Сергій Притула: «У перші два місяці роботи на “Підйомі” я був готовий звільнитися»

11 Вересня 2009
54327
11 Вересня 2009
14:57

Сергій Притула: «У перші два місяці роботи на “Підйомі” я був готовий звільнитися»

54327
Бізнесмен Антон із Жашкова, продюсер Валєнтін, офісний «щур» Сергій, ведучий «Файна-ТВ» Інокентій Бест, прибиральниця Верховної Ради Ілона Давидівна, файний хлопець у вишиванці з «Комеді». Автор тепер уже народного афоризму: «Не жінка, багіня!». Він же – один із ведучих популярного ранкового шоу на Новому – Сергій Притула розповів ТК про те, як правильно будити людей зранку, як діагностувати «зіркову хворобу» і нащо потрібно працювати на телебаченні.
Сергій Притула: «У перші два місяці роботи на “Підйомі” я був готовий звільнитися»

- Сергію, багато моїх друзів тепер починають свій ранок із Новим каналом. Розкажіть, будь ласка, як потрапили у «Підйом».

 

- Вам історію повністю чи коротко?

 

- Звісно ж, повністю!

- У 2004 році був на революції, замерз. Друг запросив у студію М1 погрітися, на той час то було його місце роботи. Там була людина з «Мелорами», і мені запропонували покреативити щодо назви нового проекту. В кінці грудня затвердили мою кандидатуру, в січні почалися зйомки «Було ваше - стало наше». До Києва я тоді не переїхав - зважився на цей крок улітку 2005-го, коли почав працювати на «Music радіо». В листопаді я почав виходити в ефір, а моя програма на «Інтері» закрилася.

 

Добре, що в той час на горизонті з'явилася така структура, як «Comedy Club Україна», туди вхід відбувся легко, невимушено і безболісно. Умови, які нам поставили на початку, були комфортними для роботи, плюс в мене був образ, якого до цього ніхто не культивував, - такого собі файного хлопця-українця у вишиванці.

 

В кінці 2007 року я пройшов кастинги на програму «Чи розумніший ти за п'ятикласника?». Ми відзняли близько 30 програм, паралельно я знімався в телевізійній версії «Комеді».

 

Влітку наступного року з Андрієм Молочним почали знімати «Файну Юкрайну». Приблизно в той самий час почалося переформатування «Підйому» на Новому силами кількох людей з каналу та Comedy. І вже оновлений «Підйом» стартував 26 серпня минулого року.

 

- Чи не змучуєтесь кожного дня так рано вставати?

- Протягом десяти років я працював у ранкових ефірах на радіо, тому практика прокидання о 5.15 ранку вже є, але кайфу в тому, що в обід тебе хилить до сну, зовсім немає... Треба просто якось переходити цей «сонний» період дня. А вечір - теж доволі плідний час для роботи: інколи корпоративи, вечірки, та й із друзями хочеться зустрітись і рідню побачити... А ще буває, що приходить тітка Муза, тоді сідаю тихенько в куточку, відкриваю ноутбук і починаю творити; а коли ти пишеш, не надто задивляєшся на годинник, головне - закінчити те, що почав, тож додому приходжу пізнувато, а там уже своя ідилія.

 

- А вдається поєднувати сімейне життя з професійним? Наскільки це легко?

- Коли працюю, пропускаю багато речей в контексті сімейного життя. В принципі, я з Comedy й пішов, щоби суботу звільнити. Ну й на вихідні, якщо немає ніяких корпоративів, повністю віддаюся сім'ї.

 

- Як часто доводиться імпровізувати, адже це прямий ефір?

- Правду кажучи, великий відсоток того, що відбувається в ефірі, - тотальна імпровізація. В нас доволі сильна редакторська група і ми складаємо план кожного виходу, але всі розмови з людьми, різноманітні обговорення - це імпровізація. От нещодавно в нас був такий момент. Вже почалася зйомка, - а ми про це не знали, - і камеру наводять на Саню Педана якраз в той момент, коли він сорочку в штани заправляє...

 

- І як ви вийшли з цієї ситуації?

- Саня сів і почав розповідати, який хороший ефір буде в нас сьогодні.

 

- Чи важко перемикатися з одного проекту на інший? Наскільки легко ввійти в ту чи іншу роль?

- Чесно кажучи, у перші два місяці роботи на «Підйомі» я взагалі був готовий звільнитися.

 

- Чому?

- Бо моя робота не витримувала критики. Мені було важко, я все життя виконував роботу сам, не доводилося працювати ані в парі, ані в тріо, ані взагалі в команді. І тут така ситуація: ми ще не притерлися, хтось на себе тягне ковдру, перебиває, не чує і т. п. Я не знав, як поводитись, яким бути, а відповідь лежала на поверхні - самим собою.

 

У «Файній Юкрайні» на початках було важко увійти в те чи інше русло. Складно було грати менеджера, бо я ніколи не працював в офісі. Тут допоміг досвід Молочного. Коли ми почали знімати про продюсера Валєнтіна, складно було підібрати правильний образ... Як завжди допомогли «наочні матеріали», як казали в школі:  світські вечірки, а точніше їх завсідники -  ті, хто намагається закосити під московських продюсерів та «звьозд».

 

 - З Валєнтіном ясно. А як щодо інших образів «Файної Юкрайни». Приміром, геїв-націоналістів? Він викликав багато негативних відгуків.

- Образ з'явився з моєї подачі, було подолано спротив і вето Молочного. Він довго мене переконував, що ми «нарвемся», але я дуже хотів втілити це в життя, адже немає нічого хитромудрого в тому, щоб розповідати анекдоти про москалів, євреїв, американців, молдаван. Нація здорова тоді, коли вона вміє здорово з себе посміятися! До того ж, я завжди говорив, що гумористи повинні вказувати суспільству на його недоліки. В нас, на жаль, чимало крайнощів, іноді трапляються такі гіпертрофовані образи свідомих українців, людей, які б'ють себе в груди, рвуть на собі вишиванки, а самі в цей момент неадекватно дерибанять бюджети, але з них ніхто не сміється. А цей доволі гіпертрофований, дещо кітчевий образ геїв-націоналістів народився не для того, щоб показати, мовляв, патріоти є геями, як це, на жаль, було сприйнято.

 

- А не хочете більше жартувати про політику?

- В цьому сезоні ми запустимо більше сюжетів про двох українських олігархів Баріса Ігнатєчя й Альошеньку, бо люди достатньо добре відгукуються про цих двох персонажів. Знімали ми їх у Бучі, на дачі одного українського олігарха, я був дуже приємно здивований, коли дізнався хто це, бо в 1999-му році частково працював на нього, коли він балотувався в президенти України.

 

- Я помітила, що зазвичай жіночі персонажі грає Андрій Молочний. Йому краще вдається перевтілюватись у жінку, чи це просто збіг?

- Насправді це хибна думка. Андрій не грає аж так масово жіночі ролі, просто йому вдався один дуже важливий образ - Марічки. Скажімо, порівну ми граємо Анжелу Петрівну та Ілону Давидівну. Я виконував роль Ларіси з фітнес-центру. В нас ще є такі сюжетні лінії, коли один образ стабільний, а в другому міняються персонажі. Ми намагаємось ділитися матеріалами й образами порівну і без конфліктів.

 

 

 

- Хто пише сценарії?

- В першому сезоні сценарії робили ми самі, а в другому до нас долучилося ще троє авторів. А тепер співпрацюємо з дев'ятьма авторами.

 

- Не хотілось би спробувати вести якусь програму на зразок «Фабрики зірок»?

- Ні. В мене до таких проектів власне ставлення. Я плескаю в долоні, що на Новому такий проект є, він дуже яскравий, але я дивлюся на те, як важко працювали наші справжні зірки, щоби досягнути висот. А тут взяли молоду людину, посадили її в інкубатор, намалювали, дали їй стилістів, хореографів, режисерів і т. п., випустили, а потім сказали, що вона зірка. До того ж вона вірить у те, що їй кажуть, і після цього починаються проблеми. І взагалі, я не погоджуюся з твердженням, що за три місяці з людини можна зробити зірку.

 

 - Чи стежите за тим, що пишуть про вас ЗМІ? Як реагуєте на негатив? До прикладу, критика в публікаціях Олега Вергеліса.

- Реагую дуже просто: найчастіше ігнорую. Якщо говорити про Олега Вергеліса і його публікації, то це була не критика, а коктейль із лайливих порівнянь. Я радий, що не відписав на його другу статтю, але здивувало, чому він не прийшов на теледебати на ТВі, коли Скрипін запрошував. Я б нормально реагував, якби це написала людина, котра тямить у гуморі, наприклад, Євген Дудар чи Анатолій Паламаренко, а в цій ситуації людина не розуміла взагалі, що таке комерційний гумор.

 

 

- Кажуть, що ведучий - дзеркало телеканалу. Чи вважаєте ви себе дзеркалом Нового? І що ви тоді відображаєте?

- Я не можу так голосно заявляти, ніби я дзеркало Нового каналу. Без сумніву, я одне з його облич, не скажу, що найцентральніше, адже є багато людей, котрі пропрацювали вже не один рік і є лідерами в цій сфері.

 

- Вистачає часу дивитися телевізор? Яким програмам надаєте перевагу?

- Вряди-годи. Якщо маю можливість, обов'язково дивлюся новини, через це часто бувають сварки з дружиною, бо вона втомилася вже від політики. Мені так само набридло шоу Шустера, хоча він надзвичайний професіонал. Просто його програма перетворилася на замінник Верховної Ради, де політики приходять і так само б'ються між собою, а потім я бачу, як на корпоративах вони сидять поруч і мило бесідують. Крім того, дійові особи не змінюються, все крутиться в один і той самий бік, все з тими ж обличчями. Таке враження, ніби вони весь тиждень сидять і думають, що скажуть у п'ятницю в програмі, замість того, щоб приймати важливі законопроекти.

 

Намагаюся частково дивитись якісь розважальні програми; дуже шкода, що не встигаю зранку спостерігати за роботою конкурентів.

 

Якщо хочеться фільмів - дивлюся Новий канал. Чесно кажучи, я цільова аудиторія свого каналу.

 

- Що, на вашу думку, є «зірковою хворобою»? Яким чином вона проявляється? І чи не помічали за собою симптомів?

- Взагалі, зіркова хвороба - це така дуже незрозуміла матерія, інколи важко зрозуміти, чи людина зазналася, чи про неї просто «ляпають» недоброзичливці. Симптоми, мабуть, проявлялися, ще коли я працював у Тернополі. Мені ж тоді було лише 18, я мав ефіри на радіо, постійно дзвонили якісь дівчата, постійно впізнавали в інституті, всі казали, який я кльовий. А з часом пріоритети в житті змінюються: якщо раніше було достатньо, щоби всі говорили, який ти класний, то тепер я бачу задоволення в інших речах - у друзях, родині. Усвідомлення того, що вони є і вони здорові, для мене важливіше, аніж слава.

 

Знову ж таки, якщо говорити про простого парубка Сергія Притулу, то він завжди ходить в один і той самий магазин, їсть в тому ж ресторані, що й завжди. А якщо мова про Сергія Притулу як медійний бренд - то він повинен відчути ставлення, яке відповідає статусу ведучого українського телеканалу чи відомого шоу.

 

 

- Наскільки часто доводиться стикатися з «зірковохворими»? Як зазвичай із ними поводитесь?

- Інколи буває так, що ти людину знаєш і маєш про неї хорошу думку, а на шпальтах газет читаєш, мовляв, у неї величезна зірка в лобі. А якщо я зустрічаю людину, яка, на мою думку, неадекватно поводиться, я її просто оминаю; так само мене хтось оминає, від цього ж ніхто не застрахований. Та й сприйняття людини людиною - то штука суб'єктивна.

 

- Як оцінюєте рівень телевізійного гумору в Україні? Чого бракує, як його доповнити? Чи можна на когось рівнятися?

- Оцінюю позитивно, є кілька проектів, які мені подобаються. «95 квартал» - справді лідери у своєму слоті. Останні випуски «Комеді» теж були хороші, місцями кращі за російський продукт. Мені суб'єктивно подобається те, чим ми з Молочним займаємося. Також сподобався формат програми «Смішніше, ніж кролики» на «1+1». Інше питання, що в нас менеджери телевізійних каналів не завжди зацікавлені у виробництві власного продукту. Загалом для ринку це погано, але від цього нікуди не дінешся. Таке собі зачароване коло: не хочуть вкладати, бо немає якісного продукту. А нема якісного продукту - бо не хочуть вкладати.

 

Юлія Медуна, Львівський національний університет

 

Фото з архіву Нового каналу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Медуна, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
54327
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Саша
5344 дн. тому
Гумору в нього мало, оскільки останні випуски пишуть інші автори) Але Притула набагато цікавіша і інтелігентніша особа ніж Педан) Навідміну від інших з Камеді - Притула лишиться на плаву)
Mila
5348 дн. тому
Незвичайна людина! Настільки цікавий, неповторний і талановитий. Коли він виступав в Камеді, то йому завжди вдавалося не лише розсмішити народ, але й примусити його задуматися...можливо, і варто нам навчитися сміятися зі своїх проблем...Справжній інтелектуальний гумор. Звісно є люди, які його не розуміють, але в нього є чому повчитися. Особисто мені не подобається проект "Файна Юкрайна" (хоча в нього високі рейтинги і його полюбляють телеглядачі), але багато проектів за його участю заслуговують на повагу і визнання. Дай Боже, щоб до нього не підкралася зіркова хвороба, щоб він не забував, що його дивляться і дорослі, і діти:), щоб його розуміли з пів-слова керівництво каналу і заможні партнери...а далі він дійсно нас приємно подивує і навчить нас бути щасливими!
Денис
5348 дн. тому
Дуже сподобалось інтерв'ю.Хочеться щоб ця людина само розвивалася, та не втрачала патріотичний цікавість до культури України
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду