Ви користуєтесь удома одноразовим посудом?

23 Грудня 2004
973

Ви користуєтесь удома одноразовим посудом?

973
Обов’язковість укладення договору між власниками і працівниками вже передбачена українським законодавством.
Ви користуєтесь удома одноразовим посудом?

Дмитро Федечко, для "Детектор медіа"

Карикатура - www.taksebe.narod.ru
Коли те, що я хочу зробити, потребує інструментів, я шукаю, чи вони в мене є, а не відразу іду в магазин купувати нові.

А в мого знайомого вдома тепер двадцять сім молотків і триста п’ятдесят кулькових ручок. Одним словом, повний безлад у квартирі.


Учора „Детектор медіа” опублікувала статтю радника заступника Голови Верховної Ради Юрія Кобзаря, який представив Громадській раді пропозиції до другого читання проекту нової редакції Закону України „Про телебачення та радіомовлення”. Зокрема, мова іде про:

- створення у складі органів управління ТРК спеціального наглядового органу, третина складу якого призначається засновниками або власниками, третина обирається творчим колективом, а третина делегується всеукраїнськими громадськими організаціями журналістів;

- правове визначення редакційного статуту як обов’язкового нормативного документу, що регламентує редакційну політику телерадіоорганізації та порядок її здійснення;

- визначення творчого колективу організації як суб’єкта права щодо участі в управлінні компанією та контролі за дотриманням прав журналістів та вимог щодо свободи слова.

Статтею Юрія Кобзаря „ТК” розпочала предметну дискусію щодо доцільності і ефективності саме такого шляху вирішення проблеми тиску власників та політиків на ЗМІ.

Отже, продовжуючи цю дискусію, пропонуємо погляд на зазначену проблему керівника юридичної служби Асоціації мережевих телерадіомовників України Дмитра Федечка.


Для того, щоб сформулювати власну позицію з питань доцільності змін і доповнень до законодавства, слід у першу чергу врахувати, що йдеться саме про зміни і саме про доповнення, а не про встановлення “з чистого аркуша” законодавчого регулювання.

Будучи вже банальністю, не стає менш правдивим твердження, що проблеми законності і правопорядку в Україні полягають не стільки в неадекватному законодавстві, скільки в його невиконанні.

Чи варто, маючи на меті досягти ефекту в реальності, збільшувати масив законодавства, яке не виконується? Можливо, варто створити механізм, який для досягнення цілі забезпечить використання, виконання і дотримання існуючих норм? Такий шлях, звичайно, важчий і відповідальніший. За написання поганого чи доброго закону, який не відіб’ється на практиці, ніхто не звинуватить і ніхто не похвалить. А от за витрачання ресурсів і нестворення механізму реалізації закону або за створення поганого механізму – можна наразитися на осуд.

Запропонованим проектом встановлюється: обов’язковість створення в ТРО певного набору правил, деякі нормативні гарантії їх втілення, створення спеціального органу для реалізацій цих правил.

Обов’язковість укладення договору між власниками і працівниками вже передбачена українським законодавством. Його основою є Закон України “Про колективні договори і угоди”. Цей же закон встановлює гарантії виконання таких угод, в тому числі штрафу за їх порушення.

За законом, працівники мають право визначити представника (особу чи кілька осіб), який від їхнього імені веде переговори і укладає угоду. Умови, які проектом пропонується викласти у “Редакційному статуті”, можна і слід викладати у колективній угоді. Немає перешкод ані для того, щоб викласти в цій угоді гарантії інтересів журналістів як будь-яких інших працівників, ані для відображення спеціальних норм, які зумовлені особливою роллю і значенням засобів масової інформації, в тому числі телебачення і радіо.

Такий законодавчий механізм передбачає і більші можливості – зокрема укладення галузевої угоди. Галузевою угодою передбачаються загальніші умови, ніж колективними, і її укладення дозволить створити систему норм, на основі якої будуються угоди в окремих організаціях.

Для укладення і реалізації галузевої угоди потрібно, щоб сторони – працівники і власники, мали своїх представників, які кваліфіковано зможуть відстоювати їхні інтереси. Створення впливової профспілки журналістів потребує значних зусиль і часу, але без цього не будуть реалізовані не лише колективні і галузеві угоди, передбачені законодавством, але й запропоновані в проекті механізми. А от якщо прийняти проект і не створити профспілки – буде заблоковано призначення і звільнення керівників понад тисячі існуючих в Україні телерадіоорганізацій.

Для захисту прав журналістів потрібно створити структури, які б могли представляти їхні інтереси. Ці структури повинні скористатись існуючими можливостями. які дає законодавство, і налагодити механізм захисту прав творчих працівників телебачення і радіо.

Дмитро Федечко, керівник юридичної служби Асоціації мережевих телерадіомовників України, для „Детектор медіа”

Карикатура - www.taksebe.narod.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
973
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду