Олександр Семирядченко: "Цінності, які сповідуються у нас в компанії, були результатом нашого внутрішнього рішення"

29 Жовтня 2004
1301

Олександр Семирядченко: "Цінності, які сповідуються у нас в компанії, були результатом нашого внутрішнього рішення"

1301
Точку зору керівництва ICTV стосовно журналістської заяви проти цензури виклав "Телекритиці" заступник головного редактора інформаційної служби телеканалу.
Олександр Семирядченко: "Цінності, які сповідуються у нас в компанії, були результатом нашого внутрішнього рішення"

Розмовляла Ніна Краснова, "Детектор медіа" Сьогодні "Детектор медіа" опублікувала матеріал про досить складну ситуацію на телеканалі ICTV"На ICTV давят на журналистов-подписантов заявления против цензуры" , яка виникла після підписання журналістами публічної заяви. Точку зору керівництва каналу на події, що відбуваються, виклав "Детектор медіа" заступник головного редактора інформаційної служби телеканалу ICTV Олександр Семирядченко.

-- Олександре, яка зараз ситуація на каналі?

-- Ситуація робоча. Я прочитав те, що було оприлюднено у вас на сайті, і у мене є маленьке застереження. По-перше, вхід на канал тільки через металошукач – не від сьогодні, а з учора. Я пояснюю позицію керівництва каналів. Це ж, до речі, стосується страховки від нещасного випадку. Ми розуміємо, що ситуація напередодні виборів дещо напружена і нервова. Ми також розуміємо, що телебачення взагалі і наш канал, який має велике покриття на території України (в нас понад 70 %), може стати об`єктом хуліганських проявів з будь якого боку. Ми цього не виключаємо. І розуміємо, що життя і здоров`я всіх наших працівників, не тільки журналістів, може наражатися на небезпеку. А життя і здоров`я наших колег є для нас найвищою цінністю, через те керівництвом каналу було прийняте рішення посилити заходи безпеки на каналі та запровадити контроль через металошукач. Так само було прийняте рішення застрахувати від нещасних випадків тих представників каналів, які будуть працювати під час виборів. З приводу вчорашніх зборів. До тих імен, які ви назвали, треба додати і моє ім`я. Я там був і виступав.

-- А щодо „выволочки» журналістів?

-- Це взагалі не наше слово. "Выволочки" не було, був діалог. Була спроба керівництва каналу викласти другу точку зору, про необхідність якої говорили вчора наші колеги, і що декларується постійно всіма борцями за свободу слова. Я підкреслюю, зустріч носила суто внутрішній характер. Керівництво залишає за собою право спілкуватися зі своїми колегами. Через те вчора, по закінченню ефіру, у 19.15 ця зустріч відбулась. Було заявлено про те, що факт підписання нашими колегами цього листа, зроблений без інформування про те керівництва каналу як своїх колег (ми не поділяємо журналістів на менеджерів і не менеджерів, Богуцький неодноразово вживав у своєму виступі слово "сім`я"), це зрада. У вас написано, що вживалося слово "прєдателі", і воно було найбільш м`яке. Я кажу, що це слово було найбільш жорстке. Матюків не було. Це була офіційна позиція, яку оприлюднив Богуцький. Я її підтвердив та розвинув далі. Я так само журналіст, але мені ніхто не пропонував підписати цю заяву.

-- А ви б підписали?

-- Почекайте, але мені ніхто не пропонував. З чого я зробив такий висновок: якщо все відбувається в атмосфері утаємниченості, очевидно, за цим приховувалося прагнення зробити цей факт раптовим. Я розцінив це як ознаку нечесності.

-- Вочевидь, ситуація на каналі була така, що не сприяла відкритості... Та, власне, це є невід’ємним правом журналістів – відстоювати право на професію, якщо цьому заважають менеджери...

-- Про відкритість нашого каналу неодноразово засвідчувала позиція керівництва: Олександра Богуцького, Михайла Павлова, Дмитра Кисельова. Я постійно закликав: речі, про які необхідно говорити, висловлюйте публічно, а не в курилках. І про це говорилося мною неодноразово. Тому що ситуація утаємничена, непрозора, закулісна не веде до прозорості у взаєминах і не зміцнює компанію. Тому Олександр Богуцький був заскочений зненацька тим, що це сталося без попередження. Другий момент -- цю заяву було зроблено від імені ICTV.

-- Вибачте, але це було зроблено від імені журналістів.

-- На вашому сайті чітко написано: від ICTV заяву підписали...Від ICTV заяву може робити Олександр Богуцький, або уповноважений ним працівник. Я, наприклад, маю доручення офіційне й затверджене Богуцьким, що можу робити заяви від імені компанії і підписувати документи. Всі інші такого права не мають. За рекомендаціями продюсерів BBC, викладеними у офіційній книзі, у цій компанії існує практика, коли людина, яка може зробити заяву від імені BBC, або як співробітник BBC, або з використанням бренду BBC, повинна поінформувати про це свого безпосереднього керівника. Жоден з тих колег, які підписали цю заяву, цього не зробив. Третій момент, про який ми говорили: ми не ділимо журналістів на тих, хто підписав, як першосортних, чи тих, хто не підписав, які є в чомусь ущербними.

-- Зрозуміло, що ви цього не робите. Це було б за вашого боку дуже дивним. -- Цінності, які сповідуються у нас в компанії, були результатом нашого внутрішнього рішення. І ми досягали компромісів в середині компанії, не виносячи наші домовленості поза її межі. Тобто все, що впливає на роботу нашої компанії, вирішувалося тут. І це дуже важливий нюанс: як корпоративна цінність, як відчуття належності до єдиного колективу, нерозділеного ніякими уподобаннями. Я зробив маленьке зауваження стосовно колег, які вказували на вади в нашому інформаційному мовленні: інші настрої політиків, громадськості, ЗМІ, поширені думки, настрої і все інше не повинні впливати на професійну роботу наших журналістів та на прийняття нами наших рішень.

-- Пане Олександре, вас цікавить корпоративна етика, внутрішні стосунки, а чому вас не цікавить така проста річ, що глядач з вашого каналу не отримує тієї суспільно-важливої інформації, якої він потребує. Ваша основна робота – інформувати глядача, саме для нього ви працюєте.

-- Сто процентів. Через те, якщо у наших журналістів є конкретні зауваження до наших новин, їх потрібно обговорювати в колективі з людьми, які ці новини роблять, а не робити публічних заяв. Ніхто не зробив спроби обговорити це суттєво.

-- Можливо, ви не надавали людям змоги це зробити?

-- Кожного понеділка генеральний директор каналу і всі редактори присутні на редакційній летучці. Я особисто закликав висловлювати всі побажання, претензії, публічно переводити їх в русло реального обговорення для того, щоб уникнути неприємних ситуацій. Я на роботі "з раннього ранку до пізньої ніченьки", у Богуцького немає охорони на вході, він теж доступний. Тому ми і розцінили цю заяву як зраду. Хоча у самій заяві немає нічого страшного, ми сповідуємо ти ж самі принципи.

-- Але чомусь цього не видно по ваших новинах. -- Це ваше судження. Я можу посилатися на дані соціологічних досліджень, за якими рейтинг довіри до новин ICTV найвищий в Україні.

-- Особливо до програми "Подробно с Дмитрием Киселевым".

-- Ми говоримо про новини, а не про програму "Подробно с Дмитрием Киселевым".

Бо це авторська програма і йому не можна відмовляти в праві, як журналісту, висловлювати свою точку зору на ті чи інші події. А ми говоримо про новини і розрізняємо ці речі. В заяві є такий пункт: вся інформація, яка потрапляє до ефіру, потрібна бути перевірена та містити посилання на джерела. В опублікованому вами на "Детектор медіа" матеріалі є посилання на анонімне джерело. Але ви навіть не зробили спроби з`ясувати, як все відбувається насправді. Тут написано: "угрозы и шантаж". Ні погроз, ні шантажу не було. І це можуть підтвердити люди, які підписали цю заяву. Цих слов в жодній формі вчора не було. Якщо внутрішній діалог розцінювати як тиск, то це ваша власна точка зору. Далі. "Некоторые демонстративно ходят в оранжевом". Так ось, не в "оранжевом", а в такій яскравій сорочці був Ігор Пелих. Я ще пожартував: "Спеціальна подяка від компанії за корпоративний колір". Він зможе це підтвердити. Більше людей в "оранжевом" сьогодні не було. "Атмосфера на канале тяжелая" – це ваша власна оцінка. Ви ж не сказали, що це повідомлення анонімного джерела. В нас верстаються випуск, люди працюють. Тому той прогноз, який зробив Олександр Богуцький, що заяву буде використано проти каналу з політичною метою, справджується.

І навколо благородної заяви про дотримання стандартів журналістики, відбувається нашарування сторонніх заяв людей, які не мають жодного відношення до інформаційного мовлення.

-- Що далі буде з людьми, які підписали заяву, чи зможуть вони працювати?

-- Вони працюють, ніхто з них не звільнений. І планів звільняти їх тільки за факт підписання заяви у керівництва немає. Однак вчора було сказано про те, що новинне виробництво на нашому каналі – це виробничий процес, в якому вирішальне слово за редакторами. І якщо журналісти будуть відмовлятися працювати в робочому ключі, і не погоджуватимуться з тим, що редактор визначає, що і як буде стояти в ефірі, то у нас буде хаос, а не новини. Бо тоді ми будемо викладати точки зору різних журналістів.

-- Чому журналістів? Мова йшла про дві точки зору.

-- Так ми проти цього ніколи й не заперечували. І Олександр Богуцький вчора це підтвердив.

-- А чому ж в ваших новинах досі цього не було?

-- Чому не було? Це неправда. Це ваша теза.

-- Так, можна казати про деякі матеріали, в яких було викладено дві точки зору. Наприклад, якомога частіше це можна помітити в матеріалах кореспондента Віктора Сороки...

-- Вибачте, але Віктор Сорока робить сюжети в новини, які редагую я. Це означає, що те, що робить Віктор Сорока, збігається з моїми уявленнями і моїми підходами. А мої підходи збігаються з тим, що робить Віктор Сорока. Інакше би він тут не працював. І вчора я підкреслив, що якщо я вношу зміни в текст, на що я має повне право, я виконую свій професійний обов`язок як редактора і керівника новин. І я запитав всіх: "Чи було таке, щоб я примусив будь кого підписуватись під зміненим текстом, коли журналіст з тими змінами не погоджується?" -- Ви хочете сказати, що цього ніколи не було?

-- Ніколи. Не було такого, щоб вони підписувалися під тим, з чим не згодні.

-- Добре. Якщо вони надалі будуть не згодні, що буде?

-- Якщо вони будуть не згодні надалі з нашою редакційною політикою, з нашим веденням роботи, вони мають право змінити редактора. Тому що людина, яка не погоджується з якимись правилами, вільна в своєму виборі.

-- Тобто вибору, взагалі-то, у них немає?

-- У них є вибір працювати в тому засобі масової інформації, який відповідає їхнім особистим і професійним уявленням.

-- Чи можливе підписання угоди про редакційну політику між колективом та менеджментом?

-- Нема питань. Я запропонував розробити засади редакційної політики Віктору Сороці напередодні, 27 числа, пізно ввечорі. Дмитро Кисельов запропонував вчора прийти до нього і вирішити всі питання, він призначив для цього конкретний час. Наскільки я знаю, до нього досі ніхто не прийшов.

-- Може, журналісти бояться репресій?

-- На цьому каналі за вільнодумство нікого ще не було покарано. Ми ніколи не закликали нікого робити щось, що не відповідає їхнім уявленням про життєві цінності. В тому числі, і в політиці. Чи голосувати за Януковича, чи за Ющенка? Особисто я зняв зі стін нашого офісу два кустарних плакати: один -- проти Ющенка, інший – проти Януковича. Бо у понеділок Богуцький проголосив, що наша робота повинна бути деполітизованою. Бо політичні уподобання одних не повинні позначатися на професійних критеріях і особистісних ставленнях один до одного. Я виступав рішуче проти того, щоб політичні уподобання журналіста впливали на його роботу та створювали напругу в колективі. І у нас рішуче заборонено говорити про те, що ти не любиш кандидата такого, тому ти останній дурень. Це руйнує компанію.

-- Олександре, якщо до вас прийде „темник” і вам потрібно буде зробити сюжет по ньому, а журналіст відмовиться це робити, що буде? Він повинен буде звільнитися?

-- Не ставте запитання з неправильними формулюваннями. Я вам не казав, що до мене приходять „темники”. Журналіст, який працює у нашій компанії на новинах, працює за такою схемою: він генерує ідею або одержує редакційне завдання, перед виїздом він обговорює, на яких нюансах треба зупинитися, тому що ми проводимо власну інформаційну політику. Журналіст їде на зйомку, після її завершення так само обговорюється, що він бачив, якій в нас є ресурс, яку додаткову роботу треба провести. Журналіст сам пише сюжет, потім він редагується редактором. Сюжет підводиться під ті стандарти, які прийняті в нашій компанії, вони у нас формалізовані. Після редакторської обробки журналіст монтує сюжет. Право редактора: забрати синхрон, забрати тезу, переписати, все що завгодно зробити. Це його професійний обов`язок. Журналіст може зі свого боку внести якісь речі, які покращують цей сюжет. Але не було жодного разу, щоб журналісту ставилося завдання викривити сюжет.

-- А чи може бути таке, що у вас з журналістом різні погляди на деякі речі. Наприклад, у ситуації з бійкою 23 жовтня перед ЦВК.

-- С приводу бійки в ЦВК сюжет писав особисто я. Я коли говорив нещодавно з пані Наталею Лигачовою, то вона не знала стану справ біля ЦВК. Вона думала, що народні депутати з "Нашої України" просто хотіли увійти у ЦВК, а їх туди не пускали. Але насправді вони хотіли провести туди своїх прибічників.

-- Я була тоді перед ЦВК і бачила, на власні очі те, що насправді там відбувалося. Тому ваша версія здається мені досить дивною.

-- Нема питань. Тоді за повноту і недостовірність інформації ви відповідаєте як журналіст. Коли журналіст їде на подію, він її бачить, при цьому користується різними джерелами інформації: інформаційними агентствами, додатковими джерелами, інсайдерською інформацією. Тоді складається та картина, яку ми бачимо.

-- А як може бути, що я бачу, на власні очі, одну картинку, а ви мені демонструєте зовсім іншу?

-- Як співає Кузьменко у групі "Скрябін" "Маю власний погляд на речі".

-- Тобто, я бачу, що Віктора Ющенка не впускають до ЦВК, а ви в той же час – зовсім інше. -- Я бачу, що Віктор Ющенко усуває ОМОН, б`ючи їх по всіх можливих частинах, щоб запустити туди юрбу, щоб зірвати засідання.

-- То може у нас з вами якось по-різному зір працює?

-- Це моя новина, а це ваша новина. І ваша новина має не менше значити, ніж моя. Але моя новина була в ефірі компанії, де я працюю. А якщо ви не довіряєте, ви не дивитесь.

--Але справа в тому, що всі наші канали мають, практично, одну точку зору... Ми зараз отримуємо багато листів від людей, які підтримують журналістів, що підписали заяву. Люди пишуть: "Молодці, нарешті. Нам вже набридла ця брехня".

-- Добре, вони мають право на свою точку зору. Але це ні про що не свідчить.

-- Це свідчить про те, що ваші глядачі не такі дурні, як ви про них думаєте.

-- Я дуже поважаю наших глядачів. Але є віра і є знання. Ми в новинах оперуємо знаннями і ніколи не орієнтуємось на настрої, і незалежні від тієї реакції, яку можуть викликати наші новини. Я орієнтуюсь на математичні поняття GFK-USM, а вони мене переконують, що ми йдемо правильним шляхом.

Розмовляла Ніна Краснова, "Детектор медіа"

Читайте також:

Журналісти каналу ICTV, які підписали вчорашню заяву, отримали першу перемогу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1301
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду