Ярослав Сухомлин: «У нас поняття “чорний політичний нал” відсутнє»

21 Квітня 2008
34007

Ярослав Сухомлин: «У нас поняття “чорний політичний нал” відсутнє»

34007
Видавець Чернігівської медіагрупи – про перспективи регіональної преси в Україні та боротьбу із джинсою в регіонах.
Ярослав Сухомлин: «У нас поняття “чорний політичний нал” відсутнє»
В організації роботи місцевих ЗМІ є очевидні і зрозумілі проблеми. Адже у ситуації, коли всі навколо один одного знають, непросто дотриматися професійних стандартів. Про це, а також про те, чи може бути регіональна преса прибутковою, про її перспективи – у розмові «Детектор медіа» з видавцем Чернігівської медіагрупи Ярославом Сухомлином. Фраза, винесена нами у заголовок, виглядає майже викликом на тлі епідемії джинси у багатьох центральних медіа.
 
– Ярославе, які найгостріші проблеми, на вашу думку, переживає сьогодні ринок друкованих ЗМІ в регіонах (кадри, дистрибуція, політичний тиск, інше)?
– Проблеми майже не змінилися. По-перше, кадри. Ідей вистачає, а от кому їх реалізовувати – це велике питання. Хоча останнім часом завдяки чисельним навчальним програмам УАВПП (Українська асоціація видавців періодичної преси. – «ТК») та інших профільних організацій підвищувати фаховий рівень робітників стало простіше. Для галузі важливим моментом стало те, що почали розробляти навчальні програми не лише для журналістів, а ще й для дизайнерів, маркетологів, збутовиків, рекламістів.
 
Друга велика проблема – це «сірість» та незрозумілість для великих національних рекламодавців та рекламних агентств регіонального ринку преси. Тобто, всі вони знають, що в регіонах є потужні друковані медіа, але з ними майже не працюють. На це є об’єктивні причини: відсутність професійних і авторитетних регулярних досліджень, несертифіковані наклади, часто незручний розподіл рекламної площі тощо. Серйозним зрушенням у цьому питанні мають стати дослідження регіонального ринку друкованих ЗМІ. Зараз цей проект за активної участі АНРВУ (асоціація «Незалежні регіональні видавці України». – «ТК») майже готовий до реального втілення. В цьому дослідженні зацікавлені серйозні регіональні видавці, бо воно має нарешті показати who is who.
 
Ще досить важлива проблема – недостатньо розвинені мережі дистрибуції преси. Можна розробити супер-проект, але продавати немає де. Хоча тут теж повільно, але ситуація змінюється на краще.
 
Щодо політичного тиску та відносин із владою взагалі, то я тут серйозних проблем не бачу. Потужні регіональні видавці давно навчилися мирно й ефективно співіснувати з місцевими чиновниками. Звісно, трапляються локальні конфлікти, і достатньо серйозні, але зараз це радше поодинокі випадки, ніж тенденція.
 
Коротше кажучи, проблем вистачає, але «хворим на газети» це не заважає.
 
– Наскільки виправдала себе ставка вашої компанії на власну дистрибуцію преси?
 
– Розвиток власної мережі дистрибуції – це для нас стратегічно важливий напрямок. Ми стали почуватися набагато спокійніше, якщо можна так сказати, з власною мережею. Але це окремий бізнес, який серйозно відрізняється від видавничого. І насправді ми ще тільки вчимося професійно торгувати.
 
Деякі мої знайомі видавці скаржилися на те, що власна кіоскова мережа штовхає видавця у «палкі» обійми місцевої влади. Це справді мінус. Справа в тому, що договір оренди земельної ділянки потрібно продовжувати, і тут, так би мовити, виникають питання.
 
– Як позначається на медійному ринку Чернігівщини наближеність регіону до столиці?
– Погано позначається :)… По-перше, кадрові ріки течуть у Київ. По-друге, значна кількість моїх земляків працюють у столиці і, зрозуміло, орієнтуються на столичний інформаційний ринок. У цьому сенсі перспективними, на мою думку, є регіональні інтернет-ресурси. Щоб людина «без відриву від виробництва» змогла оперативно просканувати чернігівські новини.
 
З іншого боку, близькість Києва – корисна, наприклад, для друку. Майже всі газети нашої компанії друкуються у столиці. І хоча в Чернігові є своя кольорова ротація, там дешевше і якісніше.
 
– Що, на вашу думку, дозволяє Чернігівській медіагрупі бути успішною?
– Ми постійно експериментуємо, постійно рухаємось уперед. Новаторство і сміливі ідеї – це про нас. Хоча, якби ви знали, скільки шишок ми набили і скільки тисяч гривень витратили фактично вхолосту! Жах. Але з часом до цього ставишся спокійніше. Звісно, ефективність будь-якої роботи – це в першу чергу, але стандартними ідеями зараз ринок не вкусиш.
 
Ну і, звісно, команда, без якої все інше – просто слова.
 
– Що потрібно, аби регіональні медіа стали самоокупними?
– Потрібно ставитися до медіа, як до бізнесу, це в першу чергу. У нас зараз відкривається чимало видань, але більшість із них або швидко закриваються, або існують, поки хазяїну не набридне бавитися в медіа. Розмовляв на цю тему з колегами з інших міст – у них теж саме. «Це ж круто – мати власну газету! Це ж статус!» – «А гроші?» – «А скільки треба? Не вопрос!».
 
Якщо газета створюється не для заробляння грошей, вона приречена на збитковість. На жаль, багато людей цього не розуміють. Логіка ж до болю проста: хочеш тираж – роби те, що цікаво людям, а не те, що тобі потрібно їм втюхати. Якщо газета «ліва», це швидко відчувають і читачі, і рекламодавці.
 
– Наскільки гострою для України, на вашу думку, є проблема професійних стандартів у журналістиці? В тому числі – у регіональних ЗМІ.
– Це довгий і болючий процес. І в регіонах він тільки починаються. Бо коли ти журналіст і працюєш, скажімо, у Чернігові – тобі дуже важко працювати за стандартами чесної, професійної і відкритої журналістики. Всі один одного знають, всі один із одним так чи інакше пов’язані. Наша «містечковість» дратує чи не найбільше, але це факт.
 
Ситуація покращується з приходом у регіони інтернет-видань. Ну і загальні зміни в країні, звісно ж, відбилися і на цьому питанні.
 
– Як ви вирішуєте цю проблему у своїй компанії?
– Навчальні програми і довгі розмови з редакторами.
 
– Наскільки актуальною для Чернігова є проблема замовних матеріалів у медіа, ваше ставлення до цього? Як ви працюєте із потенційними «замовниками»?
– Як видавець, ставлюся до цього з великою вдячністю і розумінням :). Це ж гроші! А от як читач – негативно.
 
Взагалі, як на мене, це добра тенденція – впливати на думку людей через медіа, а не через бейсбольні бити і мішки з гречкою. Проблема в тому, як до цього ставиться сам видавець (редактор) і як це відображається в газеті. Чернігів нічим не вирізняється в цьому питанні від решти України. Ті ж статті про уряд я бачу і в полтавських газетах, і в вінницьких, і в одеських, і в чернігівських. Тільки іноді вони маркуються по-різному.
 
Щодо нашої компанії, то такі матеріали ми майже не друкуємо. А якщо погодимося, то в них не буде «чорнухи», і вони будуть офіційно проплачені і позначені як реклама. Тобто, в нас поняття «чорний політичний нал» відсутнє. Редактор газети комерційних переговорів взагалі не веде, він займається своєю роботою. А якщо матеріал не йде врозріз із концепцією газети і відповідає законодавству, то рекламна служба продасть під нього площу. Нема проблем. Але у матеріалу має бути замовник, матеріал має бути офіційно проплачено і позначено, як того вимагає закон. Усе дуже просто.
 
– Які «ліки» треба вживати українським журналістам, аби подолати продажність у медіа?
– Не ставте мені таких питань. Я не журналіст і на цю хворобу не хворий. І що взагалі називають продажністю? Що це за термін такий? Якщо журналісту платить хтось за його роботу, якісно і професійно виконану, так у чому питання? Проблема буде виключно в його голові: хоче він копирсатися у багні чи ні. Це не проблема журналістики. Це проблема морального виховання суспільства взагалі.
 
– Як вибудовується редакційна політика у ЗМІ Чернігівської медіагрупи?
– Я намагаюся не втручатися в роботу редакцій. Хоча видавничий маркетинг (а я дотримуюся думки, що керівник – це головний маркетолог на підприємстві) так чи інакше постійно коригує редакційну політику. У кожної редакції є своя програмна концепція, в межах якої вона працює. Час вносить свої корективи, це нормальний процес.
 
Утім, я не святий і іноді виходжу з пропозицією розробити ту чи іншу тему, яка буде і цікава читачам, і допоможе компанії взагалі рухатися далі. В цьому аспекті мене завжди дратувало поняття «незалежні ЗМІ». Завжди хотілося запитати: незалежні від кого? Будь-яке медіа завжди буде залежним від свого власника. І без різниці хто це – політична партія, бізнес чи владні структури. Це ж очевидно!
 
Інша справа, що комунальні та державні ЗМІ промивають нам мізки за наші ж гроші. А іноді навіть гірше: ти в обов’язковому порядку маєш передплатити газету, яку, власне, і зроблено на твої ж гроші. Немає слів.
 
– Яку соціальну, суспільну місію, на вашу думку, виконує регіональна преса? Наскільки успішно?
– Я щиро вірю в успішність регіональної преси. Чесно. Враховуючи дуже швидкі комунікаційні зміни у світі, думаю, що регіональна преса залишиться таким собі знаком приналежності до певної території, певного краю.
 
Людям завжди цікавіше почитати про події і процеси, що відбуваються у них у місті, а не десь там, хтозна де. Ця інформація стосується їх безпосереднього життя, і її вони можуть швидко використати з користю для себе. «Ми бердичівці, це наше місто, це наша газета» – проста формула і проста місія.
 
Мені здається, регіональна преса в сучасній Україні дуже недооцінена як ресурс. Хоча за ідеями, якістю виконання і просування у багатьох регіональних видавців потрібно вчитися. Чим, власне, я із задоволенням і займаюся.
 
Мій прогноз: протягом найближчих п’яти років ситуація на ринку регіональної преси серйозно зміниться на краще. Видавництва у регіонах працюють усе професійніше. А рекламні гроші зрештою не надуриш – вони знайдуть, як простіше і дешевше достукатися до потрібної аудиторії.
 
Довідка
 
Сухомлин Ярослав Володимирович – видавець Чернігівської медіагрупи.
Народився 1977 року в м. Чернігів. Освіта вища – Чернігівський державний педагогічний університет ім. Т. Шевченка, спеціальність «історія та народознавство». Трудову діяльність почав у 1994 році в чернігівській газеті «Из первых рук» на посаді реалізатора газет, пізніше – рекламного агента і журналіста. Одружений, троє дітей.
 
Чернігівська медіагрупа (CMG) – об’єднання друкованих та електронних рекламоносіїв, а також підприємств, так чи інакше пов’язаних зі ЗМІ. На медійному ринку України працює з 1997 року. Географія діяльності – Чернігівська, Сумська, Київська та Житомирська області. Видає чернігівський обласний рекламно-інформаційний тижневик «Объявления по средам», рекламно-інформаційну газету «Из первых рук», безкоштовну газету «В каждый дом» (Чернігів, Суми, Ніжин, Славутич), міську інформаційну газету «Черниговские новости: семь дней», обласний тижневик «Чернігівщина: новини і оголошення», тижневик для жінок «Черниговская семейная газета», чернігівську газету гарячих новин «Весть», славутицький інформаційний тижневик «Теледень Славутич».
 
Крім газет, до складу медіагрупи входять: представництво мережевих радіостанцій у Чернігові, Сумах та Ніжині; рекламне агентство, що спеціалізується на розміщенні у ЗМІ; мережа оптово-роздрібної торгівлі пресою «Чернігівмедіасервіс»; власна служба кур’єрської доставки; студія постпродакшн із виготовлення рекламної аудіопродукції; три регіональних веб-ресурси: www.GOROD.cn.ua, www.obyava.com.ua та www.ruki.com.ua.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34007
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ванюша
6005 дн. тому
Подтверждаю: в регионах сидят реально двигатели медиа-отрасли. Конечно далеко не все, но практически в каждом городе есть крепкий костяк, который может дать проср...ся многим нашим "акулам" с точки зрения вИдения бизнеса и его ведЕния. Недавно в силу своей работы объездил почти всю страну и офигел: элита не тута, а тама. Жалко, что толковые региональщики не идут дальше своих вотчин.
Арчібальд
6005 дн. тому
Гарне інтерв`ю. Чувак розповів все як є насправді - а насправді є не так погано:) Чим більше таких видавців, які розуміють свою залежність від читача - тим ближча реальна свобода слова в Україні. "Телекритиці" варто частіше друкувати розмови з людьми з преси, особливо регіональної. Там справді цікаві персонажі та ідеї трапляються.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду