„Україна і світ”: які перспективи?

5 Березня 2003
866

„Україна і світ”: які перспективи?

866
Українське телебачення виходить на новий рівень. Так, здавалося б, можна відреагувати на появу супутникового телебачення. Так, здавалося б, можна відреагувати на появу супутникового телебачення, яке готове транслювати українську телепродукцію на понад 50 країн Європи та Азії. Проте.
„Україна і світ”: які перспективи?
Те, що Україні потрібна реклама, здається, зрозуміли всі: і Нацрада з питань телерадіомовлення, і Держкомтелерадіо, і Президент. Тому і слід було очікувати на створення щось на кшталт того, що ми отримали. Вірніше, не ми – а вони, ті, що за кордоном. Супутниковий канал „Україна і світ” з 9 годинним мовленням. І не просто канал – державна телерадіокомпанія іномовлення!

Голова Держкомітету з питань телебачення та радіомовлення Іван Чиж каже:

- Першого березня „Україна і світ” вийшли о 8 годині ранку програмою трьох блоків. Сигнал супутником роздали на 64 країни, це фактично усі країни Європи, Азії, Близький Схід і Північна Африка. Фактично цей режим можна назвати проектним. Планується викорстання 5 мов, і ми залучаємо до цього проекту всіх державних мовників. Регіональні , державні телерадіокомпанії вже працюють над виготовленням продукту, канал „Культура”, „Укртелефільм”, усі наші складові, Національна телекомпанія, Національна радіокомпанія із всесвітньою службою іномовлення... Це буде серйозне мовлення і світ побачить Україну такою, як вона є, а не в інтерпретації наших конкурентів.

Відтак пілотний проект стартував. Звісно, теоретичних плюсів у цьому проекті безліч. Однак є нюанси, які хотілося б конретизувати. Скажімо, характер інформації, що буде поширюватися на півсвіту, або тривалість проекту. Ось як коментує подію Валерій Чалий, директор міжнародних програм центру Разумкова:

- За кордоном повинні знати про те, що відбувається в Україні. Єдине питання на сьогодні – чим буде наповнюватись трансляція цього каналу, наскільки об‘єктивними будуть матеріали, як вони будуть доводитись до аудиторії, тому що іноземна аудиторія – це є певна специфіка. І якщо знайшлися зараз організаційно-фінансові можливості, то це чудово. Але хотілося б, аби цей проект був довгостроковим і було розширення кількості мов.

То про що ж йдеться – про ліки для підсилення іміджу чи про бажання створити конкурентно-спроможний інформаційний продукт? Поки Україна не має не тільки необхідного досвіду супутникового мовлення, а й власної для цього техніки. Як повідомив Іван Чиж: „По лінії „Укркосмосу” ми орендуємо і будемо орендувати кілька супутників, а в цьому випадку йдеться про борт російський”.

Щодо перспектив... Чи погодяться інші виробники телепродукції надавати матеріали для трансляції? Адже з одного боку – імідж України, повага і самореклама. А з іншого – фінансовий аспект справи. Втім, комерційні канали вже беруть участь у проекті. Олександр Зінченко, почесний президент телеканалу „Інтер”, розповів:

- По-перше, ми завжди сприяли в вирішенні технічних питань, які могли б загрожувати реалізації цього проекта, а по-друге, одну нашу програму вже використовують на початку мовлення цього проекту. Досягнута домовленість про те, що один з випусків новин, який іде телеканалом „Інтер” українською мовою, буде постійно присутній в їхніх програмах. А все решта – це є питання подальшої співпраці.

Відтак, ми можемо констатувати факт появи супутникового телеканалу „Україна і світ”. Зрозуміло, що поки він не вийшов на проектну потужність, казати про наслідки зарано. Головним же показником стане реакція на телеканал українців, що проживають за кордоном, а зрештою – міжнародної спільноти. Цієї реакції і почекаємо.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Баранов, радіослужба „Панорама новин”,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду