Уряд помер. Хай живе Президент!

9 Вересня 2005
967

Уряд помер. Хай живе Президент!

967
Після перегляду вчорашніх новин склалося враження: практично все українське телебачення, незалежно від власника кожного конкретного каналу, стоїть на провладних позиціях.
Уряд помер. Хай живе Президент!
Президент України Віктор Ющенко одним махом відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко. Не дивлячись на персоналії і коефіцієнт трудової участі кожного в Помаранчевій революції. Звісно, ця подія вчора, 8 вересня, стала головною і єдиною новиною для всіх інформаційних випусків, присутніх у вітчизняному телепросторі. Після їх перегляду склалося враження: практично все українське телебачення, незалежно від власника кожного конкретного каналу, стоїть на провладних позиціях. Правда, висловлюється ця позиція по-різному. І поки що неясно, справді журналісти підтримують Президента в його бажанні одним махом навести порядок у своєму оточенні, чи такої загалом позитивної оцінки вимагає ситуація.

Цей день журналісти каналу СТБ встигли охрестити у вечірньому випуску „Вікон” „чорним четвергом уряду”. Перший канал у денному випуску новин, навпаки, назвав їх четвергом чистим (мабуть, від слова «чистити», а не «чисто»). А 5 канал відреагував на події ранку 8 вересня в кращих традиціях Помаранчевої революції – тут почався телемарафон, присвячений, як неодноразово звучало під час численних прямих ефірів, другому етапу революції. Хоча саме 5 канал свого часу прославляв нинішніх відставлених урядовців як героїв Майдану і відверто захоплювався ними. Власне, вінцем цієї безперервної розмови про потребу очищення уряду від скверни і збереження вірності „помаранчевим” ідеям стала пряма трансляція прес-конференції Петра Порошенка. Який на той час же втратив депутатський мандат і високу посаду. За останню добу він помітно посивів. Це не могло не вразити присутніх і телеглядачів, тому Порошенко, прихильник родинних цінностей, постає в якості жертви чиїхось інтриг. Фрагменти прес-конференції під вечір використовували всі випуски новин. А заступник держсекретаря Борис Соболєв, даючи 5 каналу бліц-інтервєю, позитивно оцінив дії Президента і сказав про майбутній уряд: „Це буде команда, яка буде дотримуватися дисципліни”.

Пройшлися по відставленому через порушення трудової дисципліни уряду і „Факти” ICTV. Починаючи вечірній випуск програми, Олена Фроляк назвала членів екс-команди Президента, які були глашатаями нової влади, „вчорашніми панками” (наголос на другому складі – А.К.). Ну і, відповідно, всіх панів до 'дної ями... Правда, у нічному випуску „Фактів” ведуча висловлювалася більш м’яко і нейтрально. В цілому, як авторські тексти, так і синхрони були побудовані так, аби схвалити ініціативу Президента навести в уряді порядок шляхом його тотального оновлення.

А ось згадані вже „Вікна” на СТБ до перспективи оновлення уряду людьми виключно з команди Ющенка поставилися скептично. Інакше я не можу сприйняти фразу, що прозвучала в новинах на адресу тих, хто займе ключові пости в „очищеному” уряді. Не знаючи прізвищ, їх уже назвали „ліпшими з гірших”. Із цього можна зробити висновок, що або звільнені були кращими з кращих, або від самого початку до керівництва допустили не тих людей. Про це, власне, в ефірах згаданих каналів говорили Леонід Кравчук, Віктор Медведчук, Тарас Чорновіл та інші колись „переможені” з „біло-блакитного” табору. Ці особи раптом знову зацікавили телекамери в звичному для них та інших персонажів обсязі. Принаймні, їхня думка знову стала комусь цікавою.

Хто ніколи не скаржився на неувагу з боку телебачення, то це Нестор Шуфрич. У ефірі програми „Вчасно. Про головне” на НТН він із притаманним йому радикалізмом заявив, що Президент – слабкий і його треба переобрати, а команда Ющенка – порочна. Ще Шуфрич закликав главу держави вибачитися перед народом за цей уряд. Більшість каналів показала і виступ Віктора Януковича. Його практично не коментували – мабуть, цей призабутий політик був у вечірніх новинах єдиний, хто не приховував свого злорадства, називаючи те, що сталося, „крахом красивих хлопчиків, які вміють гарно себе позиціонувати”. Загалом, журналістам удалося зберегти виваженість і смак – поведінка колишнього прем’єра була красномовнішою за будь-які коментарі.

Правда, в одному моменті канали не домовилися між собою. Підготувавши досить об'ємний сюжет про Юлію Тимошенко, журналісти програми „Репортер” на Новому повідомили справді прикру новину. Виявляється, 8 вересня в польському містечку Криниця-Гурська відбувався Польський Давос. Де нашу леді Ю. мусили оголосити Людиною року. Та останні події в Україні призвели до розчарувань, тому Людиною року став Лех Валенса. Але у вечірньому випуску новин „События” на каналі „Україна”, так само як у „Вікнах” на СТБ, я почув, що Юлія Тимошенко таки отримала цей титул, нехай і заочно. Про Леха Валенсу не сказали нічого. Тo вплинула її відставка на присудження цього звання чи ні? Окрім підтримки рішення Ющенка в цілому, характерною рисою всіх теленовин цього вечора була в цілому позитивна оцінка окремих персоналій з позначкою „екс”. Про Томенка говорили як про людину, що кинула яблуко розбрату. Порошенко виглядав заручником ситуації. Ющенко – втомленим главою багатодітної родини, яка живе за принципом „У семи няньок - дитя без ока”. Лейтмотивом усіх згаданих випусків новин була інтрига: про що саме домовлялися Президент із урядом у ніч із 7 на 8 вересня, і яку саме домовленість порушив Микола Томенко, після чого примирення уряду стало неможливим. А криза в самому уряді – явною.

Розкрити більшість цих секретів і бодай поверхово простежити хід подій допомогли три канали, які покривають всю територію України. В новинах Першого каналу, „1+1” та „Інтера” говорили практично те ж саме. Тільки в результаті сказали більше.

Перший канал показав у новинах сюжет про стосунки між Тимошенко і Порошенко, прямо зазначивши: конфлікт між цими двома особистостями періодично блокував нормальну роботу уряду. Потім у студії з'явився „герой дня” Микола Томенко, слово в слово продублювавши свою ранкову прес-конференцію і, власне, розкривши таємниці „непрозорих” переговорів минулої ночі. Якщо хтось пропустив його відвертий виступ, те ж саме він повторив у прямому ефірі нічного випуску ТСН на „плюсах”. Тобто, ексклюзивною його поява на Першому Національному не була.

Та й взагалі нічний випуск ТСН вийшов більш радикальним у оцінках, на відміну від нейтрального вечірнього. Зокрема, тут прозвучала думка, яку не ризикнули озвучити більше ніде: свою роботу на чолі уряду Тимошенко використала для власного рейтингу. Він у неї на якомусь етапі став більшим за рейтинг Президента. І відставки вона сама чекала, мало не провокуючи її. Принаймні, таке враження склалося під час діалогу Томенка з ведучим Андрієм Тичиною. Щоправда, дивним було буквальне переповідання ведучим аналізу, чому ж саме Ющенко підписав відставку Тимошенко, який був напередодні опублікований на сайті «Українська правда». А власних аналітичних довідок та розслідувань наші канали проводити не здатні?

Нарешті, «Інтер» у своїх нічних підсумкових „Подробностях” дослідив стосунки „помаранчевого” тандему Ющенко-Тимошенко. Де тим, хто ще не дійшов своєю головою, непрямо дали зрозуміти: не було ніякої „команди Президента”. Натомість, після перемоги „помаранчевих” утворився тимчасовий уряд, посади в якому роздавалися за обопільною попередньою домовленістю з урахуванням родинних стосунків і особистих симпатій. І справжня команда починає формуватися ніби тепер. При цьому – жодних некоректних фраз про „ліпших із гірших”.

Аналізуючи почуте в теленовинах, можна переповісти основну сюжетну лінію чергового політичного детективу, основаного виключно на реальних подіях. Отже, почалося все із демонстративної відставки держсекретаря Олександра Зінченка. Добровільно склавши повноваження, він заодно публічно звинувачує кількох перших осіб у державі в корупції. Основний фігурант – голова РНБО Петро Порошенко. Після цього журналісти в один голос нагадали нам про те, що повертаються кучмівські часи – адже влада раптом перестала бути прозорою і почала радитися за закритими для диктофонів і телекамер дверима. Скандал розгоряється, і в ніч із 7 на 8 вересня Президент і уряд проводять чергову закриту нараду. Те, що на ній відбувалося, ведучій нічного випуску ТСН на каналі „1+1” Андрій Тичина назвав шаховим терміном „розмін фігур”. За інформацією, що прозвучала в цій програмі, Ющенко і Тимошенко домовилися про наступне. Президент готовий звільнити з посади Порошенка. Натомість прем’єрка так само жертвує сильною фігурою зі свого ближнього кола – головою СБУ, вірним соратником Олександром Турчиновим. Таким чином, розмінюються не просто фігури, а ферзі. Сама Тимошенко лишається при посаді, в уряді - мир. Але наступного ранку гуманітарний віце-прем'єр порушує цю домовленість, даючи прес-конференцію з нагоди власної добровільної відставки і знову говорячи про корупцію у владі. Тим самим він не залишає Президентові іншого виходу, як звільнити всіх „пакетом”.

Якщо взяти подібні висновки за істину, то розумієш загальний настрій всіх теленовин: у країні дійсно нічого трагічного і критичного поки що не сталося. Всі довіряють Президенту і ніхто, навіть самі відставлені, на нього особливо не ображається.

Справді – за ліквідацію ДАI і ліберальне ставлення до вільної поведінки власного сина главу нашої держави критикували і сварили в новинах значно більше, ніж за відставку уряду. Якщо так, то вітчизняні ЗМІ погоджуються з ним.

Читайте також:

Заява Президента України Віч-на-віч Запитання „Детектор медіа”: За останні кілька днів українські політики зробили кілька резонансних заяв щодо корупції у вищих ешелонах нової влади. Як ви гадаєте, чи стануть ці теми приводами для журналістських розслідувань на ваших каналах?

Стенограма прес-конференції Президента України Президент України підписав низку кадрових указів Тимошенко виступить у прямому ефірі телеканалу "Інтер" Ющенко призначив нового голову СБУ

Ирина Геращенко: прямой трансляции заявления Виктора Ющенко не было по техническим причинам Сьогодні відбудеться прес-конференція Петра Порошенка (анонс)

Тимошенко не говорила, що Ющенко її зрадив і обіцяє все розповісти

Помаранчеве запаморочення
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
967
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду