Алла Мазур: „Ми за свій маленький плацдарм ще поборемося”

23 Листопада 2004
1281
23 Листопада 2004
17:02

Алла Мазур: „Ми за свій маленький плацдарм ще поборемося”

1281
"А якщо вже нічого не буде виходити, тоді, звичайно, у кожного є можливість останнього кроку".
Алла Мазур: „Ми за свій маленький плацдарм ще поборемося”

Розмовляла Оксана Лисенко, „Детектор медіа” Від учора, як уже повідомляла „ТК” та інші ЗМІ, „ТСН” не виходить на каналі „1+1”. Припинити інформаційне мовлення – ініціатива самих ведучих. „Ми працювали стільки, скільки могли, але більше не маємо такої можливості, – сказала в інтерв’ю „ТК” Людмила Добровольська. – ТСН у такому стані, як він виходив, існувати не може”.

Рішення було прийнято на зустрічі із генеральним продюсером каналу В.Оселедчиком зранку в понеділок. Ввечері редакція ТСН мала нову зустріч із В.Оселедчиком. Учасники зустрічі не розголошують, про що йшлося. Нагадаємо, що 21 листопада Андрій Тичина та Олесь Терещенко відмовилися вести виборчий марафон.

Учора ввечері замість ТСН вийшов спецпроект В’ячеслава Піховшека „Президентські вибори – 2004”. Наразі відомо, що журналісти ходитимуть на роботу, але сюжетів у програмі Піховшека не буде. Хоча, говорять, що кожен журналіст вирішуватиме для себе цю проблему сам.

Про те, чи невихід в ефір новинних програм є єдино правильним рішенням, у журналістів каналу є різні, навіть контроверсійні, думки. Але це – перший публічний крок саме телеведучих, облич каналу – проти „темників”. Хоча зазначимо, що про радикальні дії чи то пак спільні рішення, організовані дії усього колективу „1+1” поки що не йдеться. Сьогодні сім екс-журналістів ТСН, що звільнилися на знак цензури, розпочали акцію „Скажи Піховшеку – ні!”, про яку вони повідомлять на прес-конференції в УНІАНі.

У той же час, на запитання „ТК”, чи вимагатимуть ті журналісти, що залишилися на каналі, звільнення В’ячеслава Піховшека (головного редактора ТСН. – прим. „ТК”), Людмила Добровольська відповіла, що про це не йдеться.

Нагадаємо, що семеро журналістів змушені були звільнитися з каналу, коли планована акція спротиву усієї редакції ТСН провалилася – як кажуть самі екс-„плюсовці”, через позицію ведучих вечірнього випуску. Сьогодні звільнені журналісти, а також ведучий ТСН Олесь Терещенко та ведучий програми „Подвійного доказу” Анатолій Борсюк стали учасниками журналістського руху „Ми не брешемо!”. Звернення учасників руху до колег зі всієї України має прозвучати сьогодні та телеканалі „Ера”.

Алла Мазур та Людмила Добровольська, коментуючи для ”ТК” події в ТСН, висловили переконання, що змінити ситуацію в ТСН можуть переговори із менеджментом каналу.

Алла Мазур, ведуча ТСН:

– Вирішивши не виходити в ефір, на який результат ви сподіваєтеся і яким чином плануєте його досягти?

– Очевидно, шляхом переговорним. Тому що варіант звільнення, до якого нас спонукають, теж можливий. Але на жаль, ті люди, які підштовхують нас на такий крок, абсолютно не думають , що це не додасть користі для справи. Вони не хочуть давати собі звіт, що ця ніша буде заповнена досить швидко іншими людьми, слухняними виконавцями, які не будуть ні рефлексувати, ні комплексувати.

Якщо ми залишимося на каналі, це дасть більше користі. Раніше нам не вдавалося багато робити, але ми, принаймні, намагалися. Наскільки я знаю, ці намагання все таки частина людей помічала і відзначала. Але, можливо, не стільки у нашому журналістському середовищі. Тож саме відповідальність за цей шмат ефіру, який дивиться мільйони людей, у нас є. І останній час це нас підтримувало. Тому ми за свій маленький плацдарм ще поборемося. А якщо вже нічого не буде виходити, тоді, звичайно, у кожного є можливість останнього кроку.

– Чи йдеться про постійні переговори з менеджментом?

– Так.

– Ви досягли якихось домовленостей?

– У нас є часткові домовленості, але я не уповноважена їх розголошувати, тому що розвиток нашої ситуації, безумовно, залежить від розвитку ситуації в країні. Наразі ми зробили те, що зробили. І, власне, будемо рухатися далі, аби врешті відновити повноцінне інформаційне мовлення. Насправді ми б хотіли цього. І учора проговорювали це всередині ТСН, бо справа не тільки у ведучих, усі наголошували, що ми хочемо працювати в новинах, ми не хочемо переходити в інші жанри, формати, не хочемо ховатися. Ну, спробуємо.

– Але для глядачів уся ваша боротьба є невидимою. Ви позбавили їх можливості взагалі отримувати інформацію. Чи не затягнуться ці переговори? Що вам дає підстави сподіватися, що ви досягнете згоди з менеджментом каналу?

– З’явилося кілька нових ідей. Ми спробуємо їх перевірити і тоді будемо вирішувати.

– Вас підтримують редакції інших програм каналу. У чому ця підтримка полягає?

– Власне, я знаю поки що про моральну підтримку. Нам дзвонять і кажуть: „ми з вами”. Редакції цих програм приймають свої внутрішньоредакційні рішення. Нас підтримує не тільки „Проспорт”, але й авторські програми.

– Наскільки ви готові сьогодні до радикальних дій? Відомо, що колектив ТСН до звільнення сімох журналістів був готовий до досить жорстких перемовин і навіть страйку.

– Варіант страйку теж залишається.

– Це обговорюється зараз?

– Ви розумієте, що страйк означає автоматичне звільнення. Ми для себе, по великому рахунку, ставимо тут знак рівняння, бо усвідомлюємо , у якій країні ми живемо.

Розмовляла Оксана Лисенко, „Детектор медіа”

Читайте також:

Акція "Скажи Піховшеку "НІ"



Людмила Добровольська каже, що не вестиме сьогодні ТСН

Ведучі ТСН на каналі "1+1" відмовились виходити в ефір

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1281
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду