5 канал та „ЕРУ” можна закрити тільки через суд, -

25 Листопада 2004
933
25 Листопада 2004
13:57

5 канал та „ЕРУ” можна закрити тільки через суд, -

933
нагадує керівник прес-служби Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Микола Гриценко.
5 канал та „ЕРУ” можна закрити тільки через суд, -
Як вже повідомляла „ТК”, зараз Нацрада з питань ТБ та РМ перебуває під шаленим політичним тиском. Його мета – припинення мовлення ТРК „ЕРА” та 5 каналу через позбавлення ліцензії. Адже поки що влада не йде на формальні порушення закону, намагаючись все ж таки діяти у правовій площині. В той же час, 24 листопада вже сам Леонід Кучма – чинний президент – жорстко оцінив діяльність 5 каналу. Він вважає, що той, нібито, „готує підґрунтя для державного перевороту”. З регіонів лунають також заклики місцевих та обласних адміністрацій щодо припинення роботи опозиційних телекомпаній... Тож саме від Нацради зараз дійсно багато залежить.

На запитання „Детектор медіа” відповідає керівник прес-служби Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Микола Гриценко


- Пане Миколо, як в ці непрості дні працює Національна рада, які рішення приймає?

- В Національній Раді нині віддзеркалюються, як на мене, протиріччя, притаманні суспільству в цілому. Рішення, особливо в останній час , даються непросто. Далеко не всі питання для їх внесення до порядку денного набирають необхідну кількість голосів.

- Може через те, що Національна рада є органом колегіальним?..

- Частково так. Але ж не треба забувати, що, окрім питань які вносить той чи інший член Нацради, є суспільно-важливі питання, що потребують обов’язкового обговорення і прийняття відповідних рішень. Це, врешті – одна із основних функцій Національної ради – приймати рішення і домагатись їх виконання.

Одним із таких питань могло б стати обговорення результатів діяльності комісії Національної ради, за даними моніторингу телерадіоефіру під час проведення виборчої президентської кампанії . Контрольно-аналітичне управління Нацради здійснює такий моніторинг. Безумовно, зафіксовано ряд порушень.

Чого вартий хоча б ефір відеоролика на деяких загальнонаціональних каналах на пісню Й.Кобзона „Про гражданскую войну...”, який містить грубі порушення статтей вітчизняного законодавства, зокрема - Закону „Про телебачення і радіомовлення”.

- Зараз висловлюються побоювання щодо можливого закриття 5-го телеканалу... Як відомо, Нарада вже збиралася з приводу цього питання, а вчора негативно щодо каналу висловився і Президент Кучма.

- З цього приводу є відповідне повідомлення нашої прес-служби, оприлюднене 23 листопада, в якому наводяться слова із звернення голови Нацради Б.Холода про те, що „Національна рада згідно чинного законодавства не має права закривати будь-які теле- чи радіоканали. Це питання відноситься до компетенції судів.”

Від себе додам , що Національна рада зобов’язана, згідно чинного законодавства, забезпечувати права телеглядачів і радіослухачів на отримання інформації, а також захищати колективи телерадіоорганізацій від тиску на них.

Що ж стосується тієї інформації, що на місцях ті чи інші державні органи приймають рішення про закриття цих каналів – то вони мають усвідомлювати, що це протизаконні дії. По закону в них не має на це ніякого права!

- Чи спроможна Національна Рада нині оперативно впливати на ситуацію в телерадіопросторі? - Це залежить від доброї волі, принциповості самих членів Національної ради. Як відомо, вони порівну представляють різні гілки влади - законодавчу та виконавчу.

Однак, турбує той факт, що Національна рада в нинішньому її становищі (досі без власного приміщення, належного розташування працівників апарату) вкотре поставлена в ситуацію недостатньо ефективної роботи як конституційний, позавідомчий державний орган. Відомо, що в попередню президентську кампанію діяльність Нацради було взагалі заблоковано. Коли така невизначена ситуація триватиме й надалі, то функції Національної ради, як позавідомчої інституції, „проковтне” централізовано кероване міністерство чи комітет. А це шлях - віддалення від демократії.

- Так хто ж тоді в разі тиску має захистити телерадіокомпанію?

- Вчитись захищати свої права має, передусім, сам колектив телерадіокомпанії. Не треба боятись подавати судові позови, коли відчуваєте свою правоту.

Про факти тиску на ТРО чи окремих журналістів повідомляйте Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення. Звернення будуть розглянуті.

Телерадіокомпанії, які отримали ліцензії Національної ради ( як загальнонаціональні, так і місцеві ) мають пам’ятати про свій професійний обов’язок : доносити до людей різносторонню правдиву інформацію, а не спішити догоджати своїм засновникам, чи різним впливовим структурам.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду