Ігор Пелих: «Реально перші ночі була ситуація стрьому»

1 Грудня 2004
1459

Ігор Пелих: «Реально перші ночі була ситуація стрьому»

1459
Люди ніби шугалися власної тіні.
Ігор Пелих: «Реально перші ночі була ситуація стрьому»
Розмовляла Наталя Катериненко, для «Детектор медіа» Автор і ведучий популярної програми каналу ICTV «Галопом по європах» – Ігор Пелих з перших днів помаранчевої революції оселився в наметовому містечку на Майдані. Він став своєрідним зв’язковим між Тернополем і Києвом. О четвертій ранку встає, щоб приймати автобуси з одягом, передавати усе в штаб, приймати людей. Цілодобово йому телефонують колеги-журналісти з Західної України й розпитують про ситуацію в центрі. У його планах – зустрічі з представниками з іншої сторони, які волею долі опинилися у Києві. «Людині, яку усі знають і пізнають – набагато легше і безпечніше вести переговори», – стверджує він. І це справді так. «Зірки» в народі конче необхідні, щоб ситуація стабілізувалася.

– Ігорю, у тебе змучений вигляд... Не спиш?

– Змучений, бо минулої ночі лише годину спав. А позаминулої я вчинив мудро, як нормальний галіцус. О 10-ій вечора я заснув у наметі, а прокинувся о 10-ій ранку. Так кайфово я давно не спав. Згадалися старі походні часи. До цього ми простояли під Адміністрацією. До другої години я був тут, потім поїхав, забрав Фому, Катю Чілі й пішов до Адміністрації. (Задзвонив мобільний, Ігор подивився на номер, що висвітився.) У мене таке відчуття, що номер мого мобільного телефону передали по тернопільському радіо. Я намагаюсь людям, які дзвонять, пояснити по телефону, що я не є організатор табору, не маю стосунку до штабу... Першими дзвонили мої друзі, які ящик ковбаси передали. Потім, коли «греблю прорвало», і з Тернополя пішли машини, я постійно чую: «Привіт, ми з Тернополя». (пауза) Хочу скористатись нагодою і сказати, що я із задоволенням знайду того красавця з ОРТ – їхнього кореспондента у Києві, й зобов’язуюся запросити його в кабачок, закажу друшляк з макаронами і викину йому на голову. Коли ввечері, прийшовши додому, я за дві години просканував усі новини і включив сюжет по ОРТ, мені реально було гидко. Коли бачиш картинку подій на Майдані і текст, що революцію спонсорує товариш Сорос та шоколадний король України, то здається, що цей сюжет робився дурдомом «Горобчик». Коли відеоряд показував, як в Українському домі якась тітонька говорить в мегафон українською: «Друзі, вставайте, треба пікетувати Адміністрацію», а на екрані йшов синхрон перекладу російською: «Вставайте лежебоки, чего вы тут разлеглись, кто не пойдет на митинг, тот будет с позором изгнан и не получит денег на обратный путь», – я прозрів. Бити морду за такі речі некоректно, бо життя і так поб’є, а от макарони – це річ. «Інтер» закидали локшиною, і це символічно. Деякі журналісти і канали опинилися в ситуації зґвалтованих чоловіків.

– Не страшно було стояти на Майдані у наметах, особливо на початку, коли вас було не так багато?

– Перша і друга ночі були складними. Ми – загартовані ветерани, сиділи в наметах, і пішла паніка, що нас танками давити будуть..

Розмовляла Наталя Катериненко, для «Детектор медіа»




Повну версію тексту читайте в 11-му числі часопису "Детектор медіа", який незабаром вийде з друку. Починаючи з вересневого номера, „Детектор медіа” припиняє викладати повні версії статей з часопису на сайт.

До кінця року журнал розповсюджується безкоштовною адресною розсилкою; замовити його можна, повідомивши свою поштову адресу за адресою info@detector.media.


З 1 січня 2005 року друкований журнал „Детектор медіа” розповсюджуватиметься платно. Про умови передплати докладніше можна дізнатися тут.

Проекти ГО "Детектор медіа" реалізуються за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) за угодою № F11158-TK-01. Погляди авторів не обов'язково збігаються з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку.

This publication was made possible through support provided by the United States Agency for International Development, under the terms of Award No. F11158-TK-01. The opinions expressed herein are those of the authors and do not necessarily reflect the views of the United States Agency for International Development.

Також підготовка матеріалів ГО "Детектор медіа" здійснюється за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Також реалізації проектів ГО "Детектор медіа" сприяють Тhe National Endowment for Democracy /NED/, Internews Network, Центр Медіареформ
.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1459
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду