Нью-Йорк простими лініями

4 Жовтня 2007
9532

Нью-Йорк простими лініями

9532
Нью-Йорк простими лініями
Хробак – істота, яка пульсує у яблуці. Вона комусь може не подобатися, але це не заважає їй бути чи ненайвагомішою ознакою придатності цього фрукту до вжитку – хробак не співіснує із пестицидами. Нью-Йорк – найвідоміше «велике яблуко» світу. І що, як не contemporary art, продемонструє загалу його хробаків? 
 
Ірландсько-український художник Майкл Мерфенко та його не менш творча дружина Оксана Мерфенко (в житті цивільному – Грищенко, радник Міністра палива та енергетики України Юрія Бойка з питань іноземних інвестицій) представили свої роботи у рафінованій київський галереї «Тадзіо». Виставка під назвою «Хробак серця Нью-Йорк» продемонструвала графічний талант Майкла та фотографічний – Оксани.
 
 
Майкл Мерфенко. «Зоряна дитина»
 
Роботи подружжя привезло з Нью-Йорка. Там у травні в готичній будівлі Українського інституту біля Метрополітен Музею пройшла виставка Майкла «Гілізм», яку він перед цим представляв в Україні в тій самій «Тадзіо». Саме в Сполучених Штатах, у місті, крізь яке проходять основні світові мистецькі артерії, пульсують велетенські амбіцій та стрімкі падіння, народжувалася ця серія робіт.  
 
Куратор проекту «Гілізм», директор з розвитку «Детектор медіа» Костянтин Дорошенко, говорить: «Майкл та Оксана – люди, які воліють проживати мистецтво. Процес роботи над експозицією в Нью-Йорку, навіть такої буденної, як визволення картин Майкла з митниці, перетворювався в їхньому товаристві на безперервний ланцюжок образотворчих рефлексій. Маленькі деталі, несподівані спостереження, що фіксували мої друзі в ті дні, стали матеріалом для нового проекту.
 
Це і є сучасне мистецтво – що народжується з приватних відчуттів художника й те саме торкає у глядачеві. Це мистецтво дає можливість себе сприймати, як ми сприймаємо світ навколо – природно, індивідуально, без ажитації.
 
Ви не побачите тут очікуваної «столиці світу». Це Нью-Йорк, який  знають ті, хто любить його серце. Декадентське, але – живе, попри муміфікуючу потугу гламуру».  
 
 
Олександр Мартиненко («Інтерфакс»), постійний відвідувач імпрез подружжя Мерфенків, агітує Наталію Лигачову («ТК») за сучасне мистецтво
 
Особливою увагою присутні відзначили внесок дружини, а цього разу перш за все – мисткині Оксани. Її монохромні фото багатошарового мегаполісу поряд з графічними зображеннями дивних людей та істот у виконанні чоловіка створили особливу атмосферу справді «дихаючого» мистецтва. Не витягнутого з-під історичної пилюки і не відтвореного штучними поп-методами, а живого, як фотографія, та лаконічного, як графіка, мистецтва. 
 
 
З нью-йоркського циклу Оксани Мерфенко
 
Світлана Вольнова, автор і ведуча ток-шоу «Вольності Вольнової» (М1), наголосила: «Откровенно говоря, я пришла на Оксану. Мне было интереснее смотреть именно ее работы, потому что грандиозную выставку Майкла я видела в Нью-Йорке. До сих пор под впечатлением от той экспозиции! Здесь главный тандем – это любовь. В картинах Майкла всегда присутствует Оксана, даже если он пишет автопортрет. Она его муза, она его богиня, она его единственная женщина. А Нью-Йорк… Нью-Йорк, вот он такой и есть, такой – настоящий. И его, конечно, нужно фотографировать черно-белым – тогда его величие раскрывается».  
 
 
Світлана Вольнова (М1) та художник Майкл Мерфенко
 
А от Галину Усатенко, виконавчого директора ГО «Детектор медіа», зацікавила творчість Майкла: «Його роботи я спершу побачила в каталозі, і це знайомство було для мене несподіваним і цікавим. Картини мене і здивували, і збентежили. Не можу сказати, що вони сподобались, але вони не залишили мене байдужою. І я думаю, що в цьому є суть Майклових робіт, що вони зачіпають. Зачіпають на якомусь підсвідомому рівні. Графіка інакша ніж його живопис. Мені видається, що в графіці Майкла є динаміка, є характери і життя. Є, як казала пані директорка «Тадзіо» Олена Ягодовська, відчуття лінії. І цій лінії притаманні характери. То є дуже цікаво і сильно».  
 
 
Галина Усатенко (ГО «Детектор медіа») та літератор Олег Павлов
 
Попри винятково естетську функцію, виставка, як це зараз стає модним, спрямована ще й на благочинні потреби. Крім вернісажу, на відкритті відбулася ще й презентацію нью-йоркського каталогу Майкла Мерфенка, всі кошти з продажу якого в «Тадзіо» підуть на художні матеріали для дитячого будинку в селі Комарівці. А вони, у свою чергу, знадобляться під час арт-терапевтичної роботи з дітьми. І, можливо, саме тому, що це не тисячі доларів, а значно скромніші суми, а організує це все не черговий український глянець, є велика ймовірність, що ці гроші будуть використані так, як обіцяно.  
 
Прямо на відкритті говорили і про ще один проект, пов'язаний з творчістю Майкла Мерфенка. PR-менеджер ОТP Bank Маргарита Бондаренко поділилася: «Однозначно впечатляет концепция. Черно-белое оформление – это всегда стиль, это интересует. Но, если честно, смутило назавание выставки. Когда его читаешь, какой-то негатив невольно появляется. Зато, когда видишь работы, настороженность исчезает, понимаешь глубину подхода художника, захотевшего представить Нью-Йорк изнутри, каким его не видят туристы и бизнес-командировочные. Со всеми – как положительными, сильными, так и деструктивными чертами.
 
Но здесь я преследую еще один интерес. Нам необходимо издать корпоративный календарь банка на следующий год. Наши календари всегда были концептуальны, а потому пользовались большим спросом среди клиентов, для определенного круга они – ожидаемый сувенир к новому году. И в этом году мы планируем сотрудничать с Майклом».  
 
 
Альона Гетьманчук (журнал «Главред») та мисткиня Оксана Мерфенко
 
«Хробак серця Нью-Йорк» - не потужна мистецька заява про себе. Однак, це красиве підживлення вже зарекомендованого іміджу художників, ще одна трохи привідкрита завіса їхньої індивідуальності.  
 
Фото Костянтина Дорошенка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9532
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду