Україна передала Туреччині перелік важкохворих кримських політв’язнів. Серед них два журналісти

Україна передала Туреччині перелік важкохворих кримських політв’язнів. Серед них два журналісти

1 Серпня 2024
750

Україна передала Туреччині перелік важкохворих кримських політв’язнів. Серед них два журналісти

750
Перелік мають передати турецькому президенту Ердогану з метою комунікації щодо їх визволення.
Україна передала Туреччині перелік важкохворих кримських політв’язнів. Серед них два журналісти
Україна передала Туреччині перелік важкохворих кримських політв’язнів. Серед них два журналісти

Україна передала Туреччині перелік важкохворих кримських політв’язнів, утримуваних Росією, задля їх визволення. Про це повідомив у телеграмі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Перелік передав представник омбудсмана з прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ельвін Кадиров головному раднику президента Туреччини Ялчину Топчу. 

На їхній зустрічі окремо приділили увагу важкохворим політв’язням. Серед них два незаконно засуджені громадянські журналісти Ірина Данилович та Амет Сулейманов, а також Тофік Абдулгазієв. Вони мають широкий перелік тяжких захворювань, які унеможливлюють відбування покарання в місцях позбавлення волі, написав омбудсман.

«Стан здоров’я Тофіка Абдулгазієва критичний: він втратив понад 10 кг ваги, в нього знайдені різні інфекційні захворювання та туберкульоз відкритої форми. Подальше перебування під вартою — фактично смертний вирок для нього», — сказав Кадиров.

Представник українського омбудсмана наголосив на важливості пошуку шляхів впливу на Росію для визволення всіх незаконно засуджених кримських політв’язнів. 

Надалі перелік мають передати президенту Реджепу Тайїпу Ердогану з метою комунікації щодо їх визволення.

Нагадаємо, у квітні суд у Росії відмовився звільнити громадянського журналіста Амета Сулейманова, хоча в його медичних документах зазначені хвороби, з якими людину не можуть тримати під вартою. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. У 2020 році лікарі рекомендували йому зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Амета Сулейманова затримали в березні 2021 року під час масових обшуків у будинках кримських татар у Криму. У жовтні 2021 року його засудили до 12 років колонії суворого режиму за «участь у діяльності терористичної організації» через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».

У серпні Амета Сулейманова етапували з території тимчасово окупованого Криму до в’язниці «Т-2 Володимирський централ» в Росії. Представники українських правозахисних організацій вимагають припинити політично вмотивоване переслідування Амета Сулейманова.

Ірину Данилович російська ФСБ викрала з автобусної зупинки в Коктебелі у квітні 2022 року. У грудні 2022-го її засудили до семи років позбавлення волі за сфальшованими звинуваченнями у «виготовленні, перевезенні або незаконному зберіганні вибухових речовин».

21 березня 2023 року Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «суду». Наступного дня вона оголосила сухе голодування через відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО. 6 квітня Данилович припинила голодування — їй пообіцяли надати лікування, проте не виконали цього.

Українські правозахисні організації висунули вимогу до російської влади звільнити Ірину Данилович, а Україну закликали внести активістку до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії. 15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання Ірини Данилович.

Загалом, за даними представництва Президента України, станом на 4 червня 2024 року Росія незаконно ув’язнила щонайменше 16 кримських журналістів та блогерів.

Тофік Абдулгазієв — активіст «Кримської солідарності», звукооператор, учасник проєкту «Кримське дитинство». Його заарештували 27 березня 2019 року та засудили у справі про нібито участь у терористичній організації. У липні 2023 року його етапували до в’язниці у Челябінській області Росії. Правозахисники зафіксували, що після етапування він почав стрімко втрачати вагу і постійно скаржився на сильний біль у суглобах. 

У березні 2024 року стан здоров’я Абдулгазієва різко погіршився, через що його в критичному стані вивезли до тюремної туберкульозної лікарні №3 в Челябінську, де через два тижні він потрапив у реанімацію. Пізніше в Абдулгазієва виявили 8 хвороб. Деякі з них входять у перелік таких, які перешкоджають триманню під вартою відповідно до законодавства РФ. Однак клопотання з вимогою звільнити Тофіка Абдулгазієва так і не розглянули.

У липні 2024-го низка правозахисних громадських організацій підписала відкрите звернення із закликом звільнити важкохворого політв’язня, активіста «Кримської солідарності» Тофіка Абдулгазієва.

Фото: Ельвін Кадиров та Ялчин Топчу / телеграм Дмитра Лубінця

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
750
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду