КЖЕ опублікувала рекомендації для медіа щодо висвітлення подій, пов’язаних з воєнними діями ЗСУ на території Росії

КЖЕ опублікувала рекомендації для медіа щодо висвітлення подій, пов’язаних з воєнними діями ЗСУ на території Росії

19 Серпня 2024
327

КЖЕ опублікувала рекомендації для медіа щодо висвітлення подій, пов’язаних з воєнними діями ЗСУ на території Росії

327
Відповідно до Женевських конвенцій, журналісти, які перебувають у небезпечних професійних відрядженнях до зон збройного конфлікту, мають статус цивільних осіб
КЖЕ опублікувала рекомендації для медіа щодо висвітлення подій, пов’язаних з воєнними діями ЗСУ на території Росії
КЖЕ опублікувала рекомендації для медіа щодо висвітлення подій, пов’язаних з воєнними діями ЗСУ на території Росії

Події останніх тижнів, пов’язані з проведенням воєнних дій українських військових на території Росії та здобуттям контролю над окремими територіями Курської області, ставлять перед українською медіаспільнотою нові виклики.

Після перших репортажів журналістів вітчизняних та іноземних медіа з-під Суджі та околиць існує потреба в тому, аби прояснити правила висвітлення подій, що там відбуваються. Про це йдеться у повідомленні Комісії з журналістської етики. 

Там зазначають, що протягом останніх двох з половиною років Комісія вже видавала низку рекомендацій, частина з яких застосовуються і за нових обставин. Втім, їх недостатньо для того, аби журналісти розуміли порядок власних дій на Курщині та будь-яких інших територіях, що не належать до конституційно закріплених територій України.

«Оскільки відбувається міжнародний збройний конфлікт, то поруч зі звичними нормами щодо захисту журналіста відповідно до норм міжнародного права захисту прав людини застосовуються і норми міжнародного гуманітарного права. Тому перш за все, журналісти мають пам’ятати про потребу суворо дотримуватися різниці між статусом цивільної особи та комбатанта (особи, що входить до складу збройних сил воюючої країни).

Відповідно до Женевських конвенцій, журналісти, які перебувають у небезпечних професійних відрядженнях до зон збройного конфлікту, мають статус цивільних осіб», — йдеться у повідомленні КЖЕ. 

Крім того, журналістам варто пам’ятати, що відповідно до російського законодавства за незаконне перетинання кордону журналіст може переслідуватися в цій країні, а його дії можуть трактуватися як кримінальний злочин, що може мати наслідки у разі відвідування країни-агресора або союзницьких їй держав.

Комісія радить журналістам:

  • Дотримуватися вимог щодо розрізнення цивільних осіб та комбатантів, зокрема не використовувати військові або інші парамілітарні знаки розрізнення, уникати носіння військового одягу та камуфляжу, адже їх носіння можуть призвести до сприйняття журналіста як законної військової цілі;
  • Не брати до рук зброю, оскільки вашою задачею є інформування, а носіння зброї може створити враження, що ви є учасником бойових дій, що суперечить статусу журналіста як цивільної особи;
  • Зважати на ризики діяльності у зоні бойових дій та ретельно зважувати можливість потрапити до полону;
  • Ознайомитися з вимогами Наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 та обов’язків щодо діяльності журналістів у зоні ведення бойових дій, встановлених у цьому наказі.

З точки зору міжнародного права, заходи на території Курської області Росії слід розцінювати як а) міжнародний збройний конфлікт та б) продовження дій України з самооборони відповідно до статті 51 Статуту ООН. Втім, з огляду набуття контролю над певними районами в межах міжнародно визнаних кордонів держави-агресора постає питання, чи можна їх називати окупованими Україною.

«Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, правовий режим окупації починає застосовуватися від моменту, коли окупаційна сила може здійснювати ефективний (тобто фактичний) контроль над територією. Окупація також є тимчасовим станом. Вирішальною характеристикою є саме здатність держави-окупанта взяти на себе функції управління, тобто присутність збройних сил на території противника є лише передумовою запровадження відповідного правового режиму»,— зазначають у КЖЕ. 

Комісія вважає допустимим вживання наступної термінології:

  • Називати події на Курщині «продовження міжнародного збройного конфлікту між Росією та Україною», «українська самооборона проти російської агресії», «бойові дії на території Росії/Курської області», «взяття контролю над окремими територіями», «контрнаступ ЗСУ на території Курської області», «окупація Курської області», «тимчасова окупація» та подібними замінниками;
  • Відмовитися від термінології «звільнення», «визволення» тощо, оскільки території, на яких зараз перебувають українські війська, є частиною міжнародно визнаної території Росії;
  • Журналісти мають пам’ятати, що при публікації матеріалів про події на контрольованих ЗСУ територіях Росії на них також поширюються обмеження, закріплені як українським кримінальним законодавством, так і внутрішніми наказами Збройних Сил.

У КЖЕ додають, що обмеження забороняють виправдання російської агресії, дій, уникати зйомок переміщень зброї та руху ЗСУ, а також підготовки матеріалів, що містять образу честі та гідності військовослужбовця. 

Всі ці дії є забороненими відповідно до норм Кримінального кодексу України та можуть тягнути за собою позбавлення волі. Санкцією ж за порушення вже згаданого Наказу № 73 може бути припинення акредитації та фактичне закриття доступу до роботи в зоні ведення бойових дій. 

Тож Комісія у цілях безпеки радить:

  • Підкорятися вимогам представників сил оборони щодо перевірки фото- та відеоматеріалів, заборон на зйомку;
  • Ознайомитися з нормами Кримінального кодексу, що можуть впливати на висвітлення військових дій, зокрема вимог статей 111-1, 114-2, 435-1 та 436-2;
  • Ознайомитися з вимогами щодо заборони публікації інформації, що міститься у Переліку інформації, розголошення якої може призвести до обізнаності противника про дії Збройних Сил України, інших складових сил оборони, негативно вплинути на хід виконання завдань за призначенням під час дії правового режиму воєнного стану.

Журналісти мають завжди пам’ятати про потребу отримувати чітку і недвозначну згоду на підготовку будь-якого подібного матеріалу (щодо військовополонених — це вимога міжнародного гуманітарного права), і навіть попри отримання такої згоди додатково дбати про захист ідентичності осіб у матеріалах.

У Комісії також наголосили на чутливості теми висвітлення можливих міжнародних злочинів, що можуть вчинятися обома сторонами конфлікту. Неоспорюваною є важливість ролі медійників у зборі свідчень вчинення таких злочинів, зокрема для майбутніх міжнародних трибуналів.

Зважаючи на це, а також на принципи, викладені у попередніх рекомендаціях, Комісія радить журналістам:

  • Уникати упередженості щодо цивільного населення на територіях під контролем ЗСУ на теренах Курської області;
  • Суворо дотримуватися принципу добровільної та поінформованої згоди героїв при створенні матеріалів про зону ведення бойових дій;
  • Вживати усіх можливих заходів для захисту ідентичності російських військовополонених та цивільних на контрольованих Україною територіях, включно зі зміною голосів, облич, використанням «блюру», закадрових голосів тощо;
  • Користуватися Рекомендаціями Комісії щодо інтерв’ю з російськими військовополоненими в українських ЗМІ, Рекомендаціями Комісії щодо словника воєнного часу, Рекомендацією Комісії щодо висвітлення загибелі людей під час війни, Заявою Комісії щодо меж оприлюднення приватних даних осіб, які постраждали від війни та іншими документами щодо діяльності журналістів під час війни.

Нагадаємо, журналіст Суспільного Тарас Ібрагімов побував у місті Суджа Курської області, де українські військові здійснюють операцію, і повідомив про контрольовану та відносно спокійну ситуацію в місті.

14 серпня в ефірі спільного телемарафону показали сюжет кореспондентки ТСН Наталії Нагорної з Суджі Курської області. Журналістка розповіла, як українські воїни знімають з адмінбудівель російські прапори та вішають синьо-жовті стяги, а також роздають гуманітарну допомогу місцевим жителям.

Також команда hromadske побувала в Суджі Курської області та дізналась, який вигляд має місто, що нині перебуває під контролем ЗСУ. 

Окрім того, кореспонденти «Інтера» зробили сюжет з Курської області. Їм вдалося побувати на газорозподільчій станції «Газпрому».

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
327
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду