Національна рада затвердила акт приймання - передачі будівлі по вулиці Прорізній, 2.

21 Липня 2005
3432

Національна рада затвердила акт приймання - передачі будівлі по вулиці Прорізній, 2.

3432
Щоб з’ясувати усі деталі ситуації довкола цього приміщення, „Детектор медіа” звернулась за коментарями до обох сторін конфлікту.
Національна рада затвердила акт приймання - передачі будівлі по вулиці Прорізній, 2.
Як вже повідомляла „Детектор медіа”, вчора відбувся переїзд Національної ради з питань телебачення та радіомовлення у приміщення на Прорізній, 2, яке займало Держтелерадіо. Згідно з постановою Кабінету міністрів з 20 липня воно перейшло у власність Нацради. Вчора на засіданні спільної комісії мав бути підписаний акт про передачу цієї будівлі від Держкомтелерадіо Нацраді. Однак, даний документ підписала лише частина комісії по передачі будівлі, це представники Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та орендарі цього приміщення. Підписів представників Держкомтелерадіо під документом не було.

Сьогодні ввечері Національна рада таки затвердила акт приймання - передачі будівлі по вулиці Прорізній, 2.


Щоб з’ясувати усі деталі цієї ситуації, „Детектор медіа” звернулась за коментарями до обох сторін конфлікту.

Ще зранку голова комісії та член Нацради Ігор Курус в коментарях „Детектор медіа” розказував про те, чи має юридичну силу цей напівпідписаний документ: „Положення про передачу об'єкту держвласності передбачає, що акт має бути підписаний всіма членами комісії.

Але це положення має вільне тлумачення, тому що є пункт 9, де зазначається: "акт підписується головою і членами комісії, що затверджується органом, який її створив, в даному випадку це Національна рада". Тобто Нацрада має затверджувати цей акт. Якщо ми виявимо, що цей акт можна затверджувати (ми зараз проводимо юридичні консультації), то ми його затвердимо і передамо у інші структури, щоб нам віддали на баланс це приміщення. Якщо наші юристи скажуть, що ми не маємо права цього робити, ми це робити не будемо. Тоді ми зробимо подання в прокуратуру (воно вже зараз готується) про те, що окремі представники Держтелерадіо, які є членами комісії, безпідставно саботували виконання рішення Кабміну”.


Далі Ігор Курус розказав про те як проходило засідання комісії, і про те, що саме він вважає саботажем рішення уряду: „Засідання йшло 3 години. Із цих трьох годин 40 хвилин ми чекали на Чижа, він просив, щоб роботу комісії ми не розпочинали без нього. Ця робота почалась якимись документами, які треба було уточнити, які не уточнювалися. Ми протягом тижня просили комітет, щоб вони нам дали хоч якісь документи, вони нам дали один документ – оцінку приміщення, зроблену компанією „Янус”. У проханні надати відомості про те, скільки людей перебуває у кабінетах, нам було відмовлено.

Комісією, двома головами - Шевченком і Чижем - було погоджено протокол, де Нацрада і комітет поділяють усі приміщення порівну. Це було зроблено у відповідь на заяву колективу про те, що ми хочемо забрати в них кращі приміщення. Ми повідомили, що будемо інформувати Кабінет міністрів, що їхня юридична адреса залишається на Прорізній, 2, це було зроблено на закид їхніх юристів, що якщо ми заберемо будівлю, то зникне юридична адреса і зникне комітет. Це абсурд, бо Нацрада не має приміщення навіть в оренді, а юридична адреса Десятинна, 14 - є.

Представники Держкомтелерадіо затягували підписання Акту про передачу приміщення, вказували на неправильні цифри, ми намагались пояснити, що ці цифри взяті з актів оцінки, які вони нам надали. На уточнення цифр пішло 40 хвилин, і врешті-решт ніхто нічого не уточнив.

Коли під актом комісія мала ставити підписи, одна з представників Держтелерадіо вилучила ці акти, і через 20 хвилин принесла ці сторінки, де було написано: „У зв'язку із зверненням трудового колективу та профспілки Держкомтелерадіо, з метою захисту наших прав” тощо. Я їй кажу, що все, що ви написали, - це є заяви трудового колективу, пропоную вашу заяву долучити до акту, якщо не хочете - не підписуйте, але не псуйте документ. Можна ж було долучити до акту усі заяви і протокол. Тоді представники Держкомтелерадіо відмовились підписувати. Підписали наші представники і орендарі”.


Свою позицію щодо даної ситуації виклав перший заступник голови Держкомтелерадіо Анатолій Мурахівський. Але для того, щоб зрозуміти позицію Держкомтелерадіо, „ТК” поставила кілька запитань Мурахівському, внаслідок чого його коментар переріс у міні-інтерв'ю.

Анатолій Мурахівський: "Те, що нас звинувачують у саботуванні вчорашнього засідання комісії – це ще одна спроба ввести в оману і суспільство, і самих себе. По-перше, жоден керівник не може спонукати своїх підлеглих до підписання документів, які можуть порушувати чинне законодавство, по-друге, кожен член комісії під підписанням акту має право висловити свою точку зору, це ж не „кукли” брали участь в комісії, туди увійшли юристи, економісти, їхня місія проекспертувати ситуацію і поставити підпис чи написати звинувачення. Якщо у членів комісії були заперечення щодо цього акту, то, очевидно, з ними треба було ознайомитись і проаналізувати, а не називати це саботажем, бо це абсолютно однобокий підхід, більше того, це підхід з позиції натиску, примушування. Це не демократично".

- Чому ж таки цей акт не був підписаний представниками Держкомтелерадіо?

- Справа в тому, що акт - це виконання юридичних процедур. Ці юридичні процедури і передбачають відсутність нашої юридичної адреси, відсутність місця розташування комітету, і відсутність гарантій, що комітету створять належні умови, щоб він виконував свої функції.

- Але ж вчора були ухвалені принципи співпраці...

- Це був протокол про наміри. Він має відносну юридичну силу, з моєї точки зору. Але справа в тому, що акт мають підписувати представники комісії, які делеговані для роботи цієї комісії. Ми взагалі показали нашим колегам з Нацради, що таке установлений порядок, відкривши перед ними ноу-хау у вигляді постанови Кабміну. Тобто, ми їм вказували, як треба діяти з точки зору прийому і передачі приміщення. До мене підходили люди не підготовлені до цієї розмови, вони думали, що це відбудеться просто - підпишуть акт Шевченко і Чиж - і на цьому все завершиться, але постанова передбачає цілу низку процедур, які ми маємо виконати.

- Чому приміщення не передано у семиденний термін?

- Коли буде ретельний аналіз діяльності Державного комітету щодо виконання розпорядження Кабміну, коли будуть враховані усі зусилля нашого комітету, прикладені щоб його виконати, і всі об'єктивні обставини, які унеможливлювали виконання у цей термін, тоді будуть поставлені всі крапки над "і". Держкомтелерадіо жодним чином не завинив ані перед совістю, ані перед законом, з точки зору своїх дій по виконанню цього розпорядження.

Не було попередньої узгодженості, що Нацрада проведе своє засідання в залі колегії. У нас в ці дні планувались інші відомчі заходи

- Хіба вони вас не повідомляли про це?

- Вони нас повідомили листом, де зазначалось, причому в такій дуже цікавій формі: „просимо забезпечити належним чином проведення...” тощо. Національна рада не керівний орган для Держкомтелерадіо, щоб давати такі наряди, також ми в листі відповіли, що не маємо можливості надати цей зал, бо в цей день планувалося засідання експертної ради з питань формування національної програми "Українська книга". Зійшлися експерти, відомі люди. І коли нас почали звинувачувати у блокуванні роботи Нацради, Держкомтелерадіо прийняв рішення, щоб не було конфлікту, надати їм цей зал. Ми були змушені повести комісію в інше приміщення.

Віталій Шевченко знав, що зал їм буде наданий.

- Представники стверджують, що для проведення засідання їм треба більше приміщень?

- Ми не орган, який забезпечує роботу Нацради. Про кількість приміщень вони не говорили, але є і можливості нашого комітету, ми ж не могли наших людей посадити в коридорі, щоб Нацрада розмістила документи. Так же не робиться. Є якісь попередні домовленості, є етап підготовки тощо. Ми ж не втручаємось в роботу Нацради.

А от Голова Держкомтелерадіо Іван Чиж переконаний, що комітет зробив усе для належного проведення засідання Нацради. Про це йшлося в оприлюдненій ним сьогодні заяві. Також в заяві Чижа йдеться: „Спростовую неправдиві численні заяви та коментарі, в тому числі, й інформацію, викладену Головою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталієм Шевченком у телеграмі на ім’я Президента України, про нібито ненадання можливості для проведення засідання Національної ради у приміщенні Держкомтелерадіо України.”

„ТК” звернулась до Віталія Шевченка із запитанням „Як ви будете реагувати на цю заяву?”, на що голова Нацради зазначив: „Я думаю, що вчора десятки осіб були свідками того, як ми відкрили засідання, і закрили його, у зв'язку з тим, що не було жодної можливості підготуватись до проведення цього заходу.

Засідання Нацради, про це мав би знати Іван Сергійович (Чиж) це кілька годин безперервної роботи, де розглядаються десятки питань, кожне з яких потребує серйозної підготовки, підготовки завчасної, відповідно до регламенту проектів рішень, що було ще вдень засідання - вчора показували камери. Якщо Іван Сергійович уявляє, що у такій ситуації могло бути підготовлене це засідання, і якщо те, що відбувалось насправді - це не зрив засідання, яке з керівництвом комітету обумовлювалось за 5 чи за 6 днів до того. То це просто, м'яко кажучи, неправда. Я думаю, від таких вибриків з боку керівних осіб суспільство стомилося ще минулого року, інакше б не було відомих подій. Якщо влада і її чиновники дозволяють сьогодні так реагувати на доручення Президента, на рішення уряду щодо того, де мають працювати державні установи і які саме, то тоді немає про що говорити”.


На запитання „На коли перенесено засідання Нацради?” Віталій Шевченко відповів: „Ми ще не знаємо, через те, що і зараз не може йти мова про підготовку до цього засідання. Якщо й сьогодні після чисельних коментарів і заяв Чижа, ще сьогодні внизу з'ясовують чого член Нацради поставив машину, бо він сюди заходив і приїхав нею, чи де знаходяться ключі, чи хто ви такі і чого ви сюди зайшли. І по сьогоднішній день вся Нацрада займає маленьку кімнату, добре хоч замок від неї знайшли, і з'ясовуємо, де чиї ганчірки лежать. Якщо він вважає, що це забезпечення роботи, і в таких умовах Нацрада може проводити засідання, то робіть висновки самі. Зараз повністю паралізована робота Нацради через те, що не забезпечені ніякі умови”.

Читайте також:

Війна на Прорізній триває. На цей раз плацдармом бойових дій став жіночий туалет

Нацрада звинувачує керівників Держкомтелерадіо в провокації і „сумнівних господських оборудках”

Мураховський: «З переїздом Нацради в будинку на Прорізній 2 почали творитися містичні речі»

Конфлікт Нацради і Держкомтелерадіо щодо приміщень триває

Нацрада вимагає звільнити Чижа

Переїзд Нацради і що з цього вийшло

Ігор Курус про те, чим закінчилась вчора комісії Держкомтелерадіо та Нацради з передачі приміщення на Прорізній, 2

ЗАЯВА Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Івана ЧИЖА
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3432
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду