Іван Адамчук: "Ми звикли до "беспрєдєла", а тому нас важко налякати" оновлено

27 Лютого 2004
1212

Іван Адамчук: "Ми звикли до "беспрєдєла", а тому нас важко налякати" оновлено

1212
Від неділі, 29-го лютого, "Радіо "Свобода" та "5 канал" втілюватимуть спільний проект "Час пік" 27 лютого в "Телекритиці" відбулася чат-коференція за участю Івана Адамчука, генерального директора телерадіокомпанії “НБМ” („5 канал”, радіо "Ніко-ФМ"). Приводом до розмови стало те, що на фоні розширення інформаційного мовлення телеканал став суб’єктом одразу декількох конфліктів.
Іван Адамчук: "Ми звикли до "беспрєдєла", а тому нас важко налякати" оновлено
З одного боку, "Служба інформації" (ТВ-Табачук) оскаржує правомірність видачі ліцензії на мовлення 48 ТВК у Києві, на якому мовить „5 канал”. З іншого – у податкової з'явилися мільярдні претензії до власника каналу Петра Порошенка. На цьому фоні поповзли чутки про вимушений продаж каналу. Разом з тим, за повідомленням "5 каналу", вже створено й громадський рух на його захист. Акції розпочинаються 1 березня.

Напередодні, 27 лютого, у Німецькому посольстві відбулася зустріч менеджменту "5 каналу", керівників української служби "Радіо "Свобода", народного депутата України, члена фракції "Наша України" Романа Зварича з представниками посольств країн Європейського Союзу, Канади та США.

Йшлося про проблеми зі свободою слова, політичний та економічний тиск влади на незалежні, об'єктивні медіа. Зокрема, в деталях було роз'яснено правові казуси, через які "5 канал" намагаються посадити на податковий та ліцензійний "гачок", повідомляє прес-служба каналу.

Водночас наголошувалося на непорушності принципів роботи "5 каналу" відповідно до угоди, підписаної 10 червня про невтручання власника у редакційну політику.

Від неділі, 29-го лютого, "Радіо "Свобода" та "5 канал" втілюватимуть спільний проект "Час пік", що покликаний забезпечити максимальний суспільний діалог із залученням сторін з різною точкою зору та безпосередньою участю глядачів, які можуть долучатися до дискусії через телефон.

– Хто фінансує 5 канал? Чому ви кричите про перевірки податкової, точно не називаючи, який вони мають стосунок до „5 каналу”?

– Компанія користується виключно кредитом. Ніяких інших грошей ні від кого ми не отримуємо, окрім зароблених від продажу рекламного часу. А стосовно перевірок податкових органів, можна поставити три крапки.

– А якщо без трьох крапок?

– З часу переїзду компанії в Київ, зміни юридичної адреси, мали проблему зі здачею бухгалтерських звітів. Практично, кілька разів на тиждень протягом двох місяців головному бухгалтеру телефонували, представляючись інспекторами податкової інспекції, і обіцяли завтра прийти з перевіркою. Особисто мені зателефонував чоловік, який представився заступником начальника податкової інспекції Подільського району Києва з проханням зустрітися і обговорити питання співпраці. Чесно, я йому не повірив. І аргументував це тим, що люди, які телефонують нам на канал і бажають прийти з перевіркою, чомусь не приходять, і тому я не вірю, що це телефонували, власне, з податкової інспекції. Відповідь була цікавою: і про це поговоримо, бо мені нічого не відомо. Наразі ніхто не телефонує, тим паче не приходить!!!

– Як може телеканал заробляти на рекламі, якщо її у вас мало і вона коштує набагато дешевше, аніж на інших всеукраїнських телеканалах, що навряд чи дозволить вам навіть вийти в "нуль"...

– Це вже питання щодо професійних якостей тих людей, які працюють на каналі. Хто не працює, той не їсть. У нас самодостатня команда, і я у неї вірю.

– Коли на „5 каналі” з'явиться обіцяна ще влітку минулого року техніка? Я знаю, що на вашому каналі працюють люди на старезному обладнанні, не вистачає відеокамер (які практично розвалюються), немає монтажного обладнання – це яскраво видно з якості "картинки"?

– Техніка у нас нова. З 10 лютого ми запустили нову ефірну апаратну, студію. Якщо є бажання, будь ласка, я запрошую на екскурсію. Так, ми довгий час працювали з коліна, але це нам не заважало, у нас здорові амбіції. Наразі зі скрипом намагаємося освоїти нове обладнання. Інколи це видно в ефірі – соромно, але виправимося. Стосовно заробітної плати – я не знаю, яка заробітна плата на інших каналах, а тому мені складно порівнювати. Люди не жаліються.

– Ну, це вже неправда, що не знаєте, скільки платять на інших каналах... Чи маєте ви гроші на розвиток, а не тільки на поточне існування?

– Маємо.

– За запрошення на екскурсію дякую, якість новопридбаної техніки побачу в ефірі… – Порошенко підштовхує «5 канал» Ахметову? У мас-медійному середовищі циркулюють чутки про продаж "5 каналу", контрольованого Петром Порошенком. Серед інших зацікавлених осіб у його придбанні, як повідомляють джерела, значиться і донецький бізнесмен Ринат Ахметов. Говорять, що Ахметов хоче створити проект, який віддалено нагадує CNN – тобто, новинний канал. За іншою інформацією, Порошенко пропонував купити канал ряду підприємців, що симпатизують "Нашій Україні" (http://www.glavred.info/ukr/). Що з цього правда – що ні? І кому конкретно вигідні такі чутки?

– Це повний абсурд.

– Дякую за відповідь, але кому саме вигідне поширення цих чуток?

– Нашим конкурентам, можливо...

– Які нововведення планується запровадити на каналі найближчим часом?

– Найближчим часом ми плануємо розширення інформаційного мовлення. Зараз розглядається нова програмна сітка, в якій перевага буде надаватися інформаційним програмам.

– Ви виконуєте накази власників каналу чи ваших партійних босів?

– Партійних босів у нас немає. Адже ніхто і ніяким чином не впливає на редакційну політику каналу. Власники каналу – комерційні структури, які не втручаються в інформаційну політику каналу.

– А чому ваші новини підіграють „Нашій Україні”?

– Це неправда. У наших програмах беруть участь представники всіх політичних сил. І якщо проаналізувати останні півроку, то представники більшості, мабуть, було більше в ефірі, аніж опозиції.

– Чому радіо "Свободу" не взяли до ефіру "Ніко-FM"? Бо це знизить комерційний зиск? Але чому такими ж мотивами не могли керуватися нові хазяї "Довіри"? До речі, проясніть, будь ласка, які стосунки у "Довіри" були з Порошенком? І хто зараз став їхнім власником?

– Порошенко жодного стосунку до "Довіри" не мав і не має. Згідно ліцензії Національної ради, радіо "Ніко-ФМ" є стовідсотково українською радіостанцією зі стовідсотковим українським продуктом. Так що не важко зрозуміти, чому ми не можемо ретранслювати програми іноземних радіостанцій, в тому числі "Свободи". Це питання знялося, практично, два роки тому, коли ліцензувалося радіо "Ніко-ФМ". За інших умов ми могли, мабуть що, втратити радіостанцію як таку.

– "Довіра" була Трудової України, а тепер СДПУ(о).

– Вони щось там кажуть, що "Свобода" знижує їм рейтинг… Дурниці… Той час, який займала "Свобода", був не рейтинговим.

– Новини щогодини – це рейтинговий час.

– Я мала на увазі рейтинговий час – з 20:00 до 23:00.

– Так, але "Свобода" виходила і вранці, і увечері, і в суботу вдень була годинна програма, і щогодини по буднях п'ятихвилинні новини.

– Новини від "Свободи" привертали увагу, так як можна було почути щось справді нове; з приводу ранкових програм – великий знак питання для вихідних днів, а що стосується годинної програми вдень – для мене загадка, чому віддали такий час… "Довіра” не права, вона втрачає цільову аудиторію…

– Тут ваша правда. Я кажу просто що у рейтинговий час "Свобода" теж мовила.

– Який критерій відбору працівників на каналі?


– Професійний.

– А що принципово нового буде в подачі новин? Ви говорите, що живете за рахунок реклами… Чим будете зацікавлювати рекламодавця, якщо у вас буде інформаційний канал?

– Правдою. Ми переконалися в тому, рейтинги нашого каналу ростуть з кожним днем.

– Зрозуміло, а хто проводить дослідження рейтингів?

– Є два варіанти досліджень. Перший – GFK, другий – глядач. Ми схильні вірити більше глядачам. Піплметрів – 1200, а покриття нашого каналу – 30% України, і далеко не в кожному домогосподарстві вмонтовано піпл.

– Знаєте, в рекламі є такий прийом, коли якість підміняють сертифікатом якості. Всі кажуть – у нас правдиві новини. Яким чином ви збираєтеся доводити правду?

– Та ми нічого не збираємося доводити. Якщо кажуть, то ми їм вдячні.

– Це не позиція, це -- поза... Сьогодні замало говорити правду, сьогодні ще треба доводити, що саме ти говориш саме правду... документами, чимось іншим...

– Рейтинги яких саме програм ростуть?


– Інформаційних програм "Час", "5 копійок", "Час пік".

– Що ви особисто сказали Лясовському після відомої розмови його з Порошенком, яку зафіксували вороги?

– Від пуза посміялися.

– А чому не прийшов Лясовський? Вирішила вас віддати "на закланіє"?

– Мене запросили, я прийшов.

– Чи буде мовити "Ніко-ФМ" у Києві?

– Мабуть, що ні. Останнє засідання Національної ради цьому приклад.

– Що, на вашу думку, треба змінити в існуючому законодавстві, щоб у влади не було можливості маніпулювати власниками ЗМІ?

– Дати можливість Національній раді бути дійсно незалежним органом, а не виконувачем волі певної групи людей, які наближені до влади. А закони міняти... наразі це нічого не дасть.

– Але ж маніпулювати ЗМІ може не тільки влада, але й гроші, як на Заході.

– До інформаційного, більшого за часом, наповнення каналу ви залучатиме певних дуже відомих журналістів, маєте когось для цього? Чи силами тих, хто є?


– У нас уже три відомих журналіста. Їм надано право добирати собі команду, за них цього ніхто не зробить. Ми віримо в них. І сподіваємося, що вони досить самодостатні люди, щоб створити інформаційну службу, яка б змогла забезпечити практично чи не цілодобовий інформаційний ефір.

– А Порошенко часом не ваш кум, здається, десь таке читав, чи то все вигадки?

– І навіть не батько.

– Щоб ви не сумнівалися, Порошенко тихенько поступиться каналом декому, зате про людське око крику буде про свободу слова... Петя – не боєць...

– Залишаюся при своїй думці.

– Кого ви вважаєте конкурентами „5 каналу”?

– У нас немає конкурентів. Ми – найменша компанія серед мережевих мовників, а тому про конкуренцію мови бути не може.

– Кажете – немає конкурентів, а чутки вигідні конкурентам, тоді кому все ж таки вигідні чутки про придбання каналу Ахметовим?

– Які технології використовуватиме ваш канал під час виборчої кампанії: власні вітчизняні наробки чи запозичені з досвіду ближчих чи дальніх сусідів?


– Ніяких технологій застосовувати ми не будемо. Ми будемо працювати по совісті. Як засіб масової інформації, а не як політтехнологічний штаб.

– Якщо на виборах переможе кандидат від більшості – як працюватиме канал?

– Цікаве питання. Відповідь зависла.

– А хто, на ваш погляд, стане Президентом? І що ви будете особисто робити, щоб прийшов той, хто країні потрібен?

– Президентом стане достойний. Особисто я симпатизую Ющенку. Але це жодним чином не впливає на те, що відбувається в компанії, і на ефір.

– Якою ви бачите позицію "5 каналу" в період виборної президентської компанії?

– Ми позицію не міняємо.

– Яким ви прогнозуєте перебіг виборів на ТБ? Буде війна компроматів?

– Буде. Дасть Бог, переживемо.

– Система управління інформаційною галуззю, яка склалася сьогодні в Україні, цілковито децентралізована. Існує принаймні 5 суб’єктів, покликаних здійснювати інформполітику: Нацрада, Держкомзв’язку, Мінінформ, Управління з інформаційної політики АП, профільний комітет ВР тощо. Але в результаті ніхто не несе відповідальності за те, що відбувається у вітчизняному інформаційному просторі. Немає можливості обумовити правила гри, рівні для усіх. Що, на ваш погляд, треба зробити для виправлення такого становища?

– Дати можливість усім цим інституціям працювати, а не плутатися попід ногами.

– Чи потрібно, на вашу думку, позбавити органи державної влади права виступати засновниками ЗМІ? Чи зробить це ЗМІ більш вільними?

– Так, чим менше державні органи будуть мати відношення до ЗМІ, тим вільніше цим засобам масової інформації буде дихати.

– Чому ви не перекупаєте зірок з інших каналів? Усі розмови про виховання власних – для бідних, бо на це треба багато часу. І ще невідомо, що вийде...

– Наш принцип – виховувати своїх. У нас це виходить.

– Як ви вважаєте, чи є в українському телепросторі справжні зірки? Якщо так, то назвіть їх, якщо ні, то що заважає їх появі?

– Немає. Окрім хіба що Романа Чайки. Він мені подобається як оригінальний журналіст зі своєю оригінальною життєвою позицією і поглядом поза очі.

– Щоби купити "зірок", потрібні гроші, а не копійки, які платять на „5 каналі”.

– У простих журналістів на вашому каналі не висока зарплатня у порівнянні із іншими всеукраїнськими каналами, до того ж штат працівників не достатній, як на мене, аби закривати інформаційні "дірки".

– А що є найважливішим – зірковість чи якісна робота?


– Якісна робота. До прикладу, Роман Скрипін втомився переконувати керівництво каналу в тому, що він не зірка і він не рветься до ефіру, як дехто. Я думаю, що це саме той приклад, який характеризує журналістів, які працюють на каналі. Це не понти, це правда. Зірок ми не купуємо.

– Чи не плануєте ви на вашому каналі зробити аналог програми “Проте” у власному ключі?

– Типу "5 копійок" Чайки?


– Дякую за запитання, "Проте" – це не програма, це не телебачення, це сором в Україні.

– На вашу думку, Кучма причетний до вбивства Гонгадзе?

– Це запитання не до мене, а до Генпрокуратури і пана Кучми.

– Хто, на вашу думку, в першу чергу повинен нести відповідальність за той стан медіа, який існує зараз в Україні?

– Крім гаранта, більше нікому.

– Як керівник телекомпанії, як ви вважаєте, що треба робити, щоб у глядача не виникало бажання переключатися на інші телеканали?

– Треба любити свого глядача і працювати для нього, а не для задоволення своїх потреб.

– Наскільки вирізняється віртуальна дійсність подій, які пропонує ваш канал глядачеві, від справжнього життя?

– Ми не віртуальний канал, і ми говоримо про життя, показуємо його таким, яким воно є.

– Як ви гадаєте, чи з'являться нові формати в інформаційному мовленні “5 каналу”?

– Так, з'явилися теледебати. Наступний крок за журналістським розслідуванням. І далі буде.

– Як ви оцінюєте перспективи "5 каналу" на майбутнє? У вас є довготривалі плани розвитку каналу?

– Ми не зупиняємося на тому, чого вдалося досягти на цей момент, амбіції у нас здорові, колектив прогресивний, а тому все попереду.

– Ви так і не відповіли: яка структура тих підприємств, які фінансують діяльність „5 каналу”? Хто є акціонерами каналу? Наприклад, ви?

– Я найманий працівник. Засновники – комерційні структури.

– Ви теж робитимете сімейний канал?

– Ми завжди декларували те, що ми сімейний канал. Незалежно від того, яким у перспективі буде формат каналу, але ми залишаємося каналом для глядачів різних вікових категорій.

– Ви працювали свого часу і редактором, і телеоператором, і режисером. Чи не виникає зараз бажання хоч інколи вийти на творчий простір?

– Виникає, але я вже зіпсований адміністративною роботою, а тому інколи не можу знайти того "черв'ячка", який би дав мені можливість повернутися хоча б років на три назад. Я сумую за тим часом, але доля невблаганна.

– А як ви оцінюєте новини на радіо "Ніко"?

– Оцінюєте ви. Я ніколи не втручаюся, іноді, можна сказати, навіть не знаю, про що говорилося в ефірі. Інформаційна служба радіо, якою керує Ліда Чайка, мабуть, найщасливіша.

– Яка музика у вас крутиться ?

– Різна. На всі смаки. Там у цьому відношенні проблеми немає. Аби хотілося слухати.

– Наскільки, на вашу думку, вітчизняні телеканали якісно вирізняються, скажімо, від російських. Коли в України з'являться власні оригінальні телепроекти?

– Навіть монстри вітчизняного телеефіру, такі як "1+1" та "Інтер", не можуть похвалитися якісним вітчизняним доробком, і тому більшість програм, які з'являються на телевізійних каналах, практично всіх, хоча є винятки, закуплені в Росії. Так що говорити про власне український канал досить складно. Практично, неможливо. І тому є проблемою просування вітчизняних телеканалів за кордоном. Бажання закордонних партнерів є, але той програмний продукт, яким наповнені українські канали, в них давно вже був в ефірі. Так що дивувати нічим. Дивують росіяни Україну.

– На рівні мови... Наприклад, до мене приходить власник магазину і каже, що хоче відрекламувати якійсь товар... Я складаю рекламний текст, а він на мене великими очима дивиться – чому українською? Я йому маю довго пояснювати – чому, потім він каже, що від такої реклами толку не буде та йде...

– Скажіть, як відбився перехід на українську мову реклами на прибутках каналу?


– Ніяк. Канал цього не відчув.

– Як ви вважаєте, чи має право держава диктувати умови рекламі – приватній власності рекламодавця?

– Ні, але зміст реклами та її зовнішній вигляд не повинен псувати в першу чергу наших дітей.

– Що ви будете робити, коли НБМ шугануть з 48-ї частоти?

– Будемо тяжко, нужденно працювати. Ми звикли до "беспрєдєла", а тому нас важко налякати, вибити з колії. Ми живучі. Мені страшенно подобається фраза, сказана славетною жінкою Лесею Українкою: "я в серці маю те, що не вмирає".

– О, і дієслова такі гарні – шугануть – точно бути Януковичу президентом, судячи з тону...

– У передвиборчий рік радіо може не сподіватися на київську частоту ?


– Звичайно, сумніву немає.

– Чи буде Кравченко у прямому ефірі?

– На все час. Якщо буде можливість, ми його обов'язково запросимо.

– Чи не вважаєте ви, що журналістський колектив повинен обов'язково бути співвласником ЗМІ, бо тільки тоді журналіст та власник опиняться по один бік барикади?

– Не обов'язково. Я не буду зараз особливо наголошувати на цьому, але в нашій країні наразі бути чи не бути співзасновником журналістському колективу нічого не дасть, повірте: тих десять відсотків, які в принципі можливо отримати, не вплинуть на серйозні рішення, а для того, щоб бути повноправним співвласником, треба як мінімум мати якусь копійку, яку можна було б вкласти хоча б у розвиток своєї інфраструктури.

– Новини зміняться, якщо поміняється власник.

– Про зміну власника мова не йде. А тому про зміну редакційної політики годі говорити.

– "5 сеанс" – не збираєтеся оновлювати? Бо програма, прямо скажімо, на невисокому рівні.

– На всі проекти з часом треба звертати увагу, змінювати їх, ми не стоїмо на місці. Все попереду. І "5 сеанс" також, і не тільки.

– Скажіть, будь ласка, а чи не відрізняється ваш розважальний прямий ді-джеївський ефір („5-й елемент”) від новинної концепції „5 каналу”. Бо інколи виникає підозра про "молоко з рибою". Чи це є всепоглинаюче охоплення аудиторії (від 13 до 60)?

– Звичайно, відрізняється. Але ми говоримо про те, що відбувається сьогодні, а не завтра. Якщо ви уважно читали мою відповідь на попереднє запитання, то там було сказано, що ми плануємо, а не про те, що ми робимо сьогодні. Відповідно, "П'ятий елемент" буде також переформатовуватися. Але це перспектива. Коли це станеться, ви побачите. І я також.

– Чи існує на вашому каналі практика, подібна до сумнозвісних „темників”?

– Чути про них чув, бачити не доводилося.

– Як ви оцінюєте продукцію ваших конкурентів з випуску новин? Кого, до речі, ви вважаєте конкурентами?

– Я би не хотів давати оцінку новинним програмам інших каналів, тому що я в принципі ніколи не рецензував і не прагнув того робити. Кожен має право на свою думку. А те, що сумління в кожного своє, то теж правда. Винити тут нікого. Окрім хіба тих, хто впливає на ці новини. Єдине побажання і прохання: не заважайте людям працювати. І тоді зі свободою слова все буде гаразд.

– Скажіть відверто, про яку програму(и) на „5 каналі” ви мрієте, і що вам перешкоджає її зробити?

– Програму, за яку не було б соромно.

– Чи вважаєте ви, що журналістика повинна бути об'єктивною на вашому каналі?

– Вона й так є об'єктивною.

– Як ви ставитесь до діяльності пана Томенка? А Нацради?

– До Томенка ставлюся з повагою. Він у своїй справі професіонал. Тільки його треба хоча б інколи слухати. А не прослуховувати. З Нацрадою у нас шалене кохання вже четвертий рік. Ми симпатизуємо один одному. І не більше. Борис Іванович щиро радий, коли бачить мене на засіданнях, я також. Але від цього нічого не змінюється. Я намагаюся випросити інколи бодай одну частоту, щоб засолодити душу собі і потішити Бориса Івановича. Наразі не вдається. І я щоразу у гарному настрої, але з сумом, покидаю стіни Національної ради. Правда, ненадовго. Процес триває.

– У вас гарне почуття гумору щодо Нацради.

– Коли ви вперше зрозуміли, що журналістика – це продажна контора?


– Зараз скажу. Це було давно, в році десь 1987-му. Готувався черговий капусник до святкування річниці Чернівецької держтелерадіокомпанії. А журналіст Валентина Боднар збирала перли від колег. На запитання до свого чоловіка – журналіста Богдана Онуфрика – з чим у вас асоціюється журналістика, прозвучала така відповідь: з проституцією. Відповідь була не менш оригінальна: ти дурень. От із тим вона в мене і асоціюється, час від часу, правда.

– Яку загальну суму податків сплатив ваш канал минулого року?

– Приїду на канал, обов'язково подивлюся.

– Ви щоденно читаєте матеріали сайту "Детектор медіа"?

– Так.

– Кого ви вважаєте зразком телеведучого на вітчизняних чи російських каналах?

– Познера.

– Скільком людям ви відмовляли в запропонованих нових проектах і з яких причин?

– Багатьом. Вони були непрофесійними.

– Чи знайшли ви своє кохання?

– Так. У мене кохана дружина. У мене двоє дорослих синів, 22 і 21 рік. І краса небесна – маленька 10-річна доця Іванка. Я щасливий. І того ж бажаю вам.

– Чи повинен журналіст переконувати шеф-редактора в очевидному? А саме, що новина є новиною?

– Це запитання до Андрія Шевченка, шеф-редактора інформаційної служби каналу. Подібні інциденти мені не відомі, бо я тим не займаюся.

– Скількох людей ви кинули?

– На щастя, нікого. Сподіваюся, що мене така доля теж омине.

– Пане Адамчук, ось я пересічний глядач, поясніть мені, ви та „5 канал” – це одне й теж?

– Так, звичайно. Це наш логотип. Це наше сумління. І мені за нього не соромно. А вам щиро дякую за увагу до „5 каналу”. Дивіться, сваріть, критикуйте. Але дивіться. У конкурсі "Детектор медіа" на краще запитання, на мою думку, переміг "Я_партіот". Мені сподобалося його запитання: "Чи знайшли ви своє кохання?" Воістину світле запитання. Удачі!

Зі змістом попередніх чат-конференцій ви можете ознайомитись тут.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду