Переїзд Нацради і що з цього вийшло

20 Липня 2005
1314

Переїзд Нацради і що з цього вийшло

1314
20 липня закінчився строк, відведений Держкомтелерадіо на передачу Національній раді з питань телебачення та радіомовлення приміщення на Прорізній, 2, у зв’язку з постановою Кабінету міністрів. В цей день мало відбутися і засідання Національної ради в новому приміщенні.
Переїзд Нацради і що з цього вийшло
В цей день мало відбутися і засідання Національної ради в новому приміщенні.

Зранку коло будинку на Прорізній майоріли жовті прапори „Пори”. Пікетувальники намагались не пускати Івана Чижа, голову Держкомтелерадіо, вимагаючи його звільнення. Тому Іван Чиж ледь потрапив до приміщення, на відміну від журналістів та працівників Національної ради, яких пропускали без перешкод.

Піднімаючись ліфтом разом з журналістами співробітниця Держтелерадіо зазначила, що „цей ліфт навряд чи підійде для Нацради, їм треба більш швидкий і прозорий”.

Для засідання Національної ради було відведено зал колегії Держтелерадіо. Там розмістилися члени та апарат Національної ради і журналісти. В залі було тіснувато.

Розпочалося засідання словами голови Нацради Віталія Шевченка: „Вчора ми одержали офіційний лист, в якому нас запевняли, що Держтелерадіо не має можливостей для забезпечення проведення засідання. І справді, комітет зробив усе, щоб ми не могли його сьогодні провести. По суті, ми тільки сьогодні можемо приступати до підготовки засідання”. Також, пан Шевченко повідомив, що сьогодні до Нацради прийшов лист з проханням звільнити офіс на Десятинній, де раніше розміщалася Національна рада.

А Ігор Курус пояснив, що для нормального проведення засідання має бути виділено кілька приміщень для розміщення секретаріату і документів, але такі приміщення не були виділені.

Члени Нацради та представники ЗМІ пішли до керівництва Держтелерадіо з’ясовувати ситуацію.

Віталій Шевченко виклав свою позицію і нагадав про постанову уряду. На що Іван Чиж зазначив: „Проблема полягає в тому, що семиденний термін не дає змогу розв’язати питання з розміщенням працівників Держтелерадіо. Зважайте на те, що у нас є люди”. У відповідь Юрій Старожук запитав: „А у нас хто?”

Після невдалих спроб зрозуміти один одного і дійти згоди шляхом поділу поверхів між організаціями, Віталій Шевченко заявив: „Якщо розмова і далі йтиме в такий умовний спосіб, то я інформуватиму уряд про невиконання його постанови”. На що пан Чиж зазначив: „Давайте не діяти в спосіб тиску. Не забувайте, що тут працюють люди, держслужбовці”.

В такому руслі засідання тривало ще хвилин 20, після чого члени Нацради приступили до конкретних вимог (пропозицій). Вони виокремили те, що необхідно зробити негайно: оформити акт передачі будинку („Питання розселення людей і акт передачі - різні речі”, - зазначав Ігор Курус), виділити приміщення для документів Нацради та з’ясувати питання з їх охороною.

Нарада з Чижом закінчилася після його розпорядження звільнити одну кімнату для роботи Нацради та запевнення, що він виконає розпорядження Кабміну.

А засідання Нацради пройшло зі зміненим порядком денним, оскільки було вирішено розглядати лише два нових питання: заяву Держтелерадіо та план кризових дій щодо роботи Нацради.

Нагадаємо, що Нацрада ввела мораторій на прийняття важливих рішень через те, що не мала належного приміщення для роботи. А вчора Держкомтелерадіо оприлюднив заяву, де, зокрема, йшлося про таке: „Самоусунення Національної ради від виконання покладених на неї обов’язків є безпрецедентним випадком у практиці діяльності органів державної влади і може розцінюватися як спроба саботажу вимог законодавства та доручень вищого керівництва держави. Держкомтелерадіо України вважає, що цей випадок потребує серйозної політичної і правової оцінки з боку Президента України та Верховної Ради України”.

В ході обговорення та прийняття рішення члени Національної ради висловили сподівання, що сьогодні (після завершення відведених строків зазначених у розпорядженні Кабміну), керівництво Держкомтелерадіо підпише акт про передачу в оперативне управління Національної ради будинок по вулиці Прорізній, 2 в м. Києві та забезпечить першочергові умови щодо організації та проведення засідань Національної ради.

Поки що Нацрада не почувається господаркою у цьому будинку. Весь апарат залишився працювати в залі засідань, а члени Нацради розмістились у невеличкій кімнаті, яку їм надали тільки зараз.

Однак, Іван Чиж вважає, що це питання з переселенням з’ясоване, принаймні так він сказав „Детектор медіа”: „Незважаючи на проблеми з приміщенням, які в Нацради виникли на Десятинній, засідання відбулося в залі колегії, тут, на Прорізній 2, хоч юридичного передання управляння ще не відбулося. Але ми, розуміючи ці проблеми, пішли на зустріч, дали можливість та створили умови для такої стартової роботи Нацради. Я думаю, що ця тема вже вичерпана”.

Щодо заяви Держтелерадіо він зазначив: „Ця заява стосувалась виконання функцій пов’язаних з формуванням інформаційної сфери, виконанням законодавства, забезпечення прав і свобод людини, зокрема права на свободу інформації, оскільки Нацрада прийняла рішення про припинення своєї роботи: не розглядати конкурсних документів, не видавати ліцензій, не давати доручень на прорахунок частот. Тобто, фактично самоусувалася від виконання своєї законом передбаченої функції. Державний комітет як конституційний орган несе відповідальність за здійснення інформаційної політики в загальнонаціональному масштабі, це була реакція-застереження, що не можна так самоусуватися. Якщо буде звернення з проханням відкликати заяву, то ми це зробимо. Справа в тому, що фактично ми реагували на ситуацію, яка була кілька днів тому, а сьогодні Нацрада почала працювати, і спеціальних публічних заходів на зняття претензій ми не маємо робити, бо ми не виставляли претензій, це не наша функція, Нацрада не підлеглий орган Державного комітету. Ми просто реагували на ситуацію, яка сьогодні вичерпана”.

А на запитання „Чи буде сьогодні підписаний акт передачі приміщення?” відповів: „Я думаю, що акт може бути підписаний тільки виключно з урахованням постанови Кабміну 1998 року, де дається певний термін на те, щоб відповідним чином відбулася передача, там зазначений місячний термін. Найголовніша проблема розмістити працівників, державних службовців, які тут є. І у нас ще є засторога, на жаль, людей збурила ця ситуація, і профспілковий комітет, трудовий колектив попередили керівництво Державного комітету і звернулися до найвищих інститутів влади, без розв’язання їхніх проблем це неможливо зробити”.

О 16 годині має відбутися нарада комісії по передачі будинку, де Національна рада і Держкомтелерадіо сподіваються вирішити усі питання.

Читайте також:

Війна на Прорізній триває. На цей раз плацдармом бойових дій став жіночий туалет

Нацрада звинувачує керівників Держкомтелерадіо в провокації і „сумнівних господських оборудках”

Мураховський: «З переїздом Нацради в будинку на Прорізній 2 почали творитися містичні речі»

Іван Чиж: Держкомтелерадіо вживає усіх заходів для виконання розпорядження Кабміну щодо передачі приміщення Нацраді

Трудовий колектив Нацради просить керівництво країни їм допомогти

Ігор Курус про те, чим закінчилась вчора комісії Держкомтелерадіо та Нацради з передачі приміщення на Прорізній, 2

Між Держкомтелерадіо та Нарадою підписана угода про добросусідські відносини

Нове засідання Нацрада збирається провести вже в приміщенні на Прорізній Заява Державного комітету телебачення і радіомовлення України
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1314
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду