Валентин Щербачов: «Коли спортивні видання починають сваритися між собою, захищаючи інтереси власників, це не по-спортивному»

22 Жовтня 2009
7496

Валентин Щербачов: «Коли спортивні видання починають сваритися між собою, захищаючи інтереси власників, це не по-спортивному»

7496
Українському медіапростору бракує як професійних спортивних коментаторів, так і якісної спортивної преси
Валентин Щербачов: «Коли спортивні видання починають сваритися між собою, захищаючи інтереси власників, це не по-спортивному»

Спортивний журналіст і коментатор Валентин Щербачов очолює ТРК «Спорт-Україна», яка виробляє п'ять програм: «Спорт і ми», «Футбольні діалоги», «Зірковий гість», «Олімпійські меридіани», «Сильний четвер» та «Євро-2012», що виходять на Першому національному, УТР, КДРТРК й телеканалі «Рада».

 

Тож бесіда ТК із паном Валентином оберталася довкола українського спорту на ТБ. На думку пана Щербачова, українським коментаторам бракує спортивних знань, культури мовлення та яскравого особистісного начала. Саме тому було задумано проект «Центр футбольної освіти УЄФА», який готуватиме коментаторів, спортивних журналістів, а також спортивних волонтерів до «Євро-2012».

 

- Пане Валентине, як ви вважаєте, чи готова Україна до належного висвітлення «Євро-2012»?

- Ми, журналісти, готові. А от питання організації телетрансляції ще навіть не піднімалися. Тим, хто займається підготовкою «Євро-2012», вже пора думати про технічні засоби. Поки що думають тільки про будівництво, а треба вже думати і про комунікації.

 

 

 

- Розкажіть про ваш проект «Центр футбольної освіти УЄФА». На чиї кошти він існує? Кого там готують, хто може навчатися? Навчання платне?

- Такий центр було задумано вже давно. Колись у мене був клас спортивних журналістів. П'ять років тому я зібрав 8-й клас звичайної київської школи №233: 28 хлопчиків і дівчаток, із якими почав працювати. Перший рік держава ще якось нам допомагала, а потім я залишився сам і протягом трьох років навчав їх власними силами. Вийшло так, що з 28 у мене залишилося вісім справді професійних молодих журналістів.

 

Відсоток дуже непоганий, тому я запропонував УЄФА навчальний план для трьох вікових категорій: 14-17 років (діти), 17-23 роки (студенти) і люди від 23-х. Заняття розпочалися 8 жовтня в Національній спілці журналістів України. Базується школа у Спілці журналістів і столичному управлінні у справах фізичної культури і спорту, яке підтримало нашу ідею. Ми плануємо залучити викладачів іноземних мов, історії футболу, олімпійських видів спорту. Також будуть практичні заняття: футбольні ігри на стадіоні імені Баннікова, практичне суддівство, зустрічі з відомими футболістами і тренерами, а наприкінці (якщо буде фінансування) приїде Мішель Платіні і прочитає лекцію про тенденції розвитку сучасного футболу. Плануємо готувати не лише коментаторів, а й волонтерів і власне спортивних журналістів.

 

Я думаю не лише про «Євро-2012» і не лише про футбол. У нас немає української спортивної преси, саме україномовних видань. Нам потрібні спортивні журналісти з усіх видів спорту. Коментаторська спеціалізація має бути професійною.

 

Взагалі, «Євро-2012» - це лише привід для створення такої школи. У мене також є мрія створити спортивно-гуманітарний коледж, на кшталт американських університетів, із хорошою базою, з великою кількістю дітей із провінції. Та й потрібен Україні не один, а два-три таких коледжі по 800 дітей. Це велика перспектива для країни. Але, на жаль, перший заступник міністра освіти та науки Олександр Гребельник критично поставився до цієї ідеї - припускаю, через необхідність сертифікації цих навчальних закладів.

 

 

- Які перспективи у майбутніх випускників вашої нинішньої школи? Якими навичками, на вашу думку, повинен володіти спортивний журналіст?

- Випускникам Центру футбольної освіти буде видано сертифікати, затверджені Федерацією футболу України, і вони зможуть офіційно працювати на «Євро-2012».

 

- Як ви оцінюєте українських футбольних коментаторів із професійної точки зору?

- Багатьом бракує культури. Скажімо, людина сідає до мікрофона, а літературною мовою не володіє. Каже банальності, повідомляє інформацію з газет чи з інтернету. Коментатор має жити в цій інформації, а не повідомляти її відсторонено. Наші коментатори не сформовані як особистості. Та й навіть якщо хтось сформований, він усе одно не може бути собою, бо прогинається під власників каналів або футбольних клубів. Я розумію, що важко грати за власними правилами. Але тебе поважатимуть, перш за все якщо ти матимеш власну позицію: критикуватимеш, у разі потреби говоритимеш неприємні речі для власників. Саме цього - критичних ноток - бракує нашим коментаторам.

 

Вони беруть на гру дуже багато заготовок про розцінки, трансфери, особисте життя, і поки це все розповідають - на полі триває жива гра. Треба жити тим, що на полі, тоді глядач довірятиме тобі.

 

Крім того, треба хоча б на дворовому рівні займатися тим видом спорту, який ти коментуєш, знати щось нього. Якщо ти не можеш пояснити глядачеві якихось ситуацій, правил, не слід виходити в ефір.

 

 

 

- Кого з українських коментаторів ви можете виділити?

- Непогано починав Володя Тимошенко на Першому національному, але тепер його «запрацювали» у всіх видах спорту, а краще все-таки робити це дозовано. Давно і непогано працює Дмитро Джулай, але теж має дуже велике навантаження: важко коментувати багато матчів поспіль. Ще хочу відзначити Ігоря Циганика, але він має один недолік: взяв собі у голову, що треба коментувати матчі дуже емоційно. А матч буває й такий, що його ніяким криком не піднімеш - тож треба об'єктивно це сприймати, тримати паузу. Мало в нас хороших коментаторів, але всім, абсолютно всім бракує особистісних якостей, незалежності - кожен на когось працює.

 

- Ви часто проводите спортивні телемарафони. Чи плануєте щось подібне до «Євро-2012»?

- Спочатку ми провели марафон «12 годин про "Євро-12"», коли в ефірі були люди, які мають відношення до «Євро-2012»: спортсмени, чиновники, митці. Потім 25-, 30- й 32-годинні марафони. Я весь час доводжу, що нам потрібен національний спортивний канал. Скажуть: а «Мегаспрот»? Так а де там український спорт? Його там зовсім мало. А взагалі я вже 17 років займаюся телемарафонами...

 

- Розкажіть про ТРК «Спорт-Україна», яку ви очолюєте. Скільки там працює журналістів? Чи є інвестори? Яка форма власності?

- Створити невеличку телекомпанію «Спорт-Україна» мені допомогли Віктор Чанов і Володимир Капіруля. Вони й стали інвесторами. ТОВ ТРК «Спорт-Україна» ми відкрили 2003 року. Журналістів працює небагато. Одного разу ми виграли тендер і обслуговували олімпійський комітет. Це нам допомогло оновити техніку.

 

- Які спортивні видання ви читаєте? Чи вистачає в нас спортивних видань?

- У нас фактично немає україномовної спортивної преси. Російськомовні ж спортивні видання страшенно заангажовані, незалежних немає. Коли спортивні видання починають сваритися між собою, захищаючи інтереси своїх власників, це не по-спортивному, нечесно.

 

Мені шкода «Спортивну газету», яка закрилася після 80 років існування. Вона була хоч і не найсильніша, але ж українська. «Команда» пише здебільшого про футбол. «Спортекспрес» - теж хороша газета, але вона російськомовна.

 

 

 

- Що у вашому житті є крім спортивної журналістики?

- Дуже люблю подорожувати. Щоб показати, що українці - сильний народ, довелося стрибати з парашутом та грати у футбол на Північному полюсі. Також побував у Гімалаях. Ще хочу в Антарктиду. Хочу піднятися на різні висоти на різних континентах. Планую зробити такий проект, щоб показати українцям Україну не тільки через спорт, а й через людей, які тут живуть.

 

Ще у мене підростають онучки, яких я страшенно люблю. А ви кажете - «що крім спортивної журналістики?». Багато чого!

 

Фото Яни Новосьолової

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7496
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рома
5299 дн. тому
А относительно радио Эра - то Валику можна комментировать там футбольные матчи. Но только в отсутствие Миши Герасименко. А то Мишаня своим масерством пилит Валюшу во все дыры.
Роман
5299 дн. тому
Так у него ж сынуля - мастер спорта по гребле... денег . Папаша его на плюсы пропихнул и еще там и начальником заделал. И это несмотря на то, что Стёпка двух слов связать не может.
shrekkkk
5304 дн. тому
Я имел несчастье слушать радио комментарий этого деятеля по радио эра по матчас рубин -интер и барселона -динамо.я как раз был в больнице и не имел возможности посмотреть эти матчи ну думаю хоть по радио послушаю! более бездарного описания событий на поле я не слышал.это был просто набор бредовых фраз которые чаще всего не имели отношения к тому что происходили на поле а уважаемый радиоведущий сам видел что происходит на поле но ему было глубоко плевать на то что он должен рассказывать про то что происходит на поле так что бы человек мог это представить.вместо этого он рассказывал свои путанные сентенции! пусть он делает свои передачки но желательно для своего домашнего просмотра и прослушивания что бы не позорить звание спортивного ведущего ! а если он сам не способен понять как нужно вести спортивные трансляции то пусть послушает зарубежных ведущих радиотрансляций и больше не позорится в прямом эфире своей нудностью бестолковостью и бездарностью.может когда-то он и вел неплохо но эти времена безвозвратно ушли !!!
Человек
5305 дн. тому
Как по мне, дело это правильное сделать подобную школу комментаторов. Пусть учат правильно комментировать, ато я с большим удовольствием слушаю иностранных комментаторов, а не наших. Может хоть так что-то изменится.
хавбек
5306 дн. тому
Ніколи не забуду, коли цей "метр коментаторського цеху" :))) якось почав коментувати якусь внутрішню гру Динамо (це був 1990, або 1991 рік): Початок матчу. Щербачов: "Ось.... так... (пауза, 20-30 сек.) у Києві футбол... (пауза, знову секунд 30-40)... на республіканському стадіоні.... (пауза)..." і т.д. Мучився чувак хвилин 5, поки йому не вимкнули мікрохвона :)). Хвилин 10 матч транслювали без коментатора, коли з`явився бодрячок, метр №2, Дерепа і почав коментувати гру, наче нічого не сталося. :)) А п. Щербачов, мабуть пішов відсипатися. Або не пішов:))) А ще пригадую, через пару років, почали показувати тижневий огляд італійського чемпіонату - нарізки моментів основних матчів, та голи решти ігор. То цей проффесіонал часто до кінця показу нарізки найцікавіших моментів головного матчу, а це хвилин 20, не міг доперти де яка команда. Вірніше, для себе він вірішував це із самого початку, але бідолашному не щастило - тому виходило, що команда, яку він називав, наприклад Пармою, тільки і витягала м`ячі з сітки, коли за остаточним результатом, який був на екрані, вона вигравала в суху :))) Шкода, що вже не коментує. Хоча справа метрів (Щербачова, Савелія, Дерепи) живе. Семененко, поки що, в беззаперечних лідерах :))
Глядач
5306 дн. тому
Про що Ви, говорите, пане Валентине? про який клас спортивних журналістів ви говорите? назвіть прізвища журналістів, які вчились там і які зараз успішно працюють? де ті 8-ро професійних молодих журналістів? які ЗМІ вони зараз представляють? скільки з них працює, власне, з вами? у ваших програмах? кажете вісьмох навчили, а з вами працює небагато!!! а чому? вони ж професіонали? Ця стаття - чистої води словоблудсво. коли востаннє Валентин Щербачов коментував футбольний матч? Фінал Кубка УЄФА на "Жерлані" "Динамо"-"Атлетико"??? то коли це було? 25 років тому? у 86-му? Тоді не треба розказувати про коментаторів і їхній хліб! всі футбольні люди знають, що найсильніший футбольний коментатор в Україні, це - Джулай!!! і епітет - "давно і непогано працює" - це безсовісно з вашого боку! то ви хіба що ДАВНО працюєте. навмисно для вас напишу, що в Україні працюють інші коментатори, іменна котрих ви і не знаєте, мабуть! Вацко,Босянок, Циганик,Панасюк, Тингаєв,Гливинський, Моралес, Малиновський... (Це просто список, а не рейтинг! НАГОЛОШУЮ). І так дивно читати, що Щербачов хвалить "смішного" Тимошенка. Ну хто такий Тимошенко??? Йому ще вмиватись і вмиватись! саме від його коментарів і "нудить" пів-України!!!Я добре пам"ятаю Ваші коментар, пане Валентинеі! що я з них запам"ятав, так це те, що саме ви - НІКОЛИ НЕ ГОТУВАЛИСЬ ДО ЕФІРУ! "що бачу, про те і співаю" - це ваше кредо! і я швидше стерплю емоції Циганика, монотонний голос Моралеса, чи маразми Тимошенка, ніж ваші абсолютно не підготовлені коментаторські експромти!!! Далі, шановний Валентине, ви кажете, про заангажованість деяких журналістів, коментаторів і газет. А самі "живете" на гроші Федерації футболу! Так само як і газета "Команда", "Спорт-Експрес". чи це незаангажованість??? А ті всі походи в Гімалаї - то чиста профанація! кому вони треба? ТІЛЬКИ ВАМ!!! ну пішли ви на Джомолонгму. ну проїли і "освоїли" там не одну тисячу долларів. тисяч 5-10. ну, привезли звідти 3 секунди якогось "тупого" АМАТОРСЬКОГО!!! відео ( ВСЮДИ ГОРИ СНІГУ, ЯКІСЬ НЕПАЛЬЦІ КОПАЮТЬ ПО М"ЯЧУ, ЗБОКУ МАЙОРИТЬ СИНЬО-ЖОВТИЙ ПРАПОР).Ну, показали цю фігню на своєму містечковому каналі, якого НІХТО в очі НІКОЛИ не бачив!!! І що далі? і кому це треба? до речі, хотів спитати, а як ви один встигаєте робити аж 6 програм, практично один??? чи в них теж одне словоблудство?
Нюта
5306 дн. тому
Лена, имейте хоть каплю уважения. А Щербачов - человек очень уважаемый и умный. Интересно почитать
Олег
5306 дн. тому
так только что поставили материал... рано, Вы, Лена, так радикально выражаетесь
лена
5306 дн. тому
да видно ты - валик совсем никому не нужен если ни одного комментария нет
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду