Шоу триває оновлено 08.11. коментарем медіаюриста Тараса Шевченка

7 Листопада 2005
1121
7 Листопада 2005
17:37

Шоу триває оновлено 08.11. коментарем медіаюриста Тараса Шевченка

1121
Або як в Україні будь-який медіа-чиновник може створити ВЛАСНЕ суспільне мовлення. 3 листопада на сайті „Детектор медіа” була опублікована стаття Наталії Данькової „Замість Ющенка суспільне мовлення створив. Чиж”. у ній ішлося про те, що Держкомтелерадіо вже приступило до втілення у життя проекту «створення українського телевізійного каналу територіальних громад, який має виконувати функцію суспільного мовлення».
Шоу триває оновлено 08.11. коментарем медіаюриста Тараса Шевченка
Сьогодні ми отримали роз’яснення від Держкомтелерадіо, яке повністю і опублікуємо. Ознайомившись з ним, наш читач побачить, що вітчизняна медіа-реальність по своїй абсурдності перевищує навіть найвитонченіші фантазії. Адже, як ми вже всі переконалися, створити СПРАВЖНЄ суспільне мовлення в нашій країні неможливо: за відсутності політичної волі Президента та депутатів з пропрезидентських фракцій знаходиться безліч відмовок щодо того, чому вже нароблені медіа-громадськістю та парламентом концепції не можна втілювати в життя, прийнявши Закон "Про суспільне мовлення" в цілому.

Зате за наявності волі окремо взятого держчиновника всього лише такого документу, як Постанова ВР, в якій пропонується всього лише «надати узгоджені пропозиції» - достатньо для того, щоб не пропонувати якісь там розробки для розгляду Кабміну, депутатам та Президенту (і справді – чого там валандатися?!), а ВЖЕ швиденько СТВОРЮВАТИ квазі-суспільне мовлення! Квазі-суспільне, яке працює ПУБЛІЧНО невідомо за якими стандартами, невідомо ким написаними, контролюється квазі-наглядовою (Громадською! – «ТК») радою, очолюваною цим же держчиновником і обраною за невідомо якими принципами і невідомо ким тощо!..

Браво, працівники Держтелерадіо, а за сумісництвом, мабуть, учасники шоу ілюзіоністів: ось що значить – НАЯВНІСТЬ СПРАВЖНЬОГО ІНТЕРЕСУ! Девід Коперфілд відпочиває… А нам, мабуть, треба тепер чекати, як, підтримавши почин з центру, створювати СВОЇ ВЛАСНІ «суспільні» медіа почнуть і чиновники рангу нижчого… А що - треба ж буде колись, так би мовити, «роздержавити» районні, міські, обласні ЗМІ… Механізм пан Чиж вже продемонстрував!... А за чиновниками, може, й олігархи підтягнуться… А що, хіба вони гірші?! І хіба те ж саме УТР, яке, як давно всім відомо, є вотчиною особисто пана Чижа, чимось суттєвим відрізняється від вотчини, наприклад, Пінчука? Окрім, щоправда, фінансування – яке у випадку олігархів забезпечується ними особисто, а у випадку пана Чижа – за рахунок платників податку… Тo, може, у такому випадку «суспільне мовлення» від олігархів – які вже погоджуються з тим, що бізнес має бути соціально відповідальним, буде навіть чесніше?! Роз’яснення Абрамова С.О., директора департаменту телебачення, радіомовлення і нових інформаційних технологій Держкомтелерадіо України до питання „Про перспективи розвитку громадського телерадіомовлення на базі обласних державних телерадіокомпаній з використанням супутникового формату розповсюдження та банку відео матеріалів обласних і регіональних ДТРК”, яке розглядалося на колегії Держкомтелерадіо України 3 листопада 2005 року

Надсилаю додаткове роз’яснення з приводу публікації на сайті „Детектор медіа” статті Наталії Данькової „Замість Ющенка суспільне мовлення створив... Чиж”.

Питання розглядалося у зв’язку із виконанням доручення Кабінету Міністрів України від 06.07.05 р. №33818/1/1-05 до постанови Верховної Ради України від 21.06.05 р. №2684-IV „Про рекомендації парламентських слухань „Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні”.

Статтею 4 зазначеної постанови було запропоновано Кабінетові Міністрів України та Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення „розглянути можливість створення на базі обласних державних телерадіокомпаній, державної телерадіокомпанії Автономної республіки Крим, Київської та Севастопольської державних телерадіокомпаній загальнонаціонального телевізійного та радіоканалу Суспільного телебачення і радіомовлення України”.

Відповідно до цієї рекомендації шостим абзацем вищезазначеного урядового доручення Держкомтелерадіо (скликання), Мінтрансзв’язку, Мінфіну, Мінекономіки, Мін’юсту, НТКУ і НРКУ було запропоновано підготувати і подати Кабінетові Міністрів України узгоджені пропозиції щодо реалізації постанови Верховної Ради України і, зокрема, „створення на базі обласних державних телерадіокомпаній, державної телерадіокомпанії АР Крим, Київської та Севастопольської регіональних державних телерадіокомпаній загальнонаціонального телевізійного та радіоканалу Суспільного телебачення і радіомовлення України”.

На виконання доручення 15 липня 2005 року в Держкомтелерадіо було проведено спільну нараду відповідальних представників усіх перелічених співвиконавців доручення за участю першого заступника Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю.А. Сторожука. Учасників наради було ознайомлено з підходами Держкомтелерадіо щодо вирішення окреслених проблем. Учасники наради дійшли спільного висновку стосовно реальної можливості виконати це завдання. З висновками співвиконавців було ознайомлено Кабінет Міністрів України.

Після цього Держкомтелерадіо України приступив до створення Каналу територіальних громад. 31 серпня 2005 року було обрано громадську наглядову раду Каналу територіальних громад. Згодом – його правління і виконавчу дирекцію.

На даний час на каналі УТР організовано видачу в ефір щоденного програмного блоку каналу територіальних громад в режимі експериментального мовлення на відрізках часу 8:00 – 10:00 та 17:00 – 19:00.

«Детектор медіа»

Коментар Тараса Шевченко, директора Інституту Медіа Права:

- Надзвичайно важливо, щоб розвиток телевізійної сфери відбувався законно.

Законний порядок передбачає, що будь-які зміни до програмної концепції

каналу здійснюються лише після їх схвалення Національною радою з питань

телебачення і радіомовлення, шляхом внесення змін до ліцензії. Такі правила

є універсальними; винятки можуть встановлюватися хіба що спеціальним

законом.

З цих міркувань дії Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення

по самовільному розвитку телеканалів є протиправними та вкрай небезпечними.

Справа в тому, що Держкомтелерадіо, який не має повноважень самостійно

створювати телевізійні канали і реформувати їх, свідомо і відверто нехтує

законними повноваженнями Національної ради. Таким чином, один орган влади

підриває авторитет іншого, підриваючи разом з цим і власний авторитет.

Читайте також:

„Замість Ющенка суспільне мовлення створив ... Чиж”.

Запитання „Детектор медіа”: - Іван Чиж об'єднує в єдину мережу обласні телерадіокомпанії під виглядом "громадського мовлення". Як ви вважаєте, чи не створюється таким чином електоральний канал "під" Народний блок Володимира Литвина, до якого входить очолювана Чижем партія "Справедливість"? Постанова Верховної Ради: ще один крок до громадського мовлення

Створення суспільного телебачення підтримали лише 176 народних депутатів

Хто в державі керує державним медіапростором? Точно не Президент!

Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?

Президент не имеет политической воли на создание общественного ТВ

Відкритий лист Громадської ради до Президента України з приводу перебування на посаді голови Держкомтелерадіо Івана Чижа (оновлено)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1121
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду