То ми питаємо, як у них справи, то вони в нас.

 

- Що вас тримає на цій роботі і чи приносить вона вам задоволення як журналісту?

- Я сюди прийшов не реалізовувати свої ідеї як журналіст. Тому не варто ставити так питання - чи ця робота приносить мені задоволення як журналісту. Тут трохи інше: я працюю редактором, який робить щось більше, ніж журналістський матеріал. А свої журналістські ідеї реалізовую в іншому напрямку...

 

Цей досвід можна буде потім використовувати будь-де. Цікаво бути учасником командної роботи такого масштабу.

 

 

«Всі знали, що репортажі Майкла Щура мають вийти на "УТ-Торонто".

Ну, і я сподіваюся, все там і вийшло»

 

- Кажуть, ви непогано знайомі з таким журналістом, як Майкл Щур :) Часом викладаєте відео його програм на своїй сторінці у Facebook. Щоправда, зараз не бачу випусків. Що з Майклом? Де він тепер?

- Майкл у творчій відпустці. Подався до Канади.

 

 

- Чи благополучно він долетів після творчих здобутків у Києві?

- Так, прекрасно долетів. Він казав, що збирається до України ще раз.

 

- Минулого року він висвітлював парламентські вибори в Україні. А що далі? Як він діятиме на базі заведених у Києві контактів із ключовими фігурами українського істеблішменту?

- Він сподівається більше з простими людьми спілкуватися для повноти картини.

 

- Таки поїде в регіони, про що повідомляв в ефірі каналу ТВі... А його попередній доробок? Чи мав він успіх у телеглядачів Торонто?

- Пригадую, плашки якогось каналу на його відео були. Чи потрапили ці випуски в ефір, мені невідомо - у Торонто я не був, не бачив.

 

- Чи обмінювався із вами Майкл досвідом співпраці з українськими прес-службами? Все ж таки він харизматична людина: попри те, що піарники відомих політиків уперше його бачили, вони радо організовували для нього інтерв`ю. Впевнена, ніхто з прес-служб не утруднював себе перевірити посвідчення цього нового в Україні журналіста.

- Ну, я ж не перевіряю ваше посвідчення... Це якось у нас у Києві так є. Як розповідав Майкл, просто писав усім запити, листи, телефонував. І люди йшли йому назустріч.

 

- Як неодноразово підкреслював Майкл Щур, у Канаді зі свободою слова краще, ніж в Україні. Чого ж він ставив такі прості запитання політикам? Міг би зробити корисну справу, як-от з`ясувати, куди саме спрямовуються кошти з держбюджету чи хто очолить Міністерство культури в новому уряді.

-У журналістів уже немає питань, які б не ставили політикам. Політиків уже стільки разів інтерв'ювали, що вони давно знайшли правильні відповіді для всіх ЗМІ.

 

Майклу Щуру хотілося поставити свої запитання. Може, вони й надто наївні чи елементарні. Але він принаймні спробував отримати на них відповідь.

 

 

 

- Окрім вірусного ефекту, комедійний формат має й інші переваги як яскравий креативний і дотепний продукт. Його вадою є передбачуваність: як правило, ведучі таких проектів діють за однією схемою, і коли, наприклад, команда Олексія Дурнєва приїздить на захід, уже відомо, про що приблизно він запитає. Так само могли б передбачувати дії Майкла Щура і його співрозмовники, аби вони були трохи обізнаніші з журналістським середовищем, а їхні піарники - із соцмережами... Як можна розвивати такі формати?

- Я не знаю, як їх можна розвивати. Побачимо, як Майкл Щур рухатиметься далі.

 

- Ситуацію ускладнює те, що Майкл Щур запав у душу частині українців. Принаймні, Віктор Пинзеник його точно впізнає... Та й Олег Ляшко, гадаю.

- Як у цих умовах Майкл Щур поводитиметься, я не знаю. Буде видно, чи опиниться він у таких умовах...

 

- Можливо, навіть доведеться йому позичати ваш костюм зайця :) Тролінг, на вашу думку, можливий лише в інтернеті? Як бачимо на прикладі Олексія Дурнєва, який прийшов на ТЕТ із соцмереж, випуски його програм продовжують жити в інтернеті. Чи були у Майкла Щура потуги запропонувати свій доробок і українським телепродюсерам?

- Майкл Щур зробив загалом шість репортажів. Щодо шансів на українському телебаченні ми з ним не дискутували - я в такі питання ніколи не заглиблююсь. Та й він собі їх ніколи не ставить, просто робить, що вважає за потрібне. І він не думає, що буде потім, як розвивати «жанр», як ви кажете...

 

- Дуже дивно. На мене він справив враження вдумливого журналіста. Виходить, що він свої ідеї та новаторство не планує поширювати за межі YouTube і Торонто? Творчої свободи - безмір...

- Ця робота Майкла Щура не є постійною його основною діяльністю. Є час - знімаються репортажі, немає часу - не знімаються.

 

-А він не розказував - хоч не ганялися за ним ті депутати?

- Ні, жоден із депутатів не виявив агресії. Більше того, всі були досить люб'язні.

 

-А прес-служби не просили зазначити, коли інтерв`ю вийде в ефір і на якому каналі?

- Звичайно, просили. Всі знали, що це має вийти на «УТ-Торонто». Ну, і я сподіваюся, все там і вийшло.

 

 

«Щодо сьогоднішніх питань і дій - подивимось, як працюватиме парламент»

 

- Ви самі маєте неабиякий творчий, я б сказала, досвід співпраці з депутатами. Зокрема, всі пам'ятають вашу манеру спілкування із членами парламенту. І навіть зразкова кореспондентка 5-го каналу Ольга Сніцарчук у своєму інтерв'ю зазначила, що «адекватна парламентська журналістика - це Вінтонів у костюмі зайця». Це було у 2011-му. Чи переглянули ви свої погляди тепер - які запитання і дії, на вашу думку, є адекватними для парламентського журналіста сьогодні?

- Мені дуже полестила така оцінка Олі Сніцарчук. А щодо сьогоднішніх питань і дій - подивимось, як парламент буде працювати.

 

 

 

- Чи працювали б ви у новинах зараз - редактором, журналістом, ведучим?

- Журналістом би працював.

 

- Якими б темами займалися?

- Будь якими - від спорту до теми цвітіння бузку в Ісландії.

 

- Як бачимо на досвіді вашої співпраці із телеканалом ZIK чи співпраці Сергія Мамаєва із Кіровоградською ОДТРК, корисно, коли люди з різних інформаційних середовищ обмінюються ідеями й досвідом. Ваші проекти на львівському каналі мали успіх. Чому після трьох місяців співпраці вирішили не продовжувати контракту?

-У Львові, і на ZIKу зокрема, працюють люди, які навчили мене журналістики. Тому я б не казав, що «я людина не з львівського інформаційного середовища».

 

А до Києва я переїхав через особисті обставини: закінчення контракту збіглося з тим, що моя дружина Анна Бабінець знайшла роботу в Києві.

 

- Нині все більше вдумливих журналістів втомлюються від форматів і готові втілювати свою мету без жодного роботодавця і фінансування. Свіжий приклад - самостійне відрядження на Близький Схід журналістки-міжнародниці Наталії Гуменюк. Вирушаючи у не зовсім безпечну подорож, вона працювала над створенням документального фільму, позаяк інститут фрілансу в Україні фактично відсутній. Як ви оцінюєте перспективи займатися журналістикою заради власного задоволення?

- Перспектива робити щось своє - це завжди кльово. І робити це завжди варто. На щастя, зараз є можливість поширювати щось своє.

 

Щодо Наталки Гуменюк - це фантастична людина. Я не знаю, звідки вона бере енергію, як можна отак зірватися й поїхати в Сполучені Штати чи кататися по Близькому Сходу. Як може одна людина виконати функцію Міністерства закордонних справ України? Це треба мати всередині атомний генератор.

 

- Щодо енергії, як зазначив наш колега, автор репортажів «Врятувати людину» Стас Ясинський, кожен журналіст має комусь допомогти. Як ви ставитеся до «адресної допомоги» в журналістиці? Хіба ви чи Майкл Щур працюєте на благо не всього суспільства?

-Я б не обмежувався лише журналістами. Так склалося, що журналісти мають майданчик і можуть привернути більше уваги до певної проблеми. Але й у інших людей є якийсь свій «ресурс». І якщо кожен задіє свій невеликий ресурс, щоб допомогти, буде круто.

 

- Ви змінили стільки місць роботи, що час уже виступати із майстер-класами для початківців. Які, на вашу думку, можливі варіанти розвитку успішної кар'єри журналіста в Україні?

- Робити те, що подобається, і слухати старших. Або навпаки. Рано чи пізно це почне приносити плоди. Можливо.

 

Фото Павла Довганя, а також скріншоти з відеорепортажів Майкла Щура на YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
64978
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рэт
4121 дн. тому
Шо-то морда у Щура разжирела
в
4122 дн. тому
мне кажется есть различие между такими вещами как клоун и журналист...
Станислав
4122 дн. тому
А что это за фамилия такая Винтонив? От лова "винт".Прекратите изголяться над украинским языком. Вы в своей ненависти к русскому языку дошли до маразма , один Антин чего стоит! Вы по меньшей мере смешны...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду