«Редакція літала зустрічатися в Женеві з Коломойським», — шефредакторка «Бабеля» про співпрацю з олігархом

«Редакція літала зустрічатися в Женеві з Коломойським», — шефредакторка «Бабеля» про співпрацю з олігархом

7 Липня 2024
6380

«Редакція літала зустрічатися в Женеві з Коломойським», — шефредакторка «Бабеля» про співпрацю з олігархом

6380
Шефредакторка онлайн-видання «Бабель» Катерина Коберник в інтерв'ю Камілі Грабчук для проєкту «Люди» розповіла про запуск видання та співпрацю з олігархом Ігорем Коломойським. Вона поділилася досвідом взаємодії з ним та іншими політиками, а також про виклики, з якими стикаються українські журналісти.
«Редакція літала зустрічатися в Женеві з Коломойським», — шефредакторка «Бабеля» про співпрацю з олігархом
«Редакція літала зустрічатися в Женеві з Коломойським», — шефредакторка «Бабеля» про співпрацю з олігархом

Катерина Коберник розповіла, що коли вона працювала в ТСН у 2014–2019 роках, то редакція тележурналістів служби зустрічалася з Коломойським у Женеві. Коломойський говорив про небезпеку самоцензуру, наголошуючи, що люди не завжди можуть зупинитися.

Про це шефредакторка й співзасновниця українського онлайн-медіа «Бабель» Катерина Коберник розповіла в інтерв'ю проєкту «Люди».

«Як тільки ти стаєш на цю стежку (самоцензури. — Ред.), то не дуже зрозуміло, коли ти своїми внутрішніми обмеженнями перестаєш когось рятувати і починаєш просто брехати», — цитує Коберник Коломойського.

На думку Коберник, українські журналісти часто стикаються з викликами, пов’язаними зі співпрацею з політиками та олігархами. Ці відносини можуть суттєво впливати на подачу інформації та об’єктивність новин.

Домовленість із Коломойським передбачала, що на сайті ТСН публікувалися всі негативні новини про нього з обов’язковим включенням його коментарів, якщо він надає їх вчасно. Якщо ж він не відповідав, новини все одно виходили без його коментаря. Такий підхід є нормальною практикою для журналістів у всьому світі, вважає Коберник, але в Україні часто нехтують цими стандартами.

«У нас, наприклад, з Коломойським…. була домовленість що ми …не робимо розслідувань стосовно нього і не пишемо ексклюзивних новин — ми пишемо всі важливі суспільні новини (критика, кримінальні справи, що завгодно), але коли це робить хтось інший. Мені здалося, що це максимально чесно, бо коли ти пишеш про свого акціонера чи інвестора, у тебе моментально величезний конфлікт інтересів», — розповіла шефредакторка.

На її думку, це компромісний підхід, що допомагає уникнути конфлікту інтересів. Журналісти мали доступ до великої кількості інформації про Коломойського, але не могли використовувати особисті дані без його згоди. У приватних бесідах з ним та іншими політиками всі розмови вважалися «офрек», тобто не підлягали публікації.

Видання «The Бабель» запустилося у вересні 2018 року та позиціонується як суспільно-політичне видання, що пише про політику, бізнес, освіту, культуру, технології й новини в Україні та світі. Шефредакторкою стала Катерина Коберник, головним редактором — Гліб Гусєв. На момент запуску у «The Бабель» було четверо співвласників, які володіли частками по 25%: довірена особа Ігоря Коломойського, Олександр Ткаченко, Катерина Коберник і Гліб Гусєв. 

Нагадаємо, шефредакторка «Бабеля» Катерина Коберник в інтерв'ю Камілі Грабчук у проєкті «Люди» розповіла про роботу телеграм-каналів в Україні, які стали невіддільною частиною новинного споживання.

Фото: скриншот з відео ютуб-каналу Каміла Грабчук / «Люди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6380
Читайте також
29.08.2024 18:51
Олена Ярема
«Детектор медіа»
1 201
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
EGORу
89 дн. тому
"... суцільний цирк показуха просто тупо брехня" - де воно з'являється? ЧИ не на сторінках ЗМІ?
Egor
90 дн. тому
Таке відчуття що він і під слідством не був на Новий рік відмічає і святкує з родиною в себе в маєтку То він в Женеві То він в Австрії з фірташем зустрічається то знову вже неї його відсидка - Це суцільний цирк показуха просто тупо брехня.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду