«Українська неПравда» в День журналіста

7 Червня 2010
64515

«Українська неПравда» в День журналіста

64515
6 червня журналісти відсвяткували своє професійне свято Маршем за свободу слова, пройшовши по Хрещатику, Грушевського і Банковій та роздавши сатиричну газету-антиутопію «Українська неПравда»
«Українська неПравда» в День журналіста

О 12-й годині біля Головпоштамту - традиційному місті збору журналістів на Майдані Незалежності у день пам'яті Георгія Ґонґадзе - зібралося близько 120 медійників. Поставили банер руху «Стоп цензурі!», розпакували пакунки із щойно забраним з друкарні накладом газети «Українська неПравда» і почали роздавати примірники перехожим.

 

 
В Андрія Куликова примірники «Української неПравди» розходилися миттю

 

Сатирична газета-антиутопія народилася за три дні: у середу увечері вона була придумана, а в неділю зранку вже надрукована (завантажити PDF-версію видання можна тут). На восьми шпальтах зібрані матеріали з майбутнього (від 6 червня 2014 року) авторства відомих журналістів Сергія Нелещенка, Паші Османова, Сергія Козака-Мамаєва, Юрія Луканова, Остапа Кривдика та інших. Перехожі зі сміхом вчитувалися в заголовки: «Аделаджа Всея Руси», «Поcледний из пеликан», «Пинчука выставляют в PinchukArtCenter», «Мова на языке»... Декотрі нетерплячі вихоплювали газету прямо з рук Вікторії Сюмар і Олени Гнесь.

 

 

Читачі зацікавилися новим виданням

 

- Чому ж «НеПравда»? Це ж усе правда! - переконував журналістів один з читачів.

 

- Нам би ще наклеєчки! - просили в журналістів жінки середнього віку, показуючи на наліпки «Стоп цензурі!», котрими відзначали себе учасники акції.

 

Дмитро Лиховій, Вахтанг Кіпіані із сином і Марічка Падалко. Фото Lenta.ru

 

Народну презентацію «Української неПравди» знімали з десяток телекамер. Андрій Куликов, Роман Скрипін, Наталя Лигачова, Вахтанг Кіпіані, Вікторія Сюмар, Сергій Лещенко коментували їм ситуацію зі свободою слова в Україні. За спостереженнями «Детектор медіа» журналістська акція зацікавила здебільшого закордонні телеканали: іранський Press TV, білоруський «Белсат», китайський NTD (New Tang Dynasty), міжнародні агенції Associated Press і Reuters. З українських помічені були 5 канал (їхній сюжет вийшов в ефір вже у випуску о 14:00), «1+1» (вони знімали БЗ для тижневика, але так його і не показали) та камера інформаційної агенції «Українські медіа-системи» (входить до організації «Журналісти проти депутатів» Володимира Петрова, який протестує проти руху «Стоп цензури!»).

 

«Чому ж "НеПравда"? Це ж усе правда!» - казав читач Наталі Лигачовій

 

До журналістської акції долучилися дівчата з жіночої організації Femen (вони дослухалися прохань учасників акції та підтримували журналістів, не оголюючи груди) та мітингувальники з прапорами КУПР - Коаліції учасників помаранчевої революції. Як відомо, журналістський рух «Стоп цензурі!» відмежовується від політичних сил. Коли розпочався Марш за свободу слова, представників КУПР попросили сховати їхню символіку. Вони погодилися і супроводжували колону журналістів з простирадлами «Свободу не спинити» і українськими прапорами.

 

 

Марш рушає з Майдану

 

Мустафа Найєм, Дарка Чепак, Вікторія Сюмар, Андрій Куликов, Ігор Кримов. Фото Lenta.ru

 

Отож, після півгодинної роздачі «Української неПравди» Вікторія Сюмар і Дарка Чепак закликали колег рушати до Кабміну. На Європейській площі до журналістів підійшли міліціонери і попросили показати дозвіл на акцію - від Європейської площі вони невідступно супроводжували марш. На Грушевського повз колону навіть проїхав мікроавтобус з міліцейською підмогою в камуфляжі.

 

 

Мустафа Найєм і Роман Скрипін

 

Проходячи повз один з найдорожчих київських бутиків Sanahunt, журналісти натрапили на сина Ганни Герман Миколу, який нині працює заступником міністра Нестора Шуфрича. Мустафа Найєм і Сергій Лещенко вручили йому примірник «Української неПравди», і молодий чиновник зацікавлено почав читати про Ахметова, який голодує через «Шахтар». Помітивши, що його знімають, Микола Герман зловив «попутку».

 

 

Микола Герман вчитується в газету з майбутнього. Фото «Української правди»

 

Дістався примірник газети й охоронцеві Sanahunt, який хутко зачинив двері крамниці, коли побачив колону.

 

Біля будівлі уряду на учасників Маршу за свободу слова чекав провокатор - хлопець з м'якою іграшкою у вигляді дупи на голові. Він роздавав перехожим «Дзеркало тижня» як «найкращу газету для туалету». Небажаного «дупоголовця» розкрила Наталка Соколенко (СТБ). Той виявився учасником дотичної до Володимира Петрова асоціації «За чистоту преси», яка не подавала заявку на проведення акції. Міліція забрала хлопця до Печерського РУВС для з'ясування обставин.

 

 

Андрій Куликов, Наталя Лигачова, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм

 

- Красиво напівколом стали, як ми вміємо! - жартома закликав колег Роман Скрипін біля Кабміну. Тут учасники маршу запакували один примірник «Української неПравди» у конверт для Миколи Азарова. Черговий урядовець, який вийшов зустріти журналістів, просив зареєструвати лист у шостому під'їзді в понеділок. Але, зрештою, взяв кореспонденцію та пообіцяв передати Азарову.

 

 

Марина Баранівська передає лист до Миколи Азарова

 

- Припускаю, що на обличчі нашої влади з'явиться посмішка. Сподіваюся, не зла, а добра. І сміятимуться вони недовго. А поки нехай сміються. Більш серйозної реакції навряд чи слід очікувати. Газету, як то кажуть, «приобщат к делу», - тим часом ділився з «Детектор медіаю» очікуваннями від акції кореспондент Першого національного Ігор Кримов.

 

 

Далі колона рушила до Верховної Ради. Ішли весь цей час мовчки - без гасел і вигуків. Цим журналістська ініціатива вигідно відрізнялася від політичних «ходінь». Наталя Соколенко, як досвідчений промоутер, роздавала газету водіям авто на світлофорі. По дорозі журналісти згадували, як востаннє маршували з акцією «Ми не брешемо» у 2004-му, а збиралися разом - торік 16 вересня на роковини смерті Георгія Ґонґадзе.

 

 

 

- Рада зачинена, нікого немає. Несіть лист на Садову, - порадили журналістам парламентські правоохоронці. Забігаючи наперед, зазначимо, що на Садовій усе теж виявилося зачиненим. Лист з газетою передадуть сьогодні Володимиру Литвину.

 

 

Вікторія Сюмар з Наталею Соколенко дізнаються, що в Раді не можуть прийняти лист

 

 

 

Останнім пунктом у програмі була Банкова. Тут на журналістів чекав міні-скандал: міліціонери не хотіли пропускати учасників маршу за паркан, що відмежовує двір Адміністрації Президента.

 

 

На Банкову міліція погодилася пропускати учасників маршу тільки за посвідченнями

 

- На яких підставах ви забороняєте? Покажіть закон! - обурювалися медійники.

 

- Ми боїмося ваших провокацій, - вперто відказували правоохоронці.

 

Після короткої суперечки вони дозволили проходити за посвідченнями, хоча інші перехожі могли вільно потрапити у двір президентської канцелярії. Зрештою, коли правоохоронці переконалися в тому, що до Адміністрації прийшли справді журналісти, вони перестали вимагати посвідчення і пропустили всіх.

 

 

 

Конверт для Віктора Януковича був вручений міліціонеру, який пообіцяв вкинути його в поштову скриньку в Адміністрації.

 

 

 

- А де ж Віктор Федорович? Він же приєднався до руху! - жартували колеги, масово фотографуючись на згадку. У веселому гаморі навіть правоохоронці втратили пильність, і Мустафі Найєму вдалося приліпити наліпку «Стоп цензурі!» на двері Адміністрації.

 

 

Фото на згадку

 

 

Наталя Лигачова, Артем Скоропадський, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Роман Скрипін, Юлія Банкова та інші

 

- Напевно, акція вдалася. Прекрасна погода, зібралося багато хороших людей, пошту рознесли. І вдалося позбутися провокаторів. Думаю, дехто в уряді (а там є люди з почуттям гумору) прочитають і оцінять «Українську неПравду», - сказала на прощання «Детектор медіа» Наталя Соколенко.

 

 

 

Фото Сергія Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
64515
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читатель
5065 дн. тому
Как-то бедненько все. не находите? И вообще душок от всего этого какой-то противненький. Ужас ведь на самом деле не в цензуре, а в том, что сами журналисты только и умеют писать о том, что вор у вора дубинку свистнул. А страна-то, пади, не одной политикой живет. Есть еще женщины, старики, дети. Но это неинтересно - не рейтингово. И гранты за такие сюжеты не дают
Мар'яна Закусило
5070 дн. тому
2 hodo: Микола Коровіцин поміняв прізвище. На сайті МНС він зазначений як Герман Микола Володимирович http://www.mns.gov.ua/content/germanmykolavolodymyr.html
hodo
5070 дн. тому
Панове, маленьке уточнення. Син Ганни Герман - Микола - носить прізвище свого батька, а не мами. Він є первістком пані Герман (у дівоцтві Стеців), і народився від її шлюбу з чоловіком на прізвище Коровіцин. Син, народжений пані Герман у другому шлюбі, з дипломатом паном Германом, як вам відомо, загинув в автокатастрофі. На фото: син заступниці голови Адміністрації президента Ганни Герман - Микола Коровіцин
Злой
5071 дн. тому
Алло! Жигуленок 2105. А на какое колличество людей тебе начихать? Ну, что такого сногшибательного ты увидел в этом шабаше?
2105
5071 дн. тому
Молодці! Як би там не було,є але щось таки було! треба частіше і густіше: зазивайте регіони, ми підтягнемося. А на "доброзичливців" начхати.
озароу
5071 дн. тому
оне мешают нам работать! поднимать страну из кризиса в который нас загнала Тимашенка!!11
Масляков
5071 дн. тому
Этим господам уже можно в КВН. Чистые клоуны. Не будите лихо, пока оно тихо. Собирайтесь на своем хуторке и хоть на голове стойте. Не мешайте людям.
Панайотис
5071 дн. тому
Ох, накаркают они своей газетой.
А кто дал идею своровать макет у Ъ?
5071 дн. тому
Все зашибись, канешна... От только неясно, как системное воровство авторов этой идеи согласуется с их стремлением к свободе слова и соблюдением профессиональной этики? Для "УнП" использован макет "КоммерсантЪ-Украина" - и при этом нигде нет ни одного упоминания - хотя бы из простой вежливости - что этот макет принадлежит именно Ъ. Тут много вопросов, и первый: организаторы этого показушного действа утверждают, что "Коммерсант" станет продажным провластным изданием? Так за такое в приличном обществе (не нашем) можно и в суд подать... Да и вообще - почему без ведома редакции использован макет, который является узнаваемым брендом?
алекс
5071 дн. тому
Да, по газетенке виден нынешней уровень нашей журналистики... Интересно они сами хоть что-то смогли дочитать до конца, "Квартал" тихо курит в сторонке...
atos
5071 дн. тому
Один "свободный мечтатель"задумался,а что если все леса и сады связать в одно БРЕВНО,а все моря и океаны в одну ЛУЖУ. Затем этим БРЕВНОМ ударить по этой ЛУЖЕ--вот бы БУЛЬКНУЛО!!! По моему такую БУЛЬКУ ожидали и наши герои. На деле получилось КЛАССИЧЕКОЕ, " ХОТЕЛОСЬ КАК ЛУЧШЕ,А ПОЛУЧИЛОСЬ КАК ВСЕГДА. Во всяком случае "плюсов" получили меньше чем "минусов" Прав О. Мазур- КЛАСН I ФУТБОЛКИ !!! А мне понравился НОС Сергея Лещенко. КЛАСС !!! Остальное--поставте галочку.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5071 дн. тому
Класні футболки.
tt
5071 дн. тому
а про "Пинчука выставляют в PinchukArtCenter" случайно написал не Паша Османов?))) а то чудно было бы))
ivan
5071 дн. тому
колеги, а чому ви не написали про Соколенко, яка кидається на людей? Я був про неї кращої думки) http://censor.net.ua/go/offer/ResourceID/161275.html
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду