Ви проти цензури? А як проти неї боротися?

17 Травня 2010
31389

Ви проти цензури? А як проти неї боротися?

31389
Упередження щодо медіа-профспілки таки існує. Та коли виникає потреба, то, попри всі упередження, журналісти звертаються до профспілки.
Ви проти цензури? А як проти неї боротися?

У листі щодо наступних дій у боротьбі проти цензури, який електронною поштою розіслала Наталя Лигачова представникам громадських організацій та журналістам, міститься теза про те, що до медійної профспілки існує упередження. А я прочитав це і пригадав слова однієї колеги, яка мені повідомила: «Медіа-профспілки не існує». Звісно, ця колега має право так вважати. Але парадокс полягає в тому, що за півроку до тієї фрази ця сама колега зверталася до профспілки по допомогу, і вона її отримала.

 

Мабуть, це той випадок, який свідчить про важливість репутації. Кілька років тому медіа-профспілку розривали скандали. Існував конфлікт між найбільшою Київською незалежною медіа-профспілкою і Незалежною медіа-профспілкою України. Уже два роки немає жодних скандальних з'ясувань відносин. (Це не значить, що нема різниці в поглядах, але вони з'ясовуються шляхом обговорення, полеміки, а не скандалів.) Та, мабуть, тодішні скандальні стосунки і наклали відбиток на репутацію медіа-профспілки, цей негативний відбиток залишається і до сьогодні.

 

Нагадаю, що профспілка виникла на революційній хвилі, яка тоді народжувалася. Під час революцій абсолютно природними є ефектні акції - мітинги, пікети, протести, голодування. Але революції закінчуються, а потім настають будні й навіть застій. І що робити за таких умов? А отут виникає потреба нудної і рутинної роботи. Вона не ефектна зовнішньо, але ефективна, якщо існує воля до її виконання. Вона спрямована на те, щоби створити певні інституції, підвалини, які би стали фундаментом для подальшого існування профспілки. Без таких інституцій журналістам щоразу доведеться вирішувати свої проблеми саме революційним шляхом.

 

Не скажу, що Комітет КНМП уже створив такі інституції, але принаймні він рухається в цьому напрямку. У нас намічаються обриси утворення медіа-юристів, які гуртуються навколо профспілки і можуть стати надійною опорою з юридичного захисту прав журналістів. Треба подякувати й нашому неформальному партнерові, Інституту масової інформації, який із нами активно співпрацює в цьому напрямку. На рахунку юристів, які співпрацюють з КНМП, є певна кількість виграних справ у судах, а також численні консультації для журналістів, які допомогли їм зберегти роботу або вибити зарплату.

 

У нас є непогана сума грошей, на основі якої можна створити кредитну спілку для журналістів. Така установа дасть змогу кредитувати самих себе з дуже маленьким процентом, а у випадку потреби підтримати тих колег, які вступають у боротьбу за свої права. Рішення про створення такої спілки було ухвалено минулою звітно-виборною конференцією КНМП, але боюся, що силами самого лише комітету втілити цю ідею в життя не вдасться. Якщо до цього підключаться сьогоднішні енергійні революціонери та інші зацікавлені, то це буде неоціненною допомогою в цій справі.

 

У нас встановлено зв'язки з регіональними медіа-профспілковими організаціями, часто допомагаємо регіональним журналістам. Встановлено зв'язки з Міжнародною федерацією журналістів, у випадку потреби вони надають нам політичну підтримку.

 

Не можна виключати, що нам вдасться створити такий собі прес-клуб. Це поки що надії, але, схоже, з'являються матеріальні основи для заснування такого клубу.

 

Звісно, Комітету КНМП можна висунути багато справедливих претензій, але не слід забувати, що всі його члени, включаючи голову Комітету, працюють на безплатній основі. Це ще одна проблема, яка має бути обговорена і вирішена на наступній звітно-виборній конференції. Профспілка врешті-решт повинна бодай частково взяти на своє утримання голову організації і спонукати його працювати на постійній основі.

 

Отож, упередження щодо медіа-профспілки, ймовірно, таки існує. Та коли виникає потреба, то, попри всі упередження, журналісти звертаються до профспілки. Хочу нагадати, що сьогоднішні протести не перші цього року. Раніше журналісти «Главреду» оголосили страйк із економічних мотивів. Вони отримали юридичну підтримку, і КНМП забезпечив політичну підтримку з боку Міжнародної федерації журналістів. Так само і дехто зі страйкарів на «1+1» звертався до нас за порадами. Він їх отримав. Також ми домовилися про підтримку Європейської федерації журналістів.

 

На жаль, не вдалося вирішити проблеми у відносинах між КНМП і НМПУ. Але при обміні думками і з'ясуванні позицій зник скандал. Крім того, КНМП не лише з'ясовує позиції, а ще й працює. Отож, коли кажуть, що упередженість журналістів завадить спиратися на профспілку, то я вважаю це нераціональним підходом. Нерозумно відмовлятися від напрацювань лише через те, що існують якісь проблеми. Думаю, проблеми відсутні лише на кладовищі.

 

Додам, що робота на ентузіазмі таки втомлива річ. Я би радо передав керування КНМП в руки іншої особи. Але вона повинна продемонструвати не лише революційний порив, але і здатність до безкорисливої системної і рутинної роботи.

 

Юрій Луканов, голова Комітету Київської незалежної медіа-профспілки

 

Юрій Луканов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31389
Читайте також
22.05.2010 13:26
«Телекритика»
58 829
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хехе
5093 дн. тому
ВОНА - працює. ВОНА - це профспілка :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду