Від „Неймовірної історії” до „Неймовірного кохання” – один крок

11 Листопада 2005
1600
11 Листопада 2005
12:15

Від „Неймовірної історії” до „Неймовірного кохання” – один крок

1600
Нещодавно на каналі СТБ відбулася прем’єра програми „Неймовірні історії кохання”, автором ідеї та продюсером якої є відомий в Росії, а тепер і в Україні „телеочевидець” Іван Усачов („Очевидец. Невероятные истории”, „Такая профессия”).
Від „Неймовірної історії” до „Неймовірного кохання” – один крок
Вічні теми типу „Вплив кохання й пристрасті на психологію індивіда й на суспільство як таке”, як відомо, набриднути не можуть. Нікому й ніколи. Причому, чим нестандартніше, несподіваніше й неймовірніше подані, тим більший ступінь ненабридання. Особливо "просунуті" в технічному плані (в сенсі наявності телевізійної „тарілки” за вікном) особи жіночої статі (переважно домогосподарки) пам’ятають, я думаю, проект ВВС, що його кілька років тому ретранслювало московське НТВ – „Великі романи ХХ століття” – такий собі серіал на кшталт латиноамериканського мила (яке вже спокійно можна порівнювати з господарчим), тільки документальний і про відомих людей типу англійського принца Едварда та його коханої Уолліс Сімпсон. Що, ясна річ, зробило його ще більш популярним, не в порівняння якійсь черговій Карменсіті, яка знову й знову картинно гепається зі сходів у режимі сповільненої зйомки й під трагічну музику, втрачаючи чергову дитину не від Педро, а від Хосе, а з нею разом – пам’ять і рештки здорового глузду (не для відновлення протягом наступних ста серій). І попри всі ці дурниці, у глядачів (а радше глядачок) все так само до пульта, як казала одна всім відома дама, „тянется и тянется рука”. Що вже казати про щось значно більш глибокодумне.

Масштаби у кожного суспільства свої. Я маю на увазі - того ж таки здорового глузду, інтелекту, фантазії й бажання потішити глядача. І якщо різного ступеня неоковирності молоді страждальниці як іспаномовного, так і вітчизняного виробництва ще й досі стійко тримають екранні позиції, це вочевидь не означає, що їх не можна й не треба пересипати чимось більш справжнім. Справжнім хоча б на рівні сухого фактажу. Про рівень почуттєвого пафосу, так чи інакше присутньому там, де йдеться про неймовірне з усіх боків кохання, наразі не йдеться.

Все це я до того веду, що нещодавно на каналі СТБ відбулася прем’єра програми „Неймовірні історії кохання”, автором ідеї та продюсером якої є відомий в Росії, а тепер і в Україні „телеочевидець” Іван Усачов („Очевидец. Невероятные истории”, „Такая профессия”). І хоча сам він мотивував вибір цікавої для більшості жіноцтва (хто ж сперечатиметься, що саме воно складе в цьому випадку основну масу глядацького загалу?) теми передовсім гонитвою за рейтингом, все ж яка-не-яка користь від подібного роду проектів для нашого суспільства теж існує. Ну, передовсім, та, що вони обов’язково мають вриватися в життя суспільства з неминучим епітетом „пострадянське”. Суспільства, в якому стосунки в стилі „ти, придурку, спершу комуніст, а вже потім імпотент” серед наших сучасників пам’ятає ще досить багато хто. Я в жодному разі не хочу сказати, що автори „Неймовірних історій...” займають ефір якоюсь черговою нагієвщиною – що гірше, то краще. Аж ніяк. Навіть навпаки – все в рамках страшенної (у хорошому сенсі слова) пристойності. А багатогранність і нестандартність історій, що лежать в основі сюжетів програми – не претензія на примітивну жовту скандальність, а „всього лише” ще один акцент на тому, що людське життя - завжди річ несподівана. Іноді аж занадто. І що глибоко помиляються ті, хто вважає себе страх якими з ним обізнаними.

Попри все хороше, у програми є, як на мій погляд, два цілком суттєві недоліки (гаразд, гаразд, ну поясню вже я їх свіжістю й незаяложеністю проекту). Перший – логічна невиструнченість сюжетів в одне ціле. Другий – поведінка ведучої. Скутість у кадрі Інни Никоненко може пояснюватися як нервуванням новенької в пілотних випусках, так і післярадянським невмінням говорити відкрито на такі теми. І от, після першого перегляду подумалося: а що як "підсунути" молодій симпатичній дівчині в студію не менш симпатичного юнака... Хай би вдвох про кохання серйозний „разглагол” вели. І логічно було б, і концепції програми відповідало б на всі сто. Подумалося так, якщо відверто, лише заради похихотіти, але згодом здалося, що тут є таки й раціональне зерно. Подумки вихваляючи себе за кмітливість, я швиденько додумала думку до кінця, щоб не забути ж: міжсюжетна аналітика (хай навіть і на тему кохання) як із чоловічої, так і з жіночої точки зору програмі не завадила б. Більше того – допомогла б оту саму вищезгадану логічну стрункість програмі здобути, таким собі бодішейпером для неї стати. Та й глядачів у суботній вечір не дуже роздратувала б. Глядачі – вони ж такі... примхливі. Люблять, коли до них, як до розумних, з екрану звертаються, подумати пропонують. Може, й рейтинг стрімкіше вгору підстрибне. Ото буде файно, як у популярній пісні свого часу співалося...

Відверто кажучи, писати багато про те, що оце щойно вийшло на екрани й іще не встигло гарно намозолити очі прискіпливим глядачам, не виходить Одне слово – програми такого штибу – причому свої, рідні, а не в когось там перекуплені – нам потрібні, ще й як. Зрештою Іван Усачов, автор проекту, повідомив, що їхня мета (його й колег-однодумців), - не найперша, проте одна з найосновніших – це ще й підняти в Україні рівень народжуваності. Отак. Тому, панове, кидаймо всілякі дурниці, надихаймося нестандартними прикладами наших нестандартних співвітчизників і... хто знає, а раптом нас скоро знову буде 52 мільйони? З яких хто-небудь уже точно буде космонавтом, футболістом і якимось там лауреатом – нобелівським чи оскарівським, справдяться-таки цьогорічні демографічні заклики, що по всіх усюдах людей до „непристойностей” закликали? Бо хіба ж не можуть нестандартні громадяни – люди, що жертвують заради великого почуття кар’єрою, налагодженим побутом і власним статусом кво в очах суспільства – стати прикладом для батьків майбутніх геніїв?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду