Крапля нашатирю для опритомлення журналістів

28 Жовтня 2002
1071

Крапля нашатирю для опритомлення журналістів

1071
Після того, як героїня опозиційної (читай: демократичної) преси Юлія Тимошенко закликала усіх відомих і авторитетних журналістів підписуватись під звісним "Маніфестом. ", настало раптове опритомлення. Дотримуючись нашого постійного принципу публікувати всі точки зору, „Детектор медіа” у рамках дискусії друкує сьогодні текст, який не відповідає багато в чому позиції нашого видання.
Крапля нашатирю для опритомлення журналістів
Хоча і в „Детектор медіа” теж викликає неприйняття бажання деяких політиків „підверстатися” під акцію журналістів, оголошуючи тези, на які їх ніхто не уповноважував, і які частіше всього не відповідають позиції самих журналістів.



Втім , ми не будемо коментувати цей лист, вважаючи, що краще це зробити тим, хто не так безпосередньо, як „Детектор медіа”, заангажований у останні події в журналістському середовищі. Текст, який прийшов до нас електронною поштою, підписано псевдонімом. Ми зв’язалися з автором, тож справжнє його ім’я відоме редакції „Детектор медіа”. Якщо цей текст дійсно викличе реакцію наших читачів – зрозуміло, ми її теж опублікуємо.



У перші дні акції під назвою "журналістський протест проти утисків свободи слова" я була страшенно розчулена. Але після того, як героїня опозиційної (читай: демократичної) преси Юлія Тимошенко закликала усіх відомих і авторитетних журналістів підписуватись під звісним "Маніфестом...", настало раптове опритомлення. Адже ніхто з відомих і авторитетних журналістів не сказав привселюдно Юлії Володимирівні, а це ж точно не заборонено, про те, що право на точку зору мають не лише ті, хто одержує від 500 до 5000 доларів на місяць і демонструє на екрані наймодніший одяг і сліпучу посмішку, а й ті, хто збивається з ніг від роботи, інформуючи людей за 150-250 гривень на той же місяць. Стало зрозуміло, навіть невтаємниченим, що насправді ламання списів благородними лицарями - захисниками свободи на інформацію йде зовсім не за те, про що подумалося: бодай спробувати вирішити найболючіші проблеми усіх працівників ЗМІ, а за право вільно говорити про те, за що платять гроші.

І якщо поглянути під цим кутом зору на діяльність керівника пресловутого управління інформполітики Адміністрації Президента Сергія Васильєва, то вона виглядає не такою вже й шокуючою. У кожному разі мета окреслена і засоби прозорі для всіх дорослих людей. Звичайно, "перегибы" - це те, без чого на деяких територіях, які нині умовно називаються колишнім поняттям "соцлагерь", ну, просто нічого не може робитися. Але ж від "псів влади" іншого й не чекають. Вони "брешуть" не про те. А от коли апелюють до кращих почуттів обдурених мільйони разів, зубожілих людей і нав'язують їм образи світлих борців - "Тимошенко" і "Ющенко", які слово "гривня" сприймають приблизно так само як поняття "громадський транспорт" чи, скажімо, "підвода": десь вони колись про таке чули, а може й бачили, пролітаючи на "Мерседесі"...

Навіть не хочеться згадувати вкотре про те, що ніде в світі на чесні гроші в "Мерседесах" на роботу не їздять. То ж, "сила в правді" настане ще дуже нескоро. І треба мати хоч залишки совісті й етики, щоб не так вже й шалено нападати відомим і авторитетним на "цензорів", бо їхня самоцензура ще огидніша, якщо згадати про сотні провінційних, та й просто не таких відомих колег, які навіть і на барикади не запрошуються, бо авторитетності їм не вистачає. І, думається, що С.Васильєв зробив правдивий натяк про "ментальність" нашого брата-журналіста: він же не з неба впав. І всі ми, як виявляється, не з неба...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1071
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 602
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду