Гонконгська асоціація журналістів заявила про масові випадки переслідування журналістів

Гонконгська асоціація журналістів заявила про масові випадки переслідування журналістів

14 Вересня 2024
455
14 Вересня 2024
12:02

Гонконгська асоціація журналістів заявила про масові випадки переслідування журналістів

455
Залякування журналістів відбувалися як онлайн, так і особисто, що серйозно впливає на свободу преси в регіоні.
Гонконгська асоціація журналістів заявила про масові випадки переслідування журналістів
Гонконгська асоціація журналістів заявила про масові випадки переслідування журналістів

Гонконгська асоціація журналістів (HKJA) заявила, що десятки журналістів та їхні родини зазнали переслідувань і залякувань онлайн та особисто упродовж останніх трьох місяців, від червня 2024 року. Голова HKJA Селіна Ченг наголосила, що такі загрози та поширення неправдивого і наклепницького контенту підривають свободу преси в Гонконгу.

Про це пише Reuters.

«На мою думку, це найбільш масштабне переслідування журналістів у Гонконгу, про яке ми знаємо. Сьогодні ми голосно заявляємо, що не приймаємо таку поведінку», — заявила Ченг.

Заступник міністра безпеки Гонконгу Майкл Чек закликав усіх, хто відчуває такий тиск, звертатися до правоохоронних органів, наголосивши, що «Гонконг — це суспільство, яке живе за законом, і ніхто не повинен бути заляканий чи ображений».

Атаки були спрямовані на журналістів, медіакомпанії та організації, зокрема на виконавчий комітет HKJA та 13 медіаорганізацій, зокрема Hong Kong Free Press, Inmediahk, HK Feature та дві журналістські освітні установи.

Щонайменше 15 журналістів, їхні родини та асоційовані особи — включаючи орендодавців, благодійні організації, школи та приватні підприємства — отримали анонімні скарги електронною поштою або листами від самопроголошених «патріотів». Це відбувається на тлі багаторічних репресій, що посилилися після масових протестів за демократію у 2019 році.

Ченг повідомила, що в окремих випадках журналісти або їхні близькі стали мішенями у закритих групах у Facebook. Щонайменше у чотирьох випадках зловмисники використовували Facebook та Wikipedia для розповсюдження насильницьких погроз, включаючи погрози вбивством. Представник Wikimedia Foundation заявив, що шкідливий контент було видалено, а користувача заблоковано по всьому світу за порушення умов використання.

Поліція Гонконгу повідомила, що кожен випадок переслідування буде розглядатися відповідно до закону. Meta, власник Facebook, не відповіла на запити Reuters про коментарі.

Нещодавно двох редакторів було засуджено за звинуваченням у підбурюванні, що стало першим випадком з 1997 року. HKJA заявила, що виявила одного зловмисного користувача і повідомила про це поліцію та Офіс комісара з питань конфіденційності персональних даних.

Директор Hong Kong Free Press Том Гранді розповів Reuters, що його орендодавець та місцеві агентства з нерухомості отримали анонімні листи з «дикими звинуваченнями і погрозами 'неймовірними наслідками' та 'побічною шкодою'», якщо його не виселять. Inmedia повідомила, що один з її співробітників отримував повідомлення з переслідуваннями. HK Feature заявила, що шокована різними ступенями переслідувань своїх журналістів та їхніх родичів.

«Ми сподіваємося, що суспільство буде серйозно ставитися до журналістської роботи та підтримувати нас, щоб репортажі можна було робити без страху», — йдеться у заяві медіаорганізації.

Нагадаємо, у Гонконзі з міркувань безпеки закрилося «Радіо Вільна Азія», яке фінансують США.

Фото: REUTERS/Joyce Zhou.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
455
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду