Хочеш Президентом стати – гарно вмій дебатувати

5 Листопада 2004
864
5 Листопада 2004
12:00

Хочеш Президентом стати – гарно вмій дебатувати

864
Якщо кандидат у президенти Віктор Янукович таки не побоїться взяти участь у публічних теледебатах, то на незалежному майданчику вони відбудуться вже 13 листопада. Про формат цього проекту розповідає один з його авторів Костянтин Квурт. Якщо кандидат у президенти Віктор Янукович таки не побоїться взяти участь у публічних теледебатах, то на незалежному майданчику вони відбудуться вже 13 листопада о 18 годині.
Хочеш Президентом стати – гарно вмій дебатувати
Офіційно участь у проекті беруть три загальнонаціональні телеканали „Тоніс”, „5”-ий та ICTV. Розглядають можливість їх трансляції - Новий та СТБ.

Про ідею організації теледебатів та її перспективи журналіст Владислав Журба говорить з одним із авторів цього проекту, виконавчим директором Інтерньюз Україна паном Костянтином Квуртом.



- Пане Костянтине, наскільки новою для України є ідея проведення президентських теледебатів між кандидатами в президенти і чи було щось подібне в нас раніше?

- Ця ідея не є повністю новою, адже ми також маємо свою невеличку передісторію і свій маленький досвід - 1994 року відбулися єдині в нас публічні дискусії між тодішнім президентом Леонідом Кравчуком і кандидатом на цей пост Леонідом Кучмою.

- Чия це була ідея і як її сприйняла українська громадськість?


- Це була ідея колишнього міністра інформації, згодом - головного редактора журналу ”ПІК” та радника Прем’єр-міністра України Зиновія Кулика. Варто зазначити, що ті дебати мали значний вплив на волевиявлення виборців – великою мірою саме завдяки ним кандидат в президенти Леонід Кучма і переміг на виборах свого опонента.

- Розкажіть, будь ласка, про проект проведення теледебатів під час третіх президентських виборів: кому і коли це спало на думку, як розвивалися події після цього?


- У нас, в МГО „Інтерньюз-Україна”, ця ідея зародилася в лютому, задовго до початку передвиборчої кампанії. Тоді ми почали працювати над концепцією й шукати для неї опорні пункти. За взірець була взята американська модель через її близькість до наших обставин політичних та кількість телеканалів. Правда, тоді ми ще поняття не мали, що в нас буде 26 кандидатів! Десь у березні проект був майже готовий. Тоді ж ми почали пошук грошей і підписали меморандум про співпрацю з коаліцією „Свобода вибору”, взялись за „розкрутку” проекту.



- Пане Костянтине, розкажіть докладніше про ваше бачення самих теледебатів.


- Ми одразу вирішили, що відбуватися це мусить лише на незалежному майданчику. Звичайно, в цьому випадку технічний бік справи виглядає складніше, та нам передусім ішлося про символи: оскільки в нашій країні кожен канал має певне політичне забарвлення, певну репутацію, то в такому випадку недовго чекати й порушення у висвітленні перебігу дебатів, упередженого ставлення до деяких кандидатів тощо. Я б не хотів звинуватити жодного зі своїх колег-телевізійників, але ми б хотіли зробити цілком незалежний проект, однаково дистанційований від усіх – як провладних, так і опозиційних інформаційних структур. Отже, усі учасники дебатів мали б відчувати довіру до команди організаторів і до того місця, де це має бути проведене - щоб нікому не могли закинути якоїсь упередженості. В ідеалі трансляцію б мали проводити всі канали, але якщо наші переговори з Центральною виборчою комісією закінчаться успішно, це може бути і на УТ1.

- Як поставилася ЦВК до вашої ініціативи?


- Центрвиборчком підтримує наш проект.

- Коли можна очікувати реалізації вашого проекту? Іншими словами, коли наші громадяни матимуть змогу побачити теледебати на своїх екранах?


- 13 листопада, о 18 годині на екранах щонайменше трьох каналів – „Тонісу”, „5”-го та ICTV.

- Який формат майбутніх теледебатів обрано?


- Наш формат багато в чому подібний до американського і це цілком прийнятно, оскільки і в нас, і в них, незважаючи на кількість претендентів, всього два реальні кандидати на пост президента, котрий і в Україні, і в США має досить широкі повноваження. Стосовно формату, то він виглядає так: дискусія триватиме 60 хвилин, у яких роль ведучого як модератора в студії зведена до мінімуму - він лише ставить питання й передає слово кандидатам.

- Скажіть, які гарантії того, що тут не буде політичних перекручень на користь одного з учасників?


- Наша команда гарантує, що можливість всіляких маніпуляцій при постановці питань, аби когось показати в більш вигідному світлі, буде зведено до мінімуму. Для цього ми пропонуємо не заангажованого в чийсь бік ведучого й обираємо незалежний майданчик. Ми маємо, за даними опитувань, теми, що найбільше цікавлять виборців, звичайних людей. А, в свою чергу, ми пропонуємо кандидатам самим вибрати з них ті, на які вони хочуть виступати, в яких вони відчувають своїх сильні місця - це як обрати страви з меню в ресторані. Таким чином, в пошуках слабких місць одне одного відкривається широке поле для цікавої взаємної дискусії. Отже, ніхто – ні власники каналів, ні голова ЦВК, ніякі провладні чи проопозиційні структури – не можуть нав’язати учасникам свої питання. Як бачите, наша модель цілком прозора, чесна, консервативна і нейтральна.

- Хто відповідатиме за організацію теледебатів?


- Це Робоча група, директорат, куди входять представники МГО „Інтерньюз-Україна” та телеканалів, які транслюватимуть дебати. Спостерігати за дотриманням правил та законів буде Наглядова рада, яку буде створено спеціально для контролю за організацією дебатів. До Наглядової ради увійдуть визначні й шановані в нашій країні люди, до думки яких мають довіру пересічні українські громадяни. Як бачите, наша справа – це лише організація діалогу між різними силами.

- А які неурядові структури на цей час уже підтримали проект?


- Ми вже заручилися підтримкою двох потужних коаліцій громадських організацій „Новий вибір” і „Свобода вибору”. Фінансову підтримку ми теж знайшли.

- Пане Костянтине, чим, на вашу думку, для нашої країни можуть стати майбутні теледебати?


- Такі теледебати – це, безперечно, великий шанс показати всім і в першу чергу самим собі, що, незважаючи на все те, що зараз відбувається в зв’язку з виборами, є проект, який може нас усіх згуртувати - українську політичну еліту та українське суспільство загалом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
864
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду