Чарівниця смарагдового міста

17 Вересня 2004
948
17 Вересня 2004
13:32

Чарівниця смарагдового міста

948
Днями Україна урочисто відзначила сто днів на посаді прес-секретаря Прем'єр-міністра Анни Герман. У багатьох країнах заведено відзначати перші сто днів на посаді важливих державних персон: Президентів, Прем'єр-міністрів, міністрів. Україна й тут опинилася попереду планети усієї.
Чарівниця смарагдового міста
Цю круглу дату згадали у випусках телевізійних та радіоновин, а газета "Факты и комментарии" від 14 вересня присвятила майже цілу шпальту інтерв'ю пані Герман, яке вона дала інформагентству "Контекст-медіа". За заголовок матеріалу слугують слова прес-секретаря зі згаданого інтерв'ю (щоб не бути звинуваченим у недбалому чи неадекватному перекладі, всі цитати подаю мовою оригіналу – російською): "Мне кажется, что я вступила в зазеркалье. Я вижу то, чего никогда не могла бы увидеть, будучи просто журналисткой".

Не будемо сперечатися щодо поля зору прес-секретарів та журналістів. Звернімо краще увагу на той сенс, у якому в українській мові (та й російській – так само) зазвичай уживають слово "задзеркалля". Задзеркалля – то зазвичай якийсь незвичний, вигадливий, викривлений світ, що не має нічого спільного з реальним життям. Світ, де логіка та здоровий глузд перевернуті з ніг на голову. Тож слова шановної пані Герман про задзеркалля навряд чи стали таким уже приємним компліментом для її шефа. Втім, таких от несподіваних та сумнівних компліментів у тексті вдосталь.

Наступна цитата (про Віктора Януковича): "Это не будет мальчик для битья. Никогда не будет. Он заставит считаться с собой, а заодно и с Украиной и Брюссель, и Вашингтон, и Москву, и Варшаву..." Тут, видається, підсвідомість дещо зрадила пані прес-секретаря – бо не хочеться вірити, ніби досвідчена журналістка може недбало та неохайно формулювати свої думки. Справді, що означає: "С собой, а заодно и с Украиной"? Передусім із собою, а вже за компанію, наскільки вийде, – з Україною? Хотілося б, чесно кажучи, навпаки. Та й що означає: рахуватися? Он Микита Хрущов задля того, щоб із ним рахувалися, черевиком по трибуні ООН грюкав. Володимир Путін теж змушує всіх рахуватися з собою – от тільки Росія не лише за чисельністю населення, але й за економічними показниками перебуває десь на рівні Індонезії, маючи до того ж гіршу динаміку економічної структури: в Індонезії, скажімо, частка готової продукції (не сировини) в експорті зростає, а в Росії – падає. Змушує рахуватися з собою й Кім Чен Ір – от тільки навряд чи північним корейцям від того легше жити. Приклади того, як іноді змушують із собою рахуватися, зокрема, з європейської історії 1930-х – 1940-х років, наводити не будемо. Зауважмо лише, що, як цілком слушно якось відзначив наш Президент, Україна – не Росія. На манію великодержавної величі страждають не так уже й багато українців. Їм би жити в добробуті та спокої.

"Будет ли Янукович завоёвывать сердца львовян? Вы спрашиваете... Придёт время, и львовяне сами будут стремиться завоевать его сердце", – каже Анна Герман. Тут, видається, її знову зрадила підсвідомість. Адже яка вимальовується картина того задзеркалля, до якого вона всіх нас запрошує? А вимальовується те, що, на переконання пані Герман, в разі перемоги Януковича не влада буде намагатися догодити громадянам, сподобатися їм – а громадяни муситимуть завойовувати прихильність небожителів-владоможців. Не приваблює щось така перспектива. Бо справді є якоюсь задзеркальною.

Треба чесно зізнатися: спочатку я вирішив проглянути інтерв'ю, як то кажуть, по діагоналі. І от кинулася мені у вічі фраза: "Андрей Шевченко тогда сказал, что, сделав доброе дело, Янукович никогда не использовал это для рекламы". Зацікавило це мене. Почав я проглядати попередні абзаци. Побачив, що йдеться про Смарагдове містечко: "Оказывается, ещё в 1998 году Виктор Фёдорович построил для сирот городок со школами, больницами, спортивными базами".

Ну, по-перше – що значить: побудував? Як повідомляють офіційні джерела, з травня 1997 року Віктор Янукович працював головою Донецької обласної державної адміністрації. То що ж: він виділив на будівництво Смарагдового містечка власні кошти? Чи це просто те містечко збудували за його губернаторства? Могла б пані прес-секретар це пояснити? Бо інакше дивна логіка виходить – і справді задзеркальна: якби за перебування людини на посаді голови обладміністрації не було збудовано абсолютно нічого – це було б нормально. Коли ж було збудовано щось корисне – то це є ледь не особистий подвиг. Як казала колись в одному з телеінтерв'ю Майя Плісецька: "Гол с подачи Блохина забивает Балтача. Это – личная заслуга Леонида Ильича". Чи не той самий стиль?

Але що ж так здивувало славетного футболіста? Що такого побачив він у тому Смарагдовому містечку? При ретельному прочитанні тексту виявилося от що: "Янукович РАССКАЗЫВАЛ (виділено мною – Б.Б.) Шевченко об Изумрудном городке". "Я до этого никогда не слышала о нём", – зізнається пані Герман. Я, треба зізнатися, теж. Колеги, яких я питав, – теж не чули. Добре, хай Віктор Янукович є людиною скромною й зайвого галасу навколо себе не полюбляє. (А те, що діється у ЗМІ навколо нього зараз, є, напевне, чиєюсь брутальною провокацією.) Але якщо є в Україні чудовий дитячий об'єкт, якому немає рівних, чому ж було не розповісти про це? Безвідносно до Віктора Януковича – просто повідомити людям про те, що не все в соціальній сфері в нас так погано! Може, до речі, повідомлення ці розчулили б когось із потенційних спонсорів – і було б тоді Смарагдове містечко ще кращим, і дітям у ньому жилося б іще цікавіше. "Почему вы никогда не рассказывали об этом (про містечко – Б.Б.) журналистам?" – спитала якось пані Герман Януковича. Той віджартувався. Але ж, хочеться вірити, містечко це – то не секретний об'єкт? Попри це, пані Герман, фахова журналістка, НІЧОГО ПРО НЬОГО НЕ РОЗПОВІДАЄ. Жодних подробиць. Навіть де те містечко знаходиться – теж не каже. "Виктор Янукович никогда об этом не рассказывал. (А тут от узяв та й розповів. – Б.Б.). И если бы я не осталась на его встрече с Андреем... то никогда бы об этом не узнала", – зізнається вона. Отже, інших джерел інформації про містечко в неї немає. Ні, я жодною мірою не хочу стверджувати, що прес-секретар щось перебільшує. Просто те, як вона веде мову про Смарагдове містечко, звучить не так переконливо, як могло б в іншому виконанні.

Назва дитячого містечка просто-таки провокує згадати відповідну казку. Зокрема, те, чим вона завершується: великий Гудвін, чарівник із чарівників, виявляється звичайною собі людиною без жодних екстраординарних здібностей. От і закрадається зрадлива думка: чи не на цю саме аналогію старанно наштовхувала Анна Герман читачів свого інтерв'ю?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
948
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду