Володимир Бойко: „Генпрокуратура не вибачилася перед Радіо „Свобода”

23 Вересня 2004
852
23 Вересня 2004
17:54

Володимир Бойко: „Генпрокуратура не вибачилася перед Радіо „Свобода”

852
На вході до Генпрокуратури журналістів зустрічали дві співробітниці прес-служби. Як тільки вони побачили моє посвідчення, одна з них зразу ж сказала, що ніякого радіо „Свобода” вони не знають і пускати мене на прес-конференцію не будуть.
Володимир Бойко: „Генпрокуратура не вибачилася перед Радіо „Свобода”
Як вже повідомляла „Детектор медіа”, 22 вересня журналіста Радіо „Свобода”

Володимира Бойка не пустили на прес-конференцію Генерального прокурора Геннадія Васильєва. Володимир заявив "Телекритиці", що від знайомого в Генпрокуратурі отримав інформацію про існування нібито особистої вказівки Г.Васильєва не пускати на прес-конференцію представників радіо „Свобода” й журналу Міністерства оборони України.

У той же час, керівник прес-служби Генпрокуратури Сергій Руденко повідомив "ТК" іншу причину недопущення журналіста на цей захід.

"Детектор медіа" надала слово обом сторонам.
Володимир Бойко, Радіо „Свобода”

- Трапилося звичайнісіньке прокурорське хамство, причому не стільки відносно мене, скільки відносно української редакції радіо „Свобода”, яку я представляв. Взагалі-то вимоги якоїсь там акредитації для відвідування прес-конференцій є брутальним порушенням законів України „Про інформацію” та „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”. Прес-конференції є відкритим заходом, на які мають безперешкодно допускатися представники будь-яких ЗМІ за наявності службових посвідчень. Але ми люди не горді – 21 вересня я в присутності ще кількох працівників „Свободи”, з якими перебуваю в одному приміщенні, зателефонував в Генеральну прокуратуру телефоном 573-80-60 і повідомив, що буду від радіо „Свобода” на прес-конференції Генерального прокурора. Сюжет про цей захід мав вийти 22 вересня о 19-05 год. в передачі „Світ у новинах”, яку укладала Люда Ваннек у Празькій студії. Наступного дня мені зателефонував один знайомий з Генпрокуратури та розповів, що Васильєв наказав не пускати на прес-конференцію представників радіо „Свобода” й журналу Міністерства оборони України, оскільки був переляканий можливістю неприємних запитань стосовно справи Гонгадзе з мого боку та стосовно затримання виконуючого обов’язки головкому сухопутних військ – з боку військового журналіста. По-правді кажучи, у мене особливого бажання зайвий раз бачити генпрокурора не було. Але робота є робота, до того ж Прага чекала матеріал. Я взяв звукозаписуючий пристрій і поїхав у ГПУ.

Прес-конференція мала розпочатися о 15-00 год. На вході до Генпрокуратури журналістів зустрічали дві співробітниці прес-служби. Як тільки вони побачили моє посвідчення, одна з них зразу ж сказала, що ніякого радіо „Свобода” вони не знають і пускати мене на прес-конференцію не будуть. Всі мої намагання довідатися прізвище цієї співробітниці були марними – розмовляти зі мною вона відмовилися, зіславшись на наказ начальства. Тоді я дістав мікрофон і став фіксувати всі подальші події – і те, як мене охорона випроваджувала з приміщення ГПУ, і те, як співробітники Генпрокуратури відмовлялися представлятися, і те, як вимагали, щоби я прибрав диктофон.

Оскільки все те, що відбувалося, передбачено статтею 171 частина 2 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній журналістській діяльності, вчинене з використанням посадового становища), я одразу подав заяву про порушення кримінальної справи. Заяву в мене прийняла заступник начальника відділу прийому громадян Генеральної прокуратури України Леся Кульбіда.

Впродовж години, що я перебував у відділі прийому громадян, я неодноразово вимагав запросити когось зі співробітників прес-служби ГПУ та повідомити про скандальну ситуацію керівництво Генпрокуратури. Урешті-решт, начальник відділу Антоніна Дісак пообіцяла доповісти про те, що відбувається, першому заступникові Генпрокурора Віктору Кудрявцеву. Що з стосується працівників прес-служби, то вони просто поховалися, хоча прес-конференція на той момент вже закінчилася.

Я не думаю, що йдеться про випадковість чи технічну помилку працівників прес-служби. Невже хтось з прокурорських клерків наважився б з власної ініціативи, без вказівки Васильєва, не допустити на прес-конференцію генпрокурора представника американського радіо? Та якби такий конфуз трапився випадково, Соколова й Бойченко вилетіли б з роботи протягом 24 годин, або, принаймні, були б суворо покарані дисциплінарно. Не кажучи вже про те, що Генпрокуратура, передусім, принесла б вибачення колективу української редакції „Свободи” за непрофесійні дії своїх співробітників. Але ніякої випадковості не було.

Хочу нагадати, що після першої прес-конференції Васильєва на посаді генерального прокурора, яка відбулася 18 грудня минулого року, прес-служба Генпрокуратури довгий час взагалі на наважувалася анонсувати публічні виступи свого шефа. Причиною тому став ганебний випадок, який трапився 18 грудня. На своїй першій прес-конференції Васильєв, не побачивши мене, став розповідати журналістам, що він має на руках судове рішення, яким було встановлено, що факти, викладені в моїх публікаціях про незаконний бізнес його найближчого оточення, начебто не відповідають дійсності. І що Васильєв може те судове рішення негайно показати. Ясна річ, що я підвівся й поцікавився, про що, власне, йдеться, оскільки вперше чув про таке. Васильєв бекав і мекав, після чого просто збіг від журналістів, які чекали від нього обіцяного судового документу. Наступного дня на підставі цього „рішення” було арештовано в Донецьку квартиру, що належить моїй матері та доньці. А ще за кілька днів стало відомо, що це „рішення” є фальшивкою, виготовленою в Київському районному суді м.Донецька на прохання помічника Васильєва Рафаеля Кузьміна. Суд був змушений відкликати з виконавчої служби „липовий” виконавчий лист, а голова Апеляційного суду Донецької області Олександр Кондратьєв письмово повідомив мені, що „трапилася помилка” – в усьому, буцімто, винувата секретарка суду, яка розписалася за суддю й поставила печатку на „помилковому” документі. Тепер Васильєв боїться публічного продовження цієї історії й вирішив уникнути неприємних запитань у найдурніший спосіб – наказавши мене не пускати на його прес-конференції.

Але, в даному випадку, справа не в мені й не в моїх публікаціях. Те, що трапилося в Генпрокуратурі 22 вересня – це, передусім, плювок в обличчя всього колективу радіо „Свобода”, зроблений генеральним прокурором у переддень 50-ти річного ювілею української редакції. Повернувшися на роботу, я зразу ж доповів, що трапилося, керівництву. Того ж вечора Прага пустила в ефір матеріал про те, як Васильєв, так би мовити, поздоровив „Свободу”, причому репортаж був проілюстрований тим аудіо записом, який я вів у Генпрокуратурі, спілкуючися з її співробітниками та охоронцями. Єдино, кого мені шкода в цій ситуації – так це працівників прес-служби ГПУ, які змушені ганьбитися, брехати та ховатися від журналіста.


На прохання „Детектор медіа” заяву Володимира Бойка прокоментував керівник прес-служби Генеральної прокуратури України Сергій Руденко:

- Журналіст Володимир Бойко запізнився на прес-конференцію як мінімум на 7 хвилин, з’явившись в той час, коли вона вже розпочалася; а всі журналісти, які прийшли вчасно, без жодних проблем були допущені. За встановленим порядком за дві хвилини до початку заходу охорона блокує всі підходи, для того, щоб охоронювана особа могла пройти у приміщення. Тобто тут немає ні будь-яких політичних мотивів, ні будь-якого зв'язку з тим, що він робить як журналіст. Це просто питання пунктуальності. Хоч те, що пише Бойко ні в які рамки не лізе, проте останнім часом у прес-служби Генеральної прокуратури не виникало проблем з жодним каналом чи виданням, незалежно від того, як вони ставляться до Генпрокуратури чи як висвітлюють її діяльність. Така проблема не виникала, не виникає і не буде виникати.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
852
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду