У Росії відкрили кримінальну справу проти італійських журналістів, які зняли репортаж у Суджі

У Росії відкрили кримінальну справу проти італійських журналістів, які зняли репортаж у Суджі

18 Серпня 2024
1318

У Росії відкрили кримінальну справу проти італійських журналістів, які зняли репортаж у Суджі

1318
Журналісти телекомпанії RAI супроводжували українських військових у Курській області, ФСБ Росії порушила проти них справу.
У Росії відкрили кримінальну справу проти італійських журналістів, які зняли репортаж у Суджі
У Росії відкрили кримінальну справу проти італійських журналістів, які зняли репортаж у Суджі

У суботу, 17 серпня, в Росії порушили кримінальну справу стосовно двох італійських журналістів, які висвітлювали наступ українських військ у Курській області. Їх звинувачують у незаконному перетині кордону.

Про це повідомляє Reuters.

Італійська телекомпанія RAI показала в середу репортаж, у якому показано, як журналісти в'їхали до Курської області в супроводі українських військових.

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії оголосила, що порушує кримінальну справу проти «іноземних журналістів Сімоне Траїні та Стефанії Баттістіні, які незаконно перетнули державний кордон Російської Федерації».

У повідомленні йдеться, що журналісти «проводили відеозйомку на території населеного пункту Суджа» — міста в Курській області Росії, яке, як стверджують українські війська, перебуває під їхнім контролем.

Італійські репортери проїхали броньованим автомобілем повз російські дорожні знаки, а потім прибули до Суджі, розташованої за 10 кілометрів від кордону, де журналістка поспілкувалася з місцевими жителями.

У п'ятницю Росія викликала посолку Італії в Москві Чечілію Піччоні, щоб висловити протест. Піччоні пояснила під час зустрічі, що RAI, «і зокрема редакційні колективи, планують свою діяльність абсолютно вільно та незалежно».

Згідно з Кримінальним кодексом РФ, італійським журналістам загрожує до п'яти років позбавлення волі. З міркувань безпеки телерадіокомпанія RAI терміново відкликала обох співробітників до Італії.

Як пише видання, журналістка Стефанія Баттістіні та оператор Сімоне Траїні повернуться до Італії з міркувань особистої безпеки.

Журналісти планують повернутися до Мілана в неділю, 18 серпня. Італійське міністерство закордонних справ підкреслило, що журналісти діяли незалежно, а репортажі не вимагають попередніх дозволів, назвавши можливе переслідування журналістів у Москві неприйнятним.

14 серпня італійський телеканал RAI 1 опублікував власний репортаж із Суджі Курської області Росії, зайнятої українськими військами.

У сюжеті видно, що знімальна група заїжджає на територію Курської області з українськими військовими. В’їжджаючи в Суджу, кореспондентка Стефанія Баттістіні перепитує, а згодом і сама стверджує, що українські військові контролюють місто.

Журналістка спілкується з деякими місцевими мешканцями, які залишились у місті. На запитання, як до них ставляться українські військові, одна з мешканок відповідає: «Ввічливо». «Ось у чому різниця між нами і росіянами…», — підсумовує після цього український захисник.

Згодом з'явилося повідомлення, що МВС Росії має намір відкрити проти італійських журналістів кримінальну справу за незаконний перетин держкордону. Крім того, в італійських соцмережах з’явилися погрози вбивством на адресу кореспондентки RAI.

Фото: AFP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1318
Читайте також
16.08.2024 09:46
Валерія Буняк
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
6 292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду