Юрчишин: Чим більше міжнародних гравців звертатимуть увагу на наших журналістів в полоні, тим більше шансів їх звільнити

Юрчишин: Чим більше міжнародних гравців звертатимуть увагу на наших журналістів в полоні, тим більше шансів їх звільнити

11 Липня 2024
531

Юрчишин: Чим більше міжнародних гравців звертатимуть увагу на наших журналістів в полоні, тим більше шансів їх звільнити

531
Голова Комітету ВР з питань свободи виступив в парламенті Ірландії та закликав провести міжнародне розслідування, щоб притягнути російських посадовців до відповідальності за утримання в полоні 30 українських медійників
Юрчишин: Чим більше міжнародних гравців звертатимуть увагу на наших журналістів в полоні, тим більше шансів їх звільнити
Юрчишин: Чим більше міжнародних гравців звертатимуть увагу на наших журналістів в полоні, тим більше шансів їх звільнити

10 липня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в онлайн-форматі виступив перед Ерахтасом - парламентом Ірландії. Про це він розповів у коментарі «Детектору медіа». 

Народний депутат закликав ірландських парламентарів провести справжнє міжнародне розслідування, щоб притягнути російських посадовців до відповідальності, здійснити глобальний тиск на Росію, поширити інформацію про долю затриманих журналістів, а також використати всі можливі міжнародні механізми для виявлення та покращення умов цих журналістів. 

Він повідомив ірландським парламентарям, що з початку російської війни проти України в 2014 році щонайменше 100 українських журналістів були в заручниках Росії. Наразі незаконно утримують 30 журналістів. Це медійники з різних регіонів України – Київської області, окупованого Криму, частини Запоріжжя та багатьох інших регіонів. Усі затримані журналісти є цивільними. 

«Росія називає їх бойовиками, щоб уникнути визнання злочинів проти них. Наприклад, кримська журналістка Ірина Данилович через відсутність медичної допомоги втратила слух на одне вухо. Вона була незаконно затримана Росією та засуджена до 7 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями у зберіганні вибухового пристрою. Журналіст Дмитро Хилюк під час окупації Київської області був вивезений до Росії і утримується в жахливих умовах. Причина лише одна – Росія прагне змусити замовкнути журналістів, які документують її злочини. При цьому не існує механізму повернення цивільних заручників, на відміну від військовополонених», - сказав Юрчишин. 

За його даними, як українські, так і міжнародні організації зафіксували повідомлення про катування, знущання та відмову в наданні медичної допомоги журналістам, які є цивільними заручниками Росії. Таке поводження з затриманими є грубим порушенням прав людини. 

«Ми не знаємо, де перебуває частина наших незаконно ув'язнених журналістів. Є буквально обривки інформації стосовно журналістки Вікторії Рощиної. Не допускають до наших полонених ні Червоний Хрест, ні ОБСЄ. Лише через адвокатів Катерина Єсипенко може зв'язуватися зі своїм чоловіком Владиславом Єсипенком.

Дуже часто українських журналістів етапують. За даними омбудсмена Дмитра Лубінця, Ремзі Бекірова буквально днями було етаповано і ми навіть не знаємо куди. І це в принципі неприйнятно у 21 столітті», — додав Юрчишин. 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова звернувся з проханням використати всі можливості щодо привернення уваги до питання полонених журналістів, а також використовувати всі механізму тиску на країну-агресора і шукати механізми створення правового реагування. 

«Ці всі випадки стануть основою нашого позову в Міжнародному кримінальному суді, але це буде колись, а нам потрібні рішення вже зараз. Суспільний тиск дає результат. Ми бачили раніше звільнення Олега Сенцова, зараз звільнили Нарімана Джеляла, які в принципі були цивільними журналістами. Нам потрібно активізовуватись у цьому напрямку. Чим більше буде згадок, чим більше міжнародних гравців звертатимуть  увагу на наших цивільних журналістів та цивільних полонених загалом, тим більше шансів, що нам вдасться їх звільнити і не допустити, щоб вони гинули у полоні», — каже голова Комітету Верховної Ради

Водночас у коментарі «Детектору медіа» він додав, що цей виступ відбувся на парламентському слуханні, яке не передбачає якихось конкретних рішень: «Але ми домовилися співпрацювати надалі в цьому питанні, зокрема і через пленарне засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, яке буде в Дубліні на початку жовтня». 

Нагадаємо, що за даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, з початку повномасштабного вторгнення Росія вчинила вже понад 600 злочинів проти українських журналістів та медіа. 82 медійники були вбиті, 34 поранені, а 14 журналістів зникли безвісти. 

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
531
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду