Шевченко пропонує журналістам відмовитись від привілеїв

21 Квітня 2011
13701

Шевченко пропонує журналістам відмовитись від привілеїв

13701
Шевченко пропонує журналістам відмовитись від привілеїв

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко пропонує журналістам відмовитись від  своїх привілеїв, якщо депутати та чиновники відмовляться від своїх. Зокрема, мова йде про ст.171 Кримінального кодексу (передбачає покарання за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та про прирівняння журналістів комунальних ЗМІ до держслужбовців.

 

Таку ідею Тарас Шевченко висловив 21 квітня під час прес-конференції громадського руху «Стоп цензурі!».

 

За словами пана Шевченка, ст.171 була створена для «окозамилювання», а у демократичних країнах подібних норм немає. «А взяли ми її з недемократичної країни - Росії. Ця стаття не використовується, тому що у демократичній країні взагалі немає такої проблеми, а  в недемократичній країні не буде держава сама проти себе розслідувати тиск на журналістів. Хто тисне на журналістів? Влада. Хто має розслідувати та притягати до відповідальності? Та ж сама влада. Ця стаття дає можливість журналістам інколи когось і полякати. Але глобально вони нічого не вирішують», - зазначив він.

 

За законом «Про інформацію» та його новою редакцією, яка набуде чинності 9 травня, будь-які форми впливу на власника, головного редактора чи на журналіста, не передбачені законом або угодою між власником та редакцією, вважаються цензурою та є незаконними, зазначив Тарас Шевченко. І попри те, що цензура не підпадає під визначення перешкоджання професійній діяльності у розумінні ст.171 Кримінального кодексу, вона є таким перешкоджанням, вважають юристи. «Якщо йде вимога не публікувати певний матеріал, то це кримінально-карне діяння, яке називається перешкоджання журналістській діяльності», - додав Тарас Шевченко.

 

«Коли Герман пропонувала журналістам відмовитись від своїх привілеїв, бо вони в них є, то я це підтримую, - наголосив він. - Стаття 171 та те, що напад на журналіста прирівнюється до нападу на міліціонера, великого значення для журналістів не має. Давайте відмовлятись від цього та від прирівняння до статусу держслужбовців разом з відмовою від привілеїв, які мають народні депутати чи інші чиновники».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13701
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
недотепна якась
4774 дн. тому
йой, і я не знала про привілеї.... Піду скористаюся поки не відібрали:))
0868
4774 дн. тому
Ой, а я дізнався, що у нас є привілеї... Дякую, хоч буду знати на старості років
fonar
4774 дн. тому
отлично! какие проблемы? снимаем с депутатов неприкосновенность, судим бандитов - и журики тут же отказываются от своих привиллегий. Супер! Гении! Только это все нереально.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду