Володимир Голосняк: “Помаранчева революція - це добрий майстер-клас для журналістів і для всього суспільства”

23 Грудня 2004
3590

Володимир Голосняк: “Помаранчева революція - це добрий майстер-клас для журналістів і для всього суспільства”

3590
Володимир Голосняк – особа нині історична. Він – перший телеведучий, який в Україні відмовився вести випуск новин за “темником”.
Володимир Голосняк: “Помаранчева революція - це добрий майстер-клас для журналістів і для всього суспільства”
Розмовляла Ганна Шерман, «Детектор медіа» Володимир Голосняк – особа нині історична. Він – перший телеведучий, який в Україні відмовився вести випуск новин за “темником”. І це сталося ще 5 листопада, перед другим туром виборів, і це були “Вісти” на Першому національному, на єдиному загальнодержавному каналі. Вчинок Володимира надав потужного імпульсу руху журналістів проти цензури та утисків. А самого його невдовзі керівництво намагалося звільнити з каналу, але наштовхнулося на спротив Київської незалежної медіа-профспілки. Та від ефіру Володимир все ж таки відсторонений.

Володимир за фахом актор. Він працював на сцені Івано-Франківського театру, театру ім. Заньковецької у Львові, знімався у художніх фільмах та популярних телесеріалах, серед яких “Роксолана”, “Госпожа удача” та інші. Має великий досвід зйомок у рекламі. А до того ж є автором вишуканої поетичної збірки.

Ще під час навчання у Київському театральному інституті ім. І.К.Карпенка-Карого Володимир брав участь у студентському русі 90-го року, навіть був затриманий, і його визволенням переймалася особисто славетна Ірина Олександрівна Молостова, художній керівник курсу, яка навчала студентів не тільки акторської майстерності, а й тому, що людина визначається перш за все за своїми вчинками.
- Володимире, отже, Помаранчева - не перша революція, в якій ти береш участь. Чи відрізняються твої нинішні враження від тих, що були тоді, 90-го року?

- Звичайно відрізняються. Ця революція значно м’якша. У людей немає зовсім страху. А тоді страх відчувався. Тоді були якісь підпільні “шу-шу-шу” між собою, якісь таємні домовленості. Зараз все дуже відверто. Це вже зовсім інше покоління. Покоління вільних людей, які повстали. І крім того, ця революція дуже мирна, театралізовано-карнавалізована. Спротив відбувається якимись дуже мирними засобами. І на відміну від подій 90-х – немає втручання силових органів влади. Їм вистачає розуму – і міліції і всім іншим – стояти осторонь і просто уважно стежити. Тоді були арешти, побиття. Зараз цього немає.

- Змінився час?

- Я гадаю, що просто ми вже живемо в іншій країні. Ми мали страх, тому що ми були народжені в радянській системі, яка жорстко карала за будь-який анекдот чи щось інше. Що стосується інформації, зараз все ж таки є Інтернет, є інші інформаційні джерела. І ті молоді люди, яким сьогодні 20-25 років, на яких радянська система вже не могла вплинути, бо вони тоді були ще зовсім дітьми, вони вже звикли до певної волі. І тому вони поводяться дуже гідно, дуже інтелектуально, дуже мудро. І дуже вільно виявляють свою позицію

-І саме це зумовлює поведінку силовиків?

- Гадаю, так. Всі ці посмішки, оранжеві перуки, те, що все це відбувається онлайн, що це бачить весь світ – зв’язало владі руки. Будь-які розгони демонстрантів, побиття відбувалися б на очах у всього світу, і це завдало би владі ще більшої шкоди. Адже всі бачать, що єдина „зброя” демонстрантів – усмішки, пісні, скандування. Я не бачив на Хрещатику розбитих шибок у крамницях. Вони відчинені і працюють. Тобто, ця доброзичливість і те, що все відбувається в прямому ефірі багатьох телекомпаній світу, – і є вирішальним.

Розмовляла Ганна Шерман, "Детектор медіа"

Повну версію тексту читайте в 11-му числі часопису "Детектор медіа", який вийшов з друку. Починаючи з вересневого номера, „Детектор медіа” припинила викладати повні версії статей з часопису на сайт.

З 1 січня 2005 року друкований журнал „Детектор медіа” розповсюджуватиметься платно. Про умови передплати докладніше можна дізнатися тут.

Проекти ГО "Детектор медіа" реалізуються за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) за угодою № F11158-TK-01. Погляди авторів не обов'язково збігаються з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку.

This publication was made possible through support provided by the United States Agency for International Development, under the terms of Award No. F11158-TK-01. The opinions expressed herein are those of the authors and do not necessarily reflect the views of the United States Agency for International Development.

Також підготовка матеріалів ГО "Детектор медіа" здійснюється за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Також реалізації проектів ГО "Детектор медіа" сприяють Тhe National Endowment for Democracy /NED/, Internews Network, Центр Медіареформ
.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3590
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду