У Херсоні невідомий напав на журналістку під час знімання. Поліція відкрила провадження

У Херсоні невідомий напав на журналістку під час знімання. Поліція відкрила провадження

9 Липня 2024
1046

У Херсоні невідомий напав на журналістку під час знімання. Поліція відкрила провадження

1046
Як каже Олена Гнітецька, нападника міг роздратувати факт потрапляння в кадр.
У Херсоні невідомий напав на журналістку під час знімання. Поліція відкрила провадження
У Херсоні невідомий напав на журналістку під час знімання. Поліція відкрила провадження

У Херсоні невідомий чоловік напав на журналістку онлайн-видання «Мост» Олену Гнітецьку під час знімання та погрожував їй розправою. Поліція Херсона відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській роботі.

Як розповіла Олена Гнітецька представнику Інституту масової інформації, інцидент стався ввечері 8 липня в центрі Херсона.

«Я знімала пошкоджений російськими обстрілами головний корпус Херсонського державного університету, коли до мене з лайкою підʼїхав чоловік на велосипеді та почав погрожувати й бігти на мене і вимагав прибрати камеру. Я відбігла від нього та попросила іншого чоловіка, який ішов повз, викликати поліцію. Це злякало нападника, й він утік», — розповіла Гнітецька.

На її думку, чоловіка міг роздратувати факт потрапляння в кадр.

«На відео він здалеку потрапив у кадр, але розгледіти його там було б важко. До того ж ми завжди під час монтажу прибираємо з відео і фото людей, які проти того, щоб їх знімали в публічних місцях», — додала Олена.

На момент нападу вона була в бронежилеті та касці з нашивками Press, тож нападник чітко бачив, що перешкоджає журналістській роботі, каже журналістка.

Фото нападника / Олена Гнітецька

Олена Гнітецька написала заяву до поліції. Як повідомила представнику ІМІ пресслужба Головного управління Нацполіції в Херсонській області, поліція Херсона розпочала кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

За словами пресофіцера, провадження внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань ще вчора, 8 липня. Наразі триває слідство.

Тим часом, як пише ІМІ, місцеві журналісти з'ясували, що нападника звати Микола Койчев. Людина з таким прізвищем у 2014–2018 роках отримала дозвіл на носіння травматичної зброї від херсонської поліції на підставі того, що він нібито журналіст. 

У 2018 році Катерина Гандзюк публікувала список із двохсот людей, які отримали право за носіння травматичної зброї в такий спосіб. Ім’я Миколи Койчева було в цьому переліку, при цьому справжніх медійників там було всього троє.

Нагадаємо, Києво-Святошинський районний суд визнав невинуватим і виправдав поліцейського, обвинуваченого в нападі на журналістку KyivPost і документалістку Таїсію Кутузову

Раніше на Буковині суд визнав двох громадян винними в насильстві щодо місцевого журналіста. Їх засудили до двох років позбавлення волі, але звільнили від відбуття покарання з випробувальним строком на два роки.

Фото: Олена Гнітецька, фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1046
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду