Корпоративна соціальна відповідальність – не технології, а принципи діяльності

14 Жовтня 2008
17653

Корпоративна соціальна відповідальність – не технології, а принципи діяльності

17653
Відповідь компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна» на статтю «Філантропія смертоносного диму».
Корпоративна соціальна відповідальність – не технології, а принципи діяльності
6 жовтня «Детектор медіа» опублікувала статтю Анжеліки Комарової «Філантропія смертоносного диму, або КСВ-технології», у якій ішлося про начебто використання ідеї корпоративної соціальної відповідальності у тютюновій індустрії. Згадувана у тексті компанія «Бритіш Американ Тобакко Україна» зажадала права на публічну відповідь на сторінках «ТК». Публікуємо відповідь компанії без змін.
 
Концепція корпоративної соціальної відповідальності поки що мало відома значній частині українського суспільства – не є винятком і журналісти. Саме тому компанія «Бритіш Американ Тобакко Україна» долучилася до розповсюдження знань про КСВ у Чернігівській області, де знаходиться виробнича база компанії та де сконцентровано значну частину її соціальних інвестицій. Семінар у Чернігові, який став приводом для написання статті Анжеліки Комарової, був одним із серії регіональних семінарів в рамках спільного проекту журналу «Эксперт Украина» та Фонду Східна Європа – такі заходи уже відбулися у Севастополі та Одесі, планується проведення таких семінарів у Харкові та Львові. І у кожному з міст генеральним спонсором виступають різні компанії – не обов’язково алкгольні чи тютюнові, адже соціальна відповідальність стосується не лише бізнесу, який виробляє продукцію, що неоднозначно сприймається суспільством.
 
Метою семінару було ознайомлення журналістів регіональних ЗМІ, які мають більш обмежені можливості доступу до інформації в порівнянні із столичними колегами, з концепцією соціальної корпоративної відповідальності та тим, як вона реалізується в Україні. Адже, на жаль, наразі значна частина українських бізнесменів і журналістів сприймають корпоративну соціальну відповідальність як модне нововведення, яке дає змогу замаскувати рекламу певної продукції чи покращити імідж компанії та її керівництва без значних витрат.
 
Натомість те, що усі провідні компанії світу – зокрема й тютюнові – зараз впровадили принципи корпоративної соціальної відповідальності у власну практику, пояснюється аж ніяк не тим, що вони втрачають споживачів чи не мають змоги рекламувати свою продукцію. Протягом останніх десятиліть у світі зрозуміли, що успішний сучасний бізнес в умовах відкритого суспільства неможливий без врахування не лише законодавчих норм, але й розумних вимог усіх зацікавлених сторін, на які тим чи іншим чином впливає діяльність певної компанії.
 
Адже не секрет, що у сучасному світі суспільні очікування від комерційних організацій є досить високими та продовжують зростати. З діяльністю бізнесу пов’язують відповідальність за збереження довкілля, підтримку економічного, соціального та культурного розвитку країни, дотримання стандартів етики та прозорості в роботі – все це різні аспекти соціальної відповідальності. Впровадження принципів соціальної відповідальності є способом побудови стійкого бізнесу, що мінімізуватиме негативний вплив бізнесу на довкілля і суспільство та максимізуватиме позитивний вплив. Принципи КСВ, якщо компанія дійсно їх дотримується, інтегровані в усі аспекти її діяльності.
 
Для «Бритіш Американ Тобакко Україна» соціальна відповідальність – це спосіб роботи, в основі якого лежить досягнення балансу наших комерційних інтересів й очікувань суспільства. Відповідальність компанії – поняття комплексне, що включає гідні умови праці та інвестиції в професійний розвиток працівників; повагу до прав людини; взаємовигідну співпрацю та чесність у стосунках з комерційними партнерами; відповідальний маркетинг продукції; високі екологічні стандарти роботи; інформаційну відкритість; прозорий діалог із органами влади тощо. Компанія «Бритіш Американ Тобакко Україна» завжди відкрита до спілкування з усіма зацікавленими особами, в тому числі й журналістами – ми завжди запрошуємо журналістів звертатися до відділу корпоративних зв’язків, щоб отримати чи перевірити інформацію про інвестиційну, виробничу чи маркетингову діяльність компанії, та відвідати фабрику в Прилуках, обладнану на рівні найкращих світових зразків з огляду і на умови праці робітників, і на дотримання екологічних норм, і на виробництво якісної продукції.
 
Можна дискутувати про необхідність заборони тютюну – як можна говорити про заборону взагалі усього. Але на даний момент продаж тютюну заборонено лише в одній країні світу – Бутані, і досвід свідчить про те, що заборона призвела до надзвичайно швидкого розвитку чорного ринку та до втрати державою контролю над продажами тютюну і значних податкових надходжень.
 
Факт залишається фактом, незалежно від нашого ставлення до нього – багато людей курять. Компанія «Бритіш Американ Тобакко Україна» задовольняє потребу цих людей у якісній продукції, і завдання нашої маркетингової діяльності – не пропагувати куріння, а просувати наші марки серед людей, що вже курять. Компанія визнає та відкрито повідомляє, що нешкiдливих сигарет не буває, і єдиний спосiб уникнути ризикiв, пов’язаних із курiнням – не курити взагалi. Водночас, реалістичний погляд на світ дає підстави припустити, що багато людей і надалі куритимуть, навіть з огляду на ризики для здоров’я.
 
Але, на наш погляд, вибір – курити чи не курити – має поставати лише перед дорослими людьми, поінформованими щодо відповідних ризиків. Компанія прагне долучитися до подолання куріння неповнолітніми і має комплексний підхід до вирішення цієї проблеми – і це є важливим аспектом корпоративної соціальної відповідальності. Ми забезпечуємо відповідальний маркетинг нашої продукції, спрямований виключно на осіб, старших за 18 років – не лише суворо дотримуючись усіх вимог законодавства України, але й добровільно застосовуючи власні, подекуди більш жорсткі, обмеження для маркетингу тютюнових виробів.
 
Компанія переконана в необхідності обмеження доступу неповнолітніх до тютюнової продукції – тому ми підтримуємо відповідні законодавчі ініціативи, такі як заборону продажу тютюнових виробів особам й особами, які не досягли 18 років. Ми також прагнемо робити свій внесок у запобігання курінню неповнолітніми – зокрема, надаючи фінансову підтримку освітній програмі, спрямованій на формування здорового способу життя серед дітей та підлітків. Програма, що реалізується за методикою «рівний-рівному», розроблена за підтримки Міністерства освіти і науки України та Академії педагогічних наук України, повністю виключає втручання будь-якої компанії у зміст навчання, що найкращим чином відповідає переконанням компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна».
 
Насправді, безглуздо звинувачувати «Бритіш Американ Тобакко» у просуванні сигаретних брендів за допомогою корпоративної соціальної відповідальності – адже проекти у цій сфері реалізуються від імені компанії, а не певних торгових марок. А переважна більшість населення – та й навіть курців – ніяк не пов’язує бренди тютюнових виробів з назвою компанії, яка їх виробляє. Більше того, компанія «Бритіш Американ Тобакко» не ставить собі за мету широко рекламувати свої зусилля у сфері корпоративної соціальної відповідальності – переважно про реалізацію відповідних програм знають лише ті, кого вони безпосередньо стосуються. Натомість, для нас важливо пояснити журналістам, яким чином сучасний бізнес може реалізувати принципи корпоративної соціальної відповідальності на практиці – адже компанія однією з перших в Україні почала діяльність у цій сфері.
 
Не варто звинувачувати бізнес (завданням якого апріорі є отримання прибутку) в тому, що він виробляє якісну продукцію в рамках правового поля, встановленого державою. І тим більше немає сенсу атакувати бізнес за те, що він прагне не лише отримувати прибуток, продаючи легальний продукт легальним чином, але й зробити свій внесок у вирішення проблем, які стосуються усього суспільства.
 
Дмитро Журавльов, менеджер з питань корпоративної репутації «Бритіш Американ Тобакко Україна»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Журавльов, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17653
Читайте також
06.10.2008 09:47
Анжеліка Комарова, для «Детектор медіа»
6 950
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
hraff
5692 дн. тому
ответ не только достойный, но и справделивый... журналисты, не знающие предмета своих публикаций - это бич нашей страны... мало кому известно, что распространений идей концепции социальной ответственности корпорациями - это инициатива ООН в первую очередь, а участие в этой инициативе корпораций - их личная ответственность и инициатива...
inna
5694 дн. тому
да, жалко - что таких Анжелик мало! У нас журналисты разучились искать правду и тыкать ее тем, кто не хочет ее видеть.. Может,проблемма в том, что Интерньюз всех испортил восспитывая журналистов "информационщиков", которые не высказывает свое мнение, а только фАКТЫ СООЩАЮТ...
5694 дн. тому
Я начал курить, когда советские люди даже не знали, что такое реклама. Продолжаю курить и сейчас, не обращая внимания на рекламу. Человек САМ делает свой выбор. Если вы считаете, что табачные компании зарабатывают на слабостях, то и ТВ зарабатывает на этом же, и пресса, и рестораны, и ночные клубы..... Давайте дружно перестанем смотреть телевизор, ведь там показывают гадости, которые нас или веселят, или расслабляют. Перестанем ходить в рестораны, ведь они наживаются на нашем желании вкусно пожрать, ну и т.д. Хватит пороть чушь. Не хочешь курит - не кури. По ТВ кадые 10 минут показывают рекламу памперсов или прокладок, но ведь пользуются ими не все. Так что...реклама тут ни при чем. Абсолютно согласен с Конкурентэ, я сам отвечаю за воспитание моих детей и формирование у них жизненных принципов и авторитетов. Если я объясню ему, что авторитет - это Пушкин, Чехов, Стус, Достоевский, Бах, Чайковский, если объясню ему с детства, что дядьки с депутатскими значками - подонки, что группа СМС или Алина Гроссу-это дурной вкус, то так он и будет расти и развиваться. Я знаю, что курить - плохо, и это только моя проблема и моя человеческая слабость, которую я должен переступить и побороть только САМ, чтобы быть спокойным и за свое здоровье и за здоровье своих детей.
курильщик со стажем
5694 дн. тому
Общество должно стать нетерпимым как к самим курильщикам, так и ко всекой корпоративной манипуляции со стороны табачных фирм. Ложь на каждом слове. Когда были иски к табачным компаниям они были готовым смешать с дерьмом истцов. А ведь это были либо смертельно больные люди, либо их родственники. Где тогда была их корпоративная социальная отвественность. Наркодиллеры хреновы!
Разбирающийся
5695 дн. тому
Эээ... сударыня, не скажите! Реклама тут как нигде - самый что ни на есть двигатель! И привлекает она новых почище всех остальных инструментов! Ну, не вкусом же и запахом дыма аманивать?! Именно она (реклама) и формирует вместе с воспитанием (в то смысле, в котором Вы имели ввиду) и окружением поведенческие реакции. И хорошо, что у Ваших детей - нормальное окружение! И воспитание! Но, задуматесь о миллионах тех подростков, которые имеют друго окружение и мозги которых промывает подобная реклама! Так что - побольше бы таких эмоциональных анжелик, способных разнести в пух и прах сухую трактовку событий в выгодном ключе оплаченного менеджера (пусть даже по вопросам репутации). Кстати, видно что материал хорошо проработан ответственным лицом. Видно, что даже в штаб-квартиру на согласование направляли :) Наверное, потому так поздно ответ и появился. Но это не умаляет греховных заслуг "табачников" и в части манипулировани общественным мненем и подмены понятий!
Конкурентэ
5695 дн. тому
Статья Анжелики - это сплошные эмоции и мало конкретики. И ответ на нее считаю вполне достойным. Сама не курю, хоть рекламу не пропустишь даже если захочешь. Не хочу, чтоб мои дети курили. Думаю, на выборе ребенка скорее скажется воспитание и окружение, а не реклама. Компания действительно открыта для журналистов, и в том, что она занимается КСВ не вижу никаких скртых мотивов.
ashtray girl
5695 дн. тому
Дима, скажите, а Вы курите?
курильщик со стажем
5695 дн. тому
гонят они все, впаривают нам яд, а потом наезжают на журналистов, если слышат критику. Хуже фашиков. Наживаются на человеческих слабостях и пристрастиях, хотя лучше других знают, как это вредно для их клиентов. Отговорки "мы никого не заставляем" не катят. Ганьба все производителям табака! Из-за них я 20 лет гроблю здоровье...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду