Наталія Симоніна: «Українська тележурналістика повинна стати старшою і більш чоловічою»

17 Вересня 2007
26750
17 Вересня 2007
09:39

Наталія Симоніна: «Українська тележурналістика повинна стати старшою і більш чоловічою»

26750
Наталія Симоніна: «Українська тележурналістика повинна стати старшою і більш чоловічою»

Гармонійно поєднувати теорію і практику – одне з найскладніших життєвих мистецтв, оволодіти котрим вдається далеко не кожному. Останнім часом чути скарги, що журналістська освіта хибує на теоретизм, що молоді журналісти часто-густо не володіють елементарними навичками професії. Про те, як поєднується журналістська наука і журналістська практика в окремо взятому житті, що треба робити, аби студент-журналіст був не лише студентом, але і журналістом, – бесіда «ТК» з головною редакторкою телеканалу ТЕТ, ведучою програми «Дивись, хто прийшов!» та викладачкою Інституту журналістики Наталією Симоніною.

 

Наталю, на ваших жіночих плечах – посада головного редактора каналу і телеведучої. Як ви все це встигаєте?

– Система управління редакцією налагоджена і дозволяє ефективно працювати без кардинального втручання. Вона вимагає щоденної корекції, але це не так складно, як здається на перший погляд. Головне – чітко сформувати свій графік на день, тиждень, два тижні...

 

– Але крім того, ви ще й викладаєте. Як почуваєтеся на посаді викладача в Інституті журналістики?

– У мене завжди навчання і робота рухалися паралельно. Коли отримувала диплом, у мене вже було дві роботи. Вступила до аспірантури, захистила дисертацію. Інститут не відпустив. Працюю зі студентами 4 курсу, викладаю дисципліни телевізійної спеціалізації. Подобається працювати зі старшими студентами – з ними складніше, а отже цікавіше. Хоча, траплялися такі, хто до 4-го курсу вже встиг розчаруватися у журналістській професії загалом і в телебаченні зокрема. Можливо, від самого початку вони зробили хибний вибір.

 

Оскільки я сама практик, намагаюся бути не викладачем, а тренером, давати мінімум необхідної теорії і максимум практичних завдань і вправ. Водночас, є постійний контакт із молодими кадрами, а в них – доступ до першої телевізійної роботи: журналістські колективи програм «Дивись!» і «Семеро VJ» на телеканалі ТЕТ на дві третини складаються з моїх колишніх і теперішніх студентів.

 

– А ви сама під час навчання в інституті працювали?

– Після першого курсу я почала сунутися, куди тільки можна. На першу практику потрапила на УТ-1 – в ролі статиста до програми «Від перехрестя до успіху» (це було ток-шоу, його вела Алла Мазур). А перша журналістська практика була у програмі «Доброго ранку, Україно!». Це було не те що складно, а дуже складно. Я нічого не вміла. До того ж, періодично потрапляла під гарячу руку керівника проекту Василя Климчука. Згодом працювала у цій програмі десь із рік репортером, це можна назвати моєю першою роботою.

 

Потім було телевізійне інформаційне агентство «Вікна» Миколи Канішевського, куди я прийшла літредактором. Це і була моя справжня журналістська школа. Не було такої журналістської роботи, яку б не довелося виконувати, – репортер, редактор, випусковий редактор, кореспондент, спеціальний кореспондент. ТІА «Вікна» – продакшн-компанія, яка виробляла програми, зокрема, інформаційні й інформаційно-аналітичні («Вечірні вісті», «Вісті тижня з Миколою Канішевським»), у різний час для різних телеканалів («Інтер», ICTV, ТЕТ). У 2003 році я стала головним редактором ТІА «Вікна».

 

– Скільки вам було років?

– Мені було 26 років. Але тут немає нічого надзвичайного. Українська телевізійна історія знає і молодших телеменеджерів.

 

– Взагалі, що вплинуло на ваше бажання стати журналістом?

– Я завжди непогано писала твори. Ніколи не читала літературну критику, вона мені здавалася нудною. Мені завжди хотілося висловити свою, власну точку зору з приводу того чи іншого літературного твору, дати оцінку діям героїв, їхнім поглядам на життя, докопатися до причин, мотивації їхніх вчинків. Мені щастило з учителями, вони дозволяли мені висловлювати власну думку. Якось учитель російської мови і літератури написав свій коментар після твору, фраза з якого мене зачепила: «З вас міг би вийти хороший письменник або журналіст, точніше, письменниця або журналістка». Я чомусь тоді думала, що основне покликання журналіста – висловлювати свою точку зору, оцінювати, критикувати, говорити правду, що цілком збігалося з моєю юнацькою позицією максималіста. Прийшов випускний клас. Час було визначатися. В одній із розмов тато, який на той момент не розумів, чого ж я хочу від життя, дорікнув, що в мене немає матеріалів, які необхідні для вступу на журналістику, а без них немає шансів. Невдовзі після тієї розмови я прийшла на фастівську радіостудію «Веста», потрапила до директора Віктора Хмельницького, сказала: «Хочу бути журналістом». Він усміхнувся, запропонував написати матеріал – щось про шкільне життя, я написала, йому не сподобалося, я переписала. Так було кілька разів. Але через 2 тижні вийшов мій перший матеріал, через місяць у мене була власна тижнева програма «Шкільний дзвоник». Це зараз якось весело згадувати, але тоді здавалося, що я роблю найважливішу справу у світі, моє бажання стати журналістом було непохитним, і на момент закінчення школи я мала більш ніж достатньо журналістських матеріалів для творчого конкурсу в Інституті журналістики.

 

– Як батьки поставилися до вибору?

– Спокійно, вони були раді, що я вступила. Єдине, що завжди говорили: «Вступати можна будь-куди, тільки не в педінститут». Їх можна зрозуміти, вони вчителі. Але сьогодні через те, що я викладаю в Інституті журналістики, ми все одно колеги. А з юнацьких шалених мрій чітко пам’ятаю одну: хотіла стати танцівницею, згодом хореографом – я 8 років професійно займалася танцями. Але не склалося. Так буває.

 

– А пізніше, коли ви вже працювали, чи була якась мрія, мета, до якої ви прагнули?

– Мріяти не було часу. Я просто дуже багато працювала і знала, що все, що я роблю, рано чи пізно принесе результат. Зараз дивлюся на журналістів, які працюють у ньюзрумах телекомпанії ТЕТ і часом дивуюся, бо вони можуть прийти на роботу на 12-ту годину, можуть запитати, чи будуть вихідні. Для мене перші років 5-6 роботи взагалі не існувало питання про вихідні чи відпустку. Я дуже багато працювала і вважаю, що це основа успіху у будь-якій справі.

 

– Що можете порадити студентам-журналістам, аби краще засвоїти професію?

– Працювати, практикуватися, але, звісно, не залишати інститут. Мене Інститут журналістики навчив найголовнішого – спілкування, комунікації, вміння встановлювати і підтримувати контакти з будь-якими людьми будь-яких професій. Сьогодні це допомагає мені у програмі «Дивись, хто прийшов!», де за 20 хвилин потрібно не лише встановити контакт зі співрозмовником, а й розкрити його як особистість.

 

– У вас є власна техніка інтерв'ю?

– Як найкраща імпровізація – імпровізація підготовлена, так і в інтерв’ю – одним із найважливіших моментів є підготовка. Я намагаюся дізнатися якомога більше про майбутнього співрозмовника, якщо не знайома з ним особисто, спланувати, як розгортатиметься бесіда, вибудувати драматургію, аби були загострення почуттів і прояв емоцій.

 

– Як виглядає сучасна тележурналістика?

– Мені здається, вона дуже молода і дуже жіноча, а повинна бути старшою і більш чоловічою, тоді їй більше довірятимуть.

 

Фото з сайту каналу ТЕТ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26750
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
глядач
5848 дн. тому
Зла сільска баба із металом в голосі
puls
5963 дн. тому
Наташа, у Вас всё прекрасно получается, Вы молодец! Человек не может сразу стать профессионалом во всём! Нужно время. Удачи Вам! п.с. Койоты воют, караван идёт!
О-да
6063 дн. тому
Інтерв'юєр з тебе, Наталка, чесно кажучи, такий собі. Є речі, про які треба говорити відверто - за 20 хвилин ти людину не розкриєш ніколи. Хіба шо трішки привідкриєш. Всі слова, які говорять тобі гості - це тільки їхнє бажання бути такими, які вони хотіли б бачити себе, а не вони самі. Відчуй різницю - як кажуть. А зазирати їм в рота ти навчилася - тут питань нема. Але говорити про свою суперпуперпрофесійність. Може краще розакжеш про те, чому творчі люди довго не затримуються на Теті? Або про те, як важко тобі переконати окремих осіб на каналі, що каналу потрібно рухатися, а не виробляти програми для затикання потрібно україномовної дірки, щоб Нацрада не мала претензій. Хоча, якшо ти вже бачиш себе крутою ведучою, то менеджерські питання, думаю, тебе не надто хвилюють. Ну таке...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду