Політреформа імені Мороза

7 Грудня 2004
758

Політреформа імені Мороза

758
До чого ж веде чи може призвести непохитна позиція лідера соціалістів у питанні політреформи? Схоже, політична реформа перетворилася для лідера соціалістів на нав’язливу (а подеколи дуже нав’язливу) ідею. Хай руйнується світ, але торжествує політреформа, - так, схоже, можна сформулювати девіз цього політика. Щоправда, політик (у загальновживаному, без поправок на особливий характер пострадянського політичного середовища, розумінні) мусить дбати передусім про те, щоб світ не руйнувався.
Політреформа імені Мороза
А якщо він не дбає – то, можливо, він ніякий не політик, а в найкращому разі дилетант.

Ще після першого туру виборів Олександр Мороз поставив свою підтримку Віктора Ющенка у залежність від того, чи підтримає той політреформу. Було досягнуто домовленості, що „Наша Україна” підтримає зміни до Конституції після завершення виборів. Вибори не завершилися, але лідер СПУ знову пов’язав свою підтримку Ющенка із ухваленням політреформи. Мабуть, він гадає, що в разі перемоги на виборах Віктора Януковича відстоювати свою улюблену ідею йому стало б легше? Що Янукович узагалі захотів би вести мову про звуження своїх повноважень? Якщо пригадати телемарафони й після першого, й після другого туру виборів, то представники влади, і штабу Януковича зокрема, приділяли непомірно багато уваги політреформі. Особливо саме після першого туру, виграного Ющенком. Ніби саме вона, а не вибори, була головною темою обговорення. Про що це може свідчити? Про те, що сценарій реформи був запланований оточенням Януковича ще тоді - можливо, саме на випадок несприятливих для їхнього кандидата результатів голосування. (Адже, якби перевага Ющенка була значнішою, підмалювати 200% на тих самих донбаських дільницях явки було б уже не так легко.) Хоча б це мусило збентежити лідера соціалістів. Не збентежило.

До чого ж веде чи може призвести непохитна позиція Мороза?

Перше. До переголосування лишилося менше трьох тижнів. До цього опозиції треба зробити величезну роботу. Адже підготовка до виборів – то справа нешвидка. Сформувати новий склад ЦВК, і неабиякий, а такий, який викликав би довіру. Сформувати й організувати територіальні й дільничні виборчі комісії, штат спостерігачів, скоординувати їхню роботу. Непризначеному ще новому складові ЦВК треба провести технічну підготовку виборів. Що більше відтягуються розв’язання основоположних питань з організації переголосування – то більше ймовірності, що переголосування або буде зірване, або пройде так само, як і другий тур.

Друге. Розгляд питання політичної реформи дає Леоніду Кучмі додатковий важіль для маніпулювання депутатами та протискання вигідних йому рішень Верховної Ради. До ухиляння від виконання вимог опозиції та тих рішень парламенту, що вже є наявні, але не підписані президентом. Власне кажучи, саме це питання дає змогу Кучмі відчувати себе повноважним президентом. І поводитися відповідним чином.

Третє. Украй важливими є перехідні положення проекту змін до Конституції – зокрема, дата набуття ним чинності. За певних зусиль влада може домогтися, що ця дата буде такою, якої хоче саме вона. (Здібності влади в маніпулюванні законодавством і процедурами його ухвалення ні в кого не викликають сумнівів.) Чинний прем’єр-міністр на сьогодні – Віктор Янукович. І в разі, якщо, не дай Боже, з датою набуття змінами до Конституції чинності станеться щось не те, Янукович отримує президентські повноваження просто зараз, без жодних обтяжливих процедур, як то переголосування. Перемогу на виборах у такому разі він із чистою совістю й не без почуття задоволення зможе великодушно подарувати Ющенкові.

І четверте. Якщо політреформу не буде ухвалено миттєво, або виникнуть інші ускладнення, опозиція змушена буде воювати на два фронти. Із відомими обов’язковими для такої ситуації наслідками.

А взагалі, якби (знову ж, не дай Боже, це – лише припущення) утворилася-таки південно-східна автономія під владою Януковича, варто було б бодай на рік відрядити туди Мороза впроваджувати політреформу. Про те, що з того б вийшло, він би потім довго й цікаво розповідав.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”, Фото УНІАН,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду