Заборонна сверблячка

7 Листопада 2005
1635
7 Листопада 2005
14:19

Заборонна сверблячка

1635
Стаття Сергія Васильєва-молодшого, оприлюднена у “Телекритиці”, викликала навіть не здивування, а певну розгубленість Від "Детектор медіа": Матеріал постійного автора «ТК» Романа Горбика «Дітям до 16 заборонено…», в якому йшлося про перспективи відкриття першого еротичного каналу в Україні, стала привідом до дискусії на наших сторінках.
Заборонна сверблячка
Спочатку щодо проблем представлення еротичної продукції у вітчизняному телевізійному ефірі висловилася авторка з Луцькa Оксана Косюк, ну а далі взяв слово Сергій Васильєв-молодший, який перевів тему з, власне, теоретичної площини у конкретику сучасних проектів – «Острів спокус» та «Дім-2», які йдуть нині в українському телеефірі. Оскільки позиція пана Сергія була досить жорстка та доволі однозначна, ми були впевнені, що відгуки не забаряться. Ми не помилилися – і сьогодні публікуємо репліку відомої журналістки, сценаристки Вікторії Бондар. Судячи зі всього, далі буде! Всі думки в продовження полеміки ми обов’язково опублікуємо.

Стаття Сергія Васильєва-молодшого, оприлюднена у “Детектор медіа”, викликала навіть не здивування, а певну розгубленість. Це ж не лист розлюченого пенсіонера: “Хай не цілуються в ефірі!”, не розмова двох домогосподарок біля під’їзду, врешті, навіть не заява до влади самопіарної суспільної організаціі. Ні, це концептуальний допис авторитетного журналіста в одному з найдемократичніших вітчизняних видань. Отже, ставитися до нього треба серйозно і так само серйозно на нього відповідати.

Ми не будемо наразі дискутувати з приводу доцільності створення у нашій країні еротичного телеканалу. Скажемо лише, що питання це теж не таке просте, як видається дописувачу. І на побоювання пана Васильєва-молодшого та його однодумців щодо збільшення кількості згвалтувань в разі відкриття каналу можна відповісти, що, по-перше, йдеться про еротику, а не про порнографію, а по-друге, невдячна справа – обговорювати передачі, яких ще ніхто не бачив.

Поговоримо про інше. Без великої рефлексії шановний телекритик закликає заборонити цілий телевізійний жанр - реаліті-шоу. Адже все, що сказано ним про “Острів спокус” на ICTV та про “Дім-2” на “ТЕТ”і , можна сміливо сказати про будь-який інший продукт цього жанру. За визначенням, реаліті-шоу саме й являє собою показ “картинок реального життя”. Важче всього сказати, чи викликають ці картинки ниці почуття у тих, хто їх дивиться. Є, на превеликий жаль, певна категорія глядачів, яка неадекватно реагує навіть на дитячі мультфільми. Таким протипоказане будь-яке збудження. Але ж програма, вочевидь, розрахована на здорову частину суспільства. І виходячи з цього, абсолютно незрозумілий ажіотаж, викликаний “Домом-2”. Вибачте, що доводиться переповідати фабулу цього шоу, але ж виникає абсолютна впевненість, що ніхто з наших полум’яних борців за моральність не бачив жодної передачі циклу. Йдеться про п’ятнадцять дорослих молодих людей, які впродовж шоу будують дім, а дістанеться він тим двом, які покохають одне одного. Варто наголосити - вони будують, а не руйнують, в ім’я кохання, а не ненависті. Зрозуміло, що між героями виникають певні стосунки, які, досить тактовно, без найменшого натяку на порнографію, відтворено на екрані.

Пан Васильєв-молодший зневажливо стверджує, що герої шоу “торгують собою, прекрасно розуміючи, на що вони йдуть і чого від них чекають”. Але ж таке з великою долею мізантропії можна сказати майже про кожного учасника кожної телевізійної передачі. Не є приводом для заборони ані “постановочність” таких програм, ні, тим більш, “нездатність проробити сюжет” (адже саме життя інколи так його “проробляє”!), ні навіть відсутність “художньої складової” – чого нема, того нема.

Просто хочеться зрозуміти, звідки у наших співгромадян таке бажання забороняти, така, мовлячи словами класика, “апеляція до городового”, навіть у розумних і високочолих, подібних до пана Васильєва-молодшого. Чи не від глибоко прихованої думки: я, мовляв, все зрозумію правильно, а от – люди - вони ж дурні та наївні?..

Насамкінець, порада до всіх, хто переймається суспільною мораллю. Замість атак на телевізійні реаліті-шоу чи на “Землю мертвих” видатного режисера Джорджа А. Ромеро, сходіть на Петрівку, де за 8 гривень спокійно й відкрито продається ніким не заборонена книга такого собі Адольфа Гітлера “Майн Кампф”... А один з політиків у рекламному ролику, що з’явився на багатьох телевізійних каналах – так прямо й говорить: не допустимо космополітів у нашій державі! Вчора – геть еротику, сьогодні - геть космополітів, завтра – кого?...

Вікторія Бондар, для "Детектор медіа"

Читайте також:

Дітям до 16 заборонено...

Право на заборону

Між еротикою та порнографією (блукання)

Канал Playboy виходить в український телеефір

Еротика в радіоефірі може існувати лише за ліцензією

Приховані спалахи еротизму

Закон України "Про захист суспільної моралі"

ЗАКОН УКРАЇНИ

„Сексуальна продукція” як нове слово у законотворчості...

href=”http://www.detector.media/news/?id=9419”>Українська преса «засвітилася» в справі про дитячу порнографію href=”http://www.detector.media/law/?id=8081”>ЗАКОН УКРАЇНИ ПРО ЗАХИСТ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ ВІД ПРОДУКЦІЇ, ЩО ПРОПАГУЄ ПОРНОГРАФІЮ Захищати від порнографії треба. Але кваліфіковано.

„Юпітеріанці” та „затухонці”: порнографічний зв’язок

Деякі примітки на полях нового Закону, або Всі на захист суспільної моралі

Уряд пропонує ліцензувати проведення еротичних шоу

Запитання "Детектор медіа": Ваше ставлення до еротичних фільмів та програм, які пропонують українські телеканали? Чи влаштовують вас їх якість, естетичний рівень та обсяг? Чи скористались би ви можливістю передплачувати канали "для дорослих"?

Захищати від порнографії треба. Але кваліфіковано.

Або Президент України вважає за необхідне виховувати молоде покоління, пропагуючи насильство і еротику, або його в черговий раз ввели в оману

Цензура гірша за порнографію Геть жахи і порно з українського телеефіру!

«Мама наказала несмотрением телевизора. Это ужасно!»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1635
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду