Андрій Шевченко: «В будь якому разі ініціатива щодо створення суспільного мовлення переходить до Верховної Ради»

26 Квітня 2006
12242

Андрій Шевченко: «В будь якому разі ініціатива щодо створення суспільного мовлення переходить до Верховної Ради»

12242
«ТК» звернулася із низкою запитань до політичних сил – переможців виборів – щодо їхньої майбутньої політики у сфері медіа. Першими відповіли бютівці.
Андрій Шевченко:  «В будь якому разі ініціатива щодо створення суспільного мовлення переходить до Верховної Ради»

Які новації чекають український медіа-простір в найближчому майбутньому? У значній мірі відповідь на це питання залежить від роботи новообраної Верховної Ради і в тому числі – від діяльності нового складу Комітету з питань свободи слова та інформації. Певний оптимізм вселяє те, що до парламенту потрапила значна кількість відомих в журналістиці імен, які й раніше декларували своє бажання створити в Україні суспільне мовлення та є активними прихильниками роздержавлення ЗМІ.

Що ж відомо на цей момент? Проект коаліційної угоди між БЮТ, НСНУ та СПУ, попередньо узгоджений сторонами, передбачає створення в Україні суспільного телебачення та радіо. Про це «ТК» повідомив бютівець Андрій Шевченко. Водночас він підкреслив, що це лише проект, і остаточно на цю тему можна буде говорити лише тоді, коли під документом стоятимуть підписи. Втім, А. Шевченко не сумнівається, що багато з пропозицій, напрацьованих як політиками, так і експертами, будуть підтримані більшістю фракцій у Верховній Раді.

Для того, що б з’ясувати, яким може бути персональний склад нового Комітету ВР з питань свободи слова та інформації та якими будуть цілі його роботи, «Детектор медіа» звернулася із низкою запитань до політичних сил – переможців виборів. На жаль,  з’ясувалося, що поки   далеко не всі партії та блоки вже сформували  бачення свого  представництва у профільному Комітеті  і свою політику в сфері медіа. На деякі відповіді ми ще очікуємо і вони будуть оприлюднені одразу по надходженню в «ТК».

Поки що ж  ми публікуємо досить докладні відповіді на наші запитання від  Андрія Шевченка (БЮТ).

 - Які кандидатури вашою політичною силою будуть висунуті для роботи у Комітеті з питань свободи та інформації?

 - Для БЮТ це пріоритетний комітет. Це відчутно і за кількістю охочих працювати у ньому. На сьогодні про бажання працювати у нашому комітеті заявило 9 майбутніх депутатів: Микола Баграєв, Степан Курпіль, Олексій Логвиненко, Олег Ляшко, Сергій Потімков, Микола Томенко, Олена Шустік, Володимир Яворівський і я. Це може бути ефективний сплав «ветеранів» комітету і свіжих практиків. Цей список є неофіційним і попереднім. У депутатів ще є час змінити думку. Точно корекцію внесе створення уряду і розподіл керівних парламентських посад. Наприклад, Микола Томенко, найвірогідніше, обиратиме між роботою в уряді, віце-спікерством або координацією роботи фракції.

 -  Якими можуть бути перші кроки Комітету  та  представників вашої політичної сили   у ньому?

- Цей напрямок був розроблений нами ще під час виборчої кампанії і в офіційній програмі, і у «Хартії свободи слова», що окремо відзначали  «Детектор медіа» та Інститут медіа-права. Зараз це перенесено у «Пріоритети законодавчої діяльності БЮТ» - документ, з яким фракція піде у парламент. До його затвердження можу говорити про свої особисті пріоритети, які, сподіваюся, стануть і позицією фракції:

1) Створення  суспільного телебачення і радіо.
2) Роздержавлення преси.
3) Прозорість медіа-ринку (зокрема, ухвалення змін до законів, які гарантуватимуть право громадськості знати реальних власників мас-медіа).
4) Впорядкування рекламного ринку (зокрема, обмеження реклами тютюну та алкоголю у денному ефірі та на зовнішніх носіях).
5) Захист прав журналістів (редакційні статути та ін.).

Думаю, варто думати і про цілісний «Інформаційний кодекс», який зніме масу двозначностей та різночитань.

 - Якою буде позиція вашої фракції  щодо створення суспільного мовлення та роздержавлення ЗМІ?

- Потрібна цілісна програма роздержавлення мас-медіа, яка охопить всю вертикаль бюджетних медіа – від НТКУ та НРКУ і до районок. Якісно це можна зробити лише у співпраці парламенту, Президента, уряду, місцевої влади, незалежних експертів і самих медійників.

Найважливіша ціль – демонтувати цю ущербну систему таким чином, щоб на її місці з»явилися ефективні, достойні мас-медіа, які працюватимуть на громаду. При цьому життєво важливо вберегти професіоналів, які зараз працюють у цій системі.

Законодавчо ми почнемо з ухвалення закону «Про суспільне мовлення».

- Які основні перешкоди ви бачите на шляху до створення суспільного мовлення в Україні?

- Головна перешкода – неготовність політиків (як у владі, так і в опозиції) відмовитися від ручного контролю за державними чи комунальними медіа. Змінити це можна лише натиском, ініціативою і дуже вдумливою роз‘яснювальною роботою поміж політиками.

Зараз ситуація набагато краща, ніж рік тому, хоча б тому, що у парламенті буде щонайменше одна фракція у 129 багнетів, яка підтримуватиме суспільне мовлення. Вірю, що нарешті зможемо залучити в цю справу усіх.

- Створення суспільного мовлення неможливе без політичної волі з боку Президента та уряду. Як ви оцінюєте перспективи взаємодії Комітету з питань свободи слова з виконавчою владою?  

 - Я уже говорив про це з людьми з Секретаріату Президента і вірю, що будемо працювати разом. Президента я вважаю союзником, хоча – якщо відверто – дуже пасивним. У Секретаріаті є різні люди, серед них є і прихильники, і противники суспільного мовлення. Мені особисто імпонує в цьому позиція Рибачука і Петріва. Програма-максимум у співпраці з Президентом – спільна робота. Програма-мінімум – Президент і його оточення не повинні більше вставляти палки в колеса суспільному мовленню, яке потрібне країні. Для початку, думаю, є сенс нарешті провести хоча б перше засідання робочої групи з питань суспільного мовлення при Президентові, яка на папері була утворена ще у жовтні.

Співпраця з урядом прямо залежить від того, хто цей уряд формуватиме. Важливо також, хто замінить Чижа на посаді голови Держтелерадіо.

У будь-якому разі ініціатива у створенні суспільного мовлення переходить до Верховної Ради.

ДО РЕЧІ:

 Ось яку інформацію отримала «ТК» на цей момент від деяких інших політичних сил, які пройшли до парламенту.  Дякуємо всім, хто відгукнувся  на наші запитання і  сподіваємося на  найскорішу визначеність з означених питань. 

Ігор Колесник, керівник прес-служби НСНУ:

- Можу точно сказати, що в НСНУ з кандидатурами до Комітету з питань свободи слова ще не визначилися. Саме зараз це питання розглядається. Тому ця інформація буде пізніше.

Володимир Оплачко секретар центрального комітету Комуністичної партії України: 

- Мы еще не думали над тем, кто в каком комитете будет. Пока что я этого не знаю, потому не могу вам сказать. Этот вопрос мы буде решать позже.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Денисенко, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду